Europoslanci sa prídu posvietiť na odpočúvanie z poľovníckej chaty

Na podnet europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu/EPP) sa v decembri uskutoční ďalšie vypočúvanie monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné ľudské práva. Vypočúvanie Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci sa bude týkať uniknutých nahrávok z poľovníckej chaty, ktoré sa postupne dostávajú do médií. Agentúru SITA o tom informovala asistentka europoslanca Silvia Hudáčková.

31.10.2021 13:16
debata (83)

Europoslanci si postupne na vypočúvanie pozvú zástupcov Špeciálnej prokuratúry, Slovenskej advokátskej komory (SAK) a Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

„Budeme sa pýtať na úniky z vyšetrovania, ale aj na disciplinárne konania v SAK, keďže na zverejnených nahrávkach sa advokáti správajú nielen nevhodne, ale vynárajú sa aj vážne otázky o zákonnosti ich konania,“ skonštatoval Bilčík.

Europoslanec zdôraznil, že europarlament dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Skupina Slovensko naposledy navštívila v septembri.

„Peter Pellegrini (Hlas-SD – pozn. SITA) a hlavný aktér nahrávok Robert Fico (Smer-SD – pozn. SITA) nás v septembri posielali nevyberaným spôsobom preč zo Slovenska. Viem, že im vyhovoval pokoj, ale my rozhodne nikam neodchádzame,“ vyhlásil europoslanec Bilčík.

Portál aktuality.sk zverejnil v pondelok 25. októbra video z chaty, ktorú monitorovala polícia. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podľa portálu doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Ide o priestorové odposluchy, kde kamery zaznamenali rozhovory Roberta Fica, Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), advokáta Mareka Paru, syna policajného exprezidenta Tibora G. a oligarchu Miroslava Bödöra.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #kauza odpočúvania na chate