Prečo Tabák dostala pokutu za kúpanie 500 eur? Inšpekcia: Zvážili sme všetky okolnosti

Pri udelení 500-eurovej pokuty pre poslankyňu Romanu Tabák (OĽaNO) zvážil Inšpektorát životného prostredia v Košiciach všetky okolnosti. V oficiálnom stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) to uviedol generálny riaditeľ inštitúcie Ján Jenčo.

30.10.2021 07:18
debata (32)

Pokutu poslankyni vyrubila inšpekcia po tom, čo Tabák zverejnila fotografiu, na ktorej sa kúpe v Studenom potoku, ktorý je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Studené doliny ležiacej v Tatranskom národnom parku (TANAP). Tým sa dopustila spáchania priestupku, keďže sa pohybovala v chránenom území mimo vyznačeného turistického chodníka.

tabák Čítajte viac Romana Tabák dostala za kúpanie sa v Tatrách pokutu 500 eur

„Išlo najmä o skutočnosť, že územie, v ktorom sa spáchal tento priestupok, je územím s najvyšším, teda piatym stupňom ochrany, a zároveň táto činnosť bola propagovaná aj verejne, a teda mohla nabádať k ďalšiemu porušovaniu zákona o ochrane prírody a krajiny. Zároveň páchateľom tohto priestupku bola osoba, ktorá je členom zákonodarného zboru,“ povedal Jenčo.

Za pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka, čo predstavuje zakázanú činnosť podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, hrozila poslankyni pokuta do výšky 3 319 eur. Pri určení konečnej výšky pokuty však podľa Jenča zavážili fakt, že neboli zistené žiadne závažné porušenia záujmov ochrany prírody a krajiny. Podľa medializovaných informácií Tabák pokutu okamžite zaplatila. Tento krok SIŽP ocenila. Jenčo uviedol, že takýto postoj podčiarkuje význam a dôležitosť ochrany prírody v národných parkoch.

Všetky finančné prostriedky, ktoré SIŽP vyberie na pokutách, sú poukazované do Environmentálneho fondu. Hovorkyňa Envirofondu Michaela Kroková pre agentúru SITA uviedla, že fond úhradu pokuty od poslankyne vo štvrtok 28. októbra už eviduje.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Romana Tabák