Naď kupuje dva vrtuľníky Black Hawk, časť zaplatí americký fond

Dva nové vrtuľníky Black Hawk, ktoré SR obstaráva pomocou 50 miliónov dolárov z fondu USA, by mali byť dodané v roku 2023.

31.10.2021 17:00
Black Hawk Foto:
Vrtuľníky UH-60M Black Hawk letectva Obranných síl SR po pristátí na leteckej základni Sliač v auguste 2019.
debata (76)

So splácaním sa začne budúci rok. Okrem Ozbrojených síl (OS) SR ich bude môcť využívať pri špeciálnych zásahoch aj polícia. Pre TASR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Vrtuľníky budú určené pre špeciálne sily OS SR. Ale na základe dohody, ktorú sme uzavreli s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), už dnes poskytujeme naše vrtuľníky Black Hawk aj pre Policajný zbor pri špeciálnych policajných zásahoch. Tie, ktoré budú špeciálne vybavené, budeme poskytovať Policajnému zboru,“ povedal Naď.

Minister verí, že nová technika príde načas. Prvé splátky pokryla dotácia z amerického programu FMS (Foreign Military Sales), SR začne splácať budúci rok.

VIDEO: Prílet spojeneckých vrtuľníkov Black Hawk na Slovensko. (marec 2021)

Video

Staré vrtuľníky Mi-17 sa podľa ministra dopoužívajú. „Niektoré ešte majú možnosť lietať aj niekoľko stoviek hodín,“ skonštatoval. Ako však poznamenal, v programových plánoch ozbrojených síl sa hovorí o potrebe 18 vrtuľníkov. Po dodaní nových ich bude 11. Obstaranie ďalších siedmich však pre Naďa nie je otázkou na aktuálne volebné obdobie.

Nákup dvoch vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk s výbavou pre sily pre špeciálne operácie schválila vláda v júni. Súčasťou kontraktu sú aj systémy a náhradné diely vhodné aj pre vrtuľníky, ktoré SR už vlastní. Celkové náklady by mali dosiahnuť 111,4 milióna dolárov bez DPH a clo. Z toho SR zaplatí 61,4 milióna dolárov na splátky a po dodaní tovaru desať miliónov eur na clo a dane. Zvyšok pokryjú prostriedky z amerického fondu.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Hawk #armáda SR