Matovič nemá nič, Čaputová berie len plat, Fico má vinicu, Kotleba lúku

Politici priznali autá, mobily, chaty, byty... Pozrite sa, čo kto vlastní podľa majetkových priznaní a z čoho žije.

30.10.2021 08:00
debata (144)

Veľký prehľad majetkových priznaní zverejnila Národná rada na svojom webe. V tomto roku priznania meškajú. Podľa Borisa Suska (Smer), šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, je dôvodom množstvo priznaní, ale aj možná zábudlivosť verejných funkcionárov.

Povinnosť podať majetkové priznanie má prezidentka, členovia vlády, štátni tajomníci, vedúci ústredných orgánov štátnej správy, sudcovia Ústavného súdu, predseda a podpredsedovia Najvyššieho súdu SR, ďalej členovia Súdnej rady, generálny prokurátor, verejný ochranca práv, generálny náčelník ozbrojených síl, šéf SIS či rektori verejných vysokých škôl. A, samozrejme, poslanci zákonodarného zbo­ru.

V najbližších dňoch sa výbor pre nezlučiteľnosť funkcií bude zaoberať aj podnetmi, ktoré sa týkajú preskúmavania majetku ministra hospodárstva a predsedu vládnej SaS Richarda Sulíka a predsedu opozičnej strany Smer Roberta Fica.

Podanie, ktoré sa týka Fica, podalo viacero poslancov aj europoslankyňa. Týka sa jeho priznania na uniknutých nahrávkach z poľovníckej chaty, keď povedal, že ho vykradli v centrále Smeru. Zmiznúť mu malo 50-tisíc eur a zlaté mince.

Na Sulíkov majetok sú zvedaví zasa poslanci zo strany Hlas. „Minister hospodárstva odporučil ľuďom, aby si kvôli vyšším cenám energií vykrúcali žiarovky a menej svietili. Hlas si však chce lepšie posvietiť na austrálsky ranč Richarda Sulíka. Ľudia na Slovensku majú právo vedieť, odkiaľ zobral predseda vládnej strany a minister hospodárstva prostriedky na kúpu svojho ranča a kto sú jeho spolumajitelia,“ povedal poslanec Matúš Šutaj Eštok.

Ranč v Austrálii Sulíkovi už viackrát vyčítal Igor Matovič (OĽaNO). Pri pokuse o odvolávanie Sulík v pléne vysvetľoval, že založil v banke dva byty v Bratislave a je tretinovým vlastníkom ranča. Päťstotisícový úver bude vraj splácať do svojej sedemdesiatky.

Čo teda politici priznali? Pozrite si prehľad.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #majetkové priznania