Je koronavírus z laboratória? Aj tajné služby už rezignovali

Wuchanský virologický inštitút v minulosti "vytvoril chiméry alebo kombinácie koronavírusov podobných SARS", to však neznamená že "SARS-CoV-2 bol genetický vytvorený inštitútom," píše sa v novej správe amerických tajných služieb.

30.10.2021 07:00 , aktualizované: 17:46
koronavírus, Halloween Foto: ,
Oslavy Halloweenu v pandemickej dobe v americkom Denveri.
debata (100)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

17:46 Od nedele sa pre Slovákov menia podmienky vstupu do Nemecka. Všetci cestujúci zo SR, ktorí sú nezaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 ani ochorenie neprekonali, musia nastúpiť do desaťdňovej karantény. Každý musí tiež pred cestou vyplniť digitálny formulár. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na webovej stránke.

Obmedzenia prichádzajú po zaradení Slovenskej republiky medzi vysokorizikové krajiny s vysokou incidenciou. Povinnú izoláciu možno predčasne ukončiť po absolvovaní PCR alebo antigénového testu s negatívnym výsledkom. Otestovať sa dá najskôr po piatich dňoch karantény.

Cestujúci, ktorí sa v posledných desiatich dňoch pred príchodom do Nemecka zdržiavali v SR alebo inej vysokorizikovej krajine, musia pred cestou vyplniť digitálny formulár. Pri vstupe do krajiny sa ním preukážu v PDF formáte. „Ak vo výnimočných prípadoch nie je možné vyplniť digitálny formulár, musí cestujúci predložiť vyplnený náhradný formulár v papierovej podobe,“ doplnil rezort.

16:42 Testy odhalili v piatok v Česku 5 720 ľudí nakazených novým druhom koronavírusu, čo je o 1486 viac ako pred týždňom. V nemocniciach hospitalizovali ďalších 162 ľudí, celkovo ich je 1466 – najviac od polovice mája, pričom stav 188 je vážny, informovala v sobotu webová stránka televízia Nova.

Z 5 720 pozitívne testovaných bolo 69,3 percenta nezaočkovaných a 1,6 percenta nemalo očkovanie dokončené. Komplikácie spojené s nákazou si v Česku doteraz vyžiadali 30 736 obetí, v piatok ich podľa predbežných údajov ministerstva zdravotníctva pribudlo sedem. Ukončenú vakcináciu má v Česku 6 082 837 ľudí, teda 57 percent populácie.

Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje rýchlosť šírenia epidémie, zostalo podľa spravodajskej televízie ČT24 na hodnote 1,44, ktorá platila už v piatok. Minulý týždeň v sobotu dosiahlo rekordnú hodnotu 1,96. Týždenná incidencia po piatku stúpla v celorepublikovom meradle na 290 prípadov na 100.000 obyvateľov. V okrese Prostějov, kde sa nákaza šíri najviac, už je nad hodnotou 600.

Niektoré nemocnice, napríklad na južnej Morave, už pre zrýchľovanie pandémie začali zakazovať návštevy. Plošný zákaz zaviedli okrem iného v Zlínskom kraji.

13:35 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 6102 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je nový rekord v súčasnej epidemickej vlne. Naposledy bola šesťtisícová hranica počtu novoinfikovaných v tejto krajine prekročená vlani v novembri počas druhej vlny pandémie. Informovala o tom v sobotu agentúra APA.

Najnovší prírastok novoinfikovaných je výrazne vyšší ako priemer za predošlých sedem dní (4331 nových prípadov).

Za posledných 24 hodín bolo vykonaných 132 110 testov PCR, ich pozitivita dosiahla 4,62 percenta. Najviac nakazených odhalili testy v Hornom Rakúsku (1892) a Dolnom Rakúsku (1076). Nasledujú Viedeň (745), Štajersko (742), Tirolsko (534), Salzbursko (367), Korutánsko (358), Vorarlbersko (260) a Burgenland (128).

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v Rakúsku znížil o sedem na 273. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 1406 ľudí, čo je o 36 viac ako vo štvrtok. Vyše 1400 hospitali­zovaných malo Rakúsko naposledy 6. mája. Za posledný deň pribudlo i 12 obetí, čím doterajší počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom stúpol na 11.345.

Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov, sa zvýšila na 339.

V celom Rakúsku evidujú aktuálne 42.797 potvrdených aktívnych prípadov covidu, o 2954 viac ako v piatok. Ich počet tak prvýkrát od vlaňajšieho decembra prekročil hranicu 40.000.

Takmer v celom Rakúsku aktuálne platí veľmi vysoké riziko nákazy koronavírusom. V oranžovej farbe covidového semaforu (vysoké riziko nákazy) zostali už len dve spolkové krajiny – Viedeň a Burgenland. Ostatné sú sfarbené na červeno.

12:40 V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín do sobotňajšieho rána 9798 nových prípadov nákazy koronavírusom a 115 úmrtí. V piatok hlásili tamojšie úrady 9387 prípadov infekcie, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Najnovší denný prírastok novonakazených je najvyšším od 23. apríla, uviedla spravodajská stanica TVN24.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku celkovo už 3.018.100 prípadov nákazy, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 76.990 ľudí. Hospitalizovaných je aktuálne 6603 pacientov, čo je nárast oproti 6175 pacientom z predchádzajúceho dňa. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 545 ľudí. Poľsko má k dispozícii dovedna 1085 pľúcnych ventilátorov. V karanténe sa nachádza 298.687 ľudí. Zatiaľ sa z covidu vyliečilo celkovo 2.702.040 ľudí.

V Poľsku podali už celkovo 39 031 279 dávok proticovidových vakcín; plne zaočkovaných je takmer 20 miliónov Poliakov.

8:59 Na banskobystrických sídliskách Sásová a Fončorda je možnosť dať sa v sobotu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Dve výjazdové mobilné jednotky očkujú ľudí v telocvični bývalej Základnej školy (ZŠ) na Tatranskej ulici alebo vo vstupnej hale ZŠ Moskovská od 9.00 do 16.00 h. Očkujú vakcínami konzorcia Pfizer/BioNTech a jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. TASR o tom informovala Michaela Ondirová z oddelenia stratégie rozvoja a vzdelávania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici s tým, že registrácia nie je potrebná.

„Všetci sa snažia prispieť k budovaniu kolektívnej imunity, keďže percento zaočkovanosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je doposiaľ stále nízke, a urobiť všetko pre to, aby sme sa v rámci COVID automatu nedostali do čiernej fázy, ktorá by znamenala výrazné obmedzenia,“ zdôraznila Ondirová. Okres Banská Bystrica zostáva aj na budúci týždeň v bordovej farbe.

Túto aktivitu podporuje spoločne s RÚVZ Banská Bystrica mesto, BBSK a Združenie miest a obcí Slovenska. Ten, komu termín nevyhovuje, sa vďaka BBSK stále môže dať zaočkovať v Poliklinike NovaMed na sídlisku Radvaň vo štvrtky od 11.00 do 17.00 h a v piatky od 9.00 do 15.00 h, takisto bez potreby registrácie.

„Epidemiologická situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje, čo platí aj pre Banskobystrický okres. Ak by mal niekto akékoľvek otázky okolo očkovania, odborníci z odboru epidemiológie RÚVZ sú na infolinke 0905 737 712 v p­racovných dňoch od 10.00 do 14.00 h,“ dodala Ondirová.

Najmenej zaočkovaných osôb je v okrese Brezno a v južných okresoch BBSK.

9:02 Úrady v Nemecku za posledných 24 hodín ohlásili 21 543 nových prípadov nákazy koronavírusom a 90 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19. Oznámil to Inštitút Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom Nemecko vykázalo 15 145 infekcií a 86 mŕtvych, napísala agentúra DPA. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá hovorí o tom, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, podľa aktuálnych údajov RKI je 145,1. Zvýšila sa tak zo 139,2 v predchád­zajúcom dni.

Počet hospitalizovaných s COVIDOM-19 v sedemdňovom úhrne v prepočte na 100-tisíc obyvateľov sa v piatok zvýšil na 3,5 zo štvrtkových 3,31. Táto hodnota bola najviac okolo minuloročných Vianoc, a to na približne 15,5. Tento ukazovateľ je v súčasnosti kľúčový pre prípadné zavádzanie protiepidemických opatrení, avšak aj kvôli veľkým rozdielom medzi jednotlivými regiónmi nebolo na celonemeckej úrovni stanovené, akú hodnotu je nutné považovať za kritickú.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom takmer 4,6 milióna ľudí a 95 696 z nich zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo takmer 4,3 milióna ľudí.

7:00 Americké spravodajské služby pravdepodobne nikdy s určitosťou nezistia, či koronavírus SARS-CoV-2 unikol z laboratória, alebo preskočil zo zvieraťa na človeka. Vyplýva to z rozšírenej verzie správy o pôvode vírusu, ktorej vypracovanie nariadil prezident USA Joe Biden. V piatok o tom informovala agentúra AP.

Táto najnovšia verzia správy, v piatok zverejnená riaditeľkou amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesovou, obsahuje viac podrobností vyšetrovania, na ktorom sa podieľali viaceré tajné služby.

Wuchanský virologický inštitút v minulosti „vytvoril chiméry alebo kombinácie koronavírusov podobných SARS“, to však neznamená že „SARS-CoV-2 bol genetický vytvorený inštitútom,“ píše sa v novej správe.

Medializované informácie, že laboratórni výskumníci inštitútu v roku 2019 vyhľadali lekársku starostlivosť v dôsledku respiračného ochorenia tiež podľa správy „nediagnostikujú pôvod pandémie“.

Štyri organizácie z prostredia amerických tajných služieby dospeli k záveru „s nízkou istotou“, že vírus preskočil zo zvieraťa na človeka. Piata agentúra zhodnotila „so strednou istotou“, že prvá ľudská infekcia týmto koronavírusom súvisí s laboratóriom.

Vypátranie pôvodu vírusu s absolútnou istotou trvá dlho, ak to je vôbec možné, komentuje AP.

Respiračné ochorenie SARS, za ktoré je zodpovedný typ koronavírusu, sa objavilo v roku 2003. Jeho pravdepodobné miesto pôvodu – netopierie jaskyne v čínskej provincii Jün-nan -, však výskumníci určili až v roku 2017.

Prvú verziu tejto správy zverejnili americké úrady v auguste. Zúčastnené tajné služby dosiahli „širokú dohodu“, že nový koronavírus nebol vyvinutý ako biologická zbraň.

Správa „je založená na prezumpcii viny a robí z Číny obetného baránka,“ reagovala vtedy Čína s tým, že takýto prístup môže „narušiť a sabotovať medzinárodnú spoluprácu v oblasti zisťovania pôvodu vírusu a boja proti pandémii“.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus