Počasie sa dramaticky zmení. Príde zima, príde dážď

November sekne s príjemným počasím babieho leta. Dopraje nám ešte jeden deň, ale už počas neho sa počasie začne kaziť.

31.10.2021 17:51

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Samuelom Bacákom na prvý novembrový týždeň.

Video

***

Slnečné, ale zároveň mrazivé dni vystriedajú v novembri oblaky. Sviatky sa ponesú ešte v pomerne príjemnom počasí, no potom príde dážď. Teplota sa však stále bude šplhať na dvojciferné čísla. V noci a ráno uplynulý týždeň mrzlo, no cez deň, najmä tam, kde dlho svietilo slnko, sa oteplilo. Vyskytovali sa teda veľké rozdiely medzi minimálnou a maximálnou dennou hodnotou. Prituhlo takmer všade, výnimkou boli len niektoré oblasti na juhozápade. Mrazy spôsobili aj výraznejšie padanie listov zo stromov.

VIDEO: Babie leto na Chopku v Nízkych Tatrách.

Video

Najviac klesla teplota v polohách chránených pred vetrom a pri nočnom vyjasnení. Dudince hlásili vo štvrtok ráno –3,4, Sliač –3,6 a Poprad –3 stupne. V piatok nameral Prešov –3,5, Kamenica nad Cirochou –3,3 a Trebišov –3,1 stupňa. Prízemné mrazy boli, samozrejme, ešte silnejšie. Poprad zaznamenal v pondelok päť centimetrov nad zemou, až –10,1 stupňa. Zaujímavé to bolo na miestach, kde výraznejšie fúkal vietor. Piešťany napríklad mali v piatok ráno +0,7 a v úrovni piatich centimetrov nad zemou, teda v prízemnej vrstve vzduchu, až +4 stupne.

„Konečne sme sa však dočkali babieho leta a už dostali príležitosť aj pavučiny,“ vraví klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško. Najvýraznejšie sa to podľa neho prejavilo v stredu, a to najmä v západných častiach Slovenska. „Ale aj na horách, lebo vietor začal byť silnejší až v ďalšej polovici týždňa,“ podotkol.

Október sa najmä v druhej polovici vyznačoval priaznivým počasím. Zrážky sa vyskytovali minimálne a niekde mohli mať ľudia pocit, že je dosť sucho. Mesačné úhrny za uplynulý mesiac sa najmä na krajnom východe Slovenska blížili k rekordne nízkym číslam. „Michalovce zaznamenali do 28. októbra len 0,5 mm zrážok. Menej ich mali za posledných 140 rokov len v októbri 1951 a 1962,“ povedal Faško. V Somotore napršalo iba 0,4 mm, čo je tam najnižší mesačný úhrn spolu s októbrom 1962. Niektoré kotliny na strednom Slovensku si tiež veľa dažďa neužili. Napríklad Liptovský Hrádok nameral v minulom mesiaci 4,5 mm.

November svoj prvý deň odštartuje netypickou hodnotou, ktorá sa na niektorých miestach vyšplhá na viac ako +15 stupňov. V rámci klasického klimatického hodnotenia to do tohto obdobia veľmi nezapadá. V pondelok večer by sa už ale nad naše územie mali dostať zrážky, ktoré najskôr zasiahnu juhozápadnú časť. V utorok sa to rozšíri aj nad ostatné oblasti Slovenska. Dážď a oblačnosť však potlačia riziko mrazov.

„Už nás ale nečaká také ustálené počasie. Pršať bude aj uprostred týždňa, zlepšiť by sa to malo na jeho sklonku. Hodnoty sa ešte aj v tom období môžu niekde vyšplhať na +10 stupňov,“ poznamenal klimatológ.

November je obdobím, keď sa v dlhodobom priemere začína objavovať snehová pokrývka aj v stredohorských polohách. K takým patrí napríklad Telgárt, kde aktuálne zatiaľ nezaznamenali súvislú vrstvu. V predchádzajúcom tridsaťročí tam bol takýmto dňom 1. november. V tom ostatnom, medzi rokmi 1991 a 2020, sa to posunulo na 6. november. Aj toto je signálom globálneho otepľovania.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie