Nemci pôjdu cestou Izraela, vírus má pribrzdiť tretia dávka

Posilňovacie očkovanie nepotrebujeme len pre tých nad 70 rokov, ale pre všetkých, hovorí nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

01.11.2021 05:55 , aktualizované: 17:01
Harrisová, Moderna, booster, koronavírus,... Foto: ,
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová dostáva posilňovaciu dávku vakcíny Moderna v sobotu 30. októbra 2021 vo Washingtone.
debata (177)

17:01 Indonézia ako prvá krajina na svete schválila na núdzové použitie vakcínu proti covidu od americkej spoločnosti Novavax. Indické úrady dúfajú, že vzhľadom na jednoduchšiu skladovateľnosť sa táto očkovacia látka stane významnou vzpruhou pre vakcinačnú kampaň v tejto štvrtej najľudnatejšej krajine sveta, uvádza agentúra AP.

O núdzovom schválení svojej vakcíny úradmi v Jakarte informovala v pondelok samotná biotechnologická spoločnosť Novavax. Jej očkovacia látka s názvom Novavax (NVX-CoV2373) nevyžaduje – na rozdiel od niektorých iných proticovidových vakcín – skladovanie pri veľmi nízkych teplotách.

Dvojdávková vakcína Novavax je založená na inej, tradičnejšej technológií než napríklad očkovacie látky od spoločností Pfizer a Moderna. Na vyvolanie imunitnej reakcie používa proteíny, ktoré nesú fragmenty koronavírusu a sú považované za neškodné. Môže byť skladovaná pri „chladničkových“ teplotách 2–8 stupňov Celzia, čo predstavuje výhodu z hľadiska logistiky a distribúcie.

14:24 V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín do pondelňajšieho rána 4894 nových prípadov nákazy koronavírusom a 13 úmrtí. V nedeľu hlásili tamojšie úrady 7145 prípadov infekcie, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku celkovo už 3 030 151 prípadov nákazy, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 77 012 ľudí, uviedla spravodajská stanica TVN24.

12:33 Ochorenie COVID-19 a chrípku spoľahlivo rozlíši len laboratórne vyšetrenie. Príznaky týchto dvoch ochorení sú veľmi podobné a ich priebeh veľmi individuálny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína v súvislosti s aktuálne prebiehajúcou chrípkovou sezónou.

„Hoci chrípku a COVID-19 spôsobujú rôzne vírusy, príznaky oboch ochorení sa z veľkej časti prelínajú. Definitívnu odpoveď, či má človek chrípku alebo COVID-19, môže dať len laboratórne vyšetrenie odobratej klinickej vzorky od pacienta,“ uviedli hygienici. Obe ochorenia sprevádza horúčka, suchý, dráždivý kašeľ (pri COVID-19 aj sťažené dýchanie), celková únava a slabosť. Niekedy sa pridružuje aj nádcha, vodnatý výtok z nosa či bolesť v krku.

Do istej miery odlišné príznaky sú podľa slov odborníkov bolesť hlavy, kĺbov a svalov. Zatiaľ čo pri chrípke sú výrazné, pri koronavíruse sú prítomné zriedka. Naopak, pri chrípke často nie sú prítomné hnačky, bolesť brucha či vracanie, ktoré sa podobne ako strata chuti a čuchu môžu objaviť pri ochorení COVID-19.

„Prax z ambulancií pediatrov v súčasnosti naznačuje, že u detí môže mať ochorenie COVID-19 pozvoľnejší nábeh. V čase, keď sa stávajú pozitívnymi, majú pri covide vo väčšine prípadov upchatý nos či dutiny,“ priblížil ÚVZ s tým, že zvýšená teplota, zhoršené dýchanie a kašeľ sa objavia následne v priebehu ďalších pár dní. Naopak, chrípka zvyčajne nastupuje náhle a príznaky sú intenzívne už na začiatku infekcie – objaví sa vysoká horúčka, bolesti kĺbov a svalov. „Priebeh ochorení je však u detí i dospelých natoľko individuálny, že nemá praktický význam určovať diagnózu iba na základe príznakov,“ doplnili odborníci.

12:17 Od začiatku pandémie zomrelo vo svete na infekciu koronavírusom SARS-CoV-2 už viac ako päť miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU), ktoré inštitúcia v americkom Baltimore zverejnila v pondelok.

Hranicu štyroch miliónov úmrtí prekročil svet začiatkom júla, informuje agentúra DPA.

Podľa údajov JHU presahuje počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 246 miliónov. Odborníci však zdôrazňujú, že skutočné počty infikovaných i úmrtí sú celosvetovo výrazne vyššie vzhľadom na mnoho neodhalených prípadov.

Agentúra AP pripomína, že takmer polovicu hlásených úmrtí zaznamenali spolu v Spojených štátoch, Európskej únii, Británii a Brazílii, teda v krajinách prevažne s vyššími strednými alebo vysokými príjmami, ktoré tvoria len osminu svetovej populácie. Len USA registrujú vyše 740-tisíc obetí na životoch, čo je najviac spomedzi všetkých krajín.

11:33 Thajsko v pondelok po roku a pol znovu otvorilo svoje hranice pre turistov. Plne zaočkovaní cestujúci zo 63 krajín môžu vstúpiť do kráľovstva v juhovýchodnej Ázii s negatívnym testom, no bez nutnosti podstúpiť izoláciu. Informovala o tom agentúra DPA.

Thajské úrady cez víkend znova rozšírili príslušný zoznam „nízkorizikových“ krajín, na ktorom sa ocitlo ďalších 17 krajín vrátane Slovenska, vyplýva zo správy denníka Bangkok Post.

Thajsko potrebuje naliehavo príjmy z odvetvia cestovného ruchu, ktoré koronakríza takmer úplne ochromila. Do krajiny prichádzalo pred pandémiou každoročne takmer 40 miliónov návštevníkov a cestovný ruch sa podieľal na HDP krajiny takmer 20 percentami.

Tentoraz úrady očakávajú v najbližších šiestich mesiacoch viac než milión zahraničných turistov. Na letisko v Bangkoku priletí v pondelok 61 letov, pričom thajská metropola otvorí aj svoje hlavné turistické atrakcie vrátane niekoľko mesiacov uzavretého Veľkého paláca, píše DPA.

9:58 Testy odhalili v nedeľu v Česku 2749 ľudí nakazených novým druhom koronavírusu, čo je o 900 viac ako pred týždňom a najviac za druhý víkendový deň od polovica marca. Počet pacientov s covidom v nemocniciach sa zvýšil na 1503, z nich 221 je vo vážnom stave, informuje spravodajský server Novinky.cz.

V sobotu zaevidovali v Česku 5057 nových prípadov nákazy, čo bolo najviac za prvý víkendový deň od 20. marca.

Nárast zaznamenali v ČR aj v ukazovateli tzv. sedemdňovej incidencie, počte prípadov nákazy za uplynulý týždeň na 100-tisíc obyvateľov, ktorý dosiahol 321. Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, sa znížilo na 1,3.

Najhoršia situácia s nákazou je podľa servera iDnes.cz momentálne v Prostějove, kde pripadá 682,92 nakazených na 100-tisíc obyvateľov v sedemdňovom sledovanom období. K podobnej úrovni sa dostáva okres Ostrava-mesto.

8:23 Austrália od pondelka uvoľňuje pre svojich zaočkovaných občanov vôbec prvýkrát od začiatku pandémie koronavírusu opatrenia súvisiace s cestovaním z a do zahraničia. Mnoho zaočkovaných Austrálčanov tak bude môcť po viac ako jeden a pol roku cestovať bez obmedzení, v noci na pondelok informovala agentúra Reuters.

Po viac ako 18 mesiacoch, keď v Austrálii platili jedny z najprísnejších opatrení súvisiacich s cezhraničným cestovaním na svete, budú môcť milióny zaočkovaných Austrálčanov cestovať bez toho, aby si museli žiadať od úradov povolenie, alebo po príchode do krajiny museli absolvovať povinnú karanténu.

Austrália prijala na začiatku pandémie koronavírusu mimoriadne prísne opatrenia v súvislosti s cestovaním a uzatvorila svoje hranice. Z tohto dôvodu nemohli do krajiny vstúpiť, ani ju opustiť bez povolenia a udelenia výnimky od austrálskych úradov ani samotní austrálski občania.

8:21 Správa o pôvode koronavírusu, ktorej vypracovanie nariadil americkým spravodajským službám prezident USA Joe Biden, je nedôveryhodná. V nedeľu to vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin, informovala agentúra Reuters.

Podľa správy o pôvode koronavírusu amerických spravodajských služieb zverejnenej koncom minulého týždňa sú obe teórie o pôvode koronavírusu hodnoverné. Stále tak nie je jasné, či sa koronavírus preniesol na človeka prirodzene zo zvieraťa alebo unikol z laboratória v čínskom meste Wu-chan.

Na zverejnenie rozšírenej správy amerických spravodajských služieb v nedeľu reagovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré na svojej webovej stránke uverejnilo v tejto súvislosti vyhlásenie.

„Opakované klamstvo je stále klamstvo… Vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu je komplexným problémom, ktorý by mal a môže byť prešetrený iba pri medzinárodnej spolupráci vedcov,“ uviedol Wang Wen-pin, podľa ktorého americké spravodajské služby nemajú dobrú reputáciu.

Čína neustále popiera teóriu, že koronavírus unikol z laboratória v meste Wu-chan, v ktorom bol tento vírus v koncom roka 2019 prvýkrát zaznamenaný.

8:20 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v nedeľu oznámila, že sa nakazila koronavírusom a objavili sa u nej mierne príznaky ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Psakiová uviedla, že s prezidentom USA Joeom Bidenom bola naposledy v kontakte v utorok, keď sa stretli v Bielom dome, boli však od seba asi dva metre a mali nasadené rúška. Biden, ktorému robia testy často, mal podľa svojej kancelárie posledný negatívny výsledok v sobotu.

5:55 Jens Spahn, minister zdravotníctva v dosluhujúcej nemeckej vláde povedal, že aktuálne dáta z Izraela ukazujú, že vďaka posilňovacej dávke sa darí štvrtú vlnu epidémie zlomiť. Tretia dávka vakcíny Pfizer proti koronavírusu znižuje šance na hospitalizáciu o 93 %, vážneho ochorenie o 92 % a úmrtnosti o 81 %, uvádza sa zase v izraelsko-americkej štúdii, ktorú podľa Jerusalem Post zverejnli v piatok v časopise Lancet.

„Potrebujeme stretnutie zástupcov spolkovej vlády a krajín k tretím dávkam,“ uviedol Spahn v denníku Bild am Sonntag. Podľa zdravotníckeho experta sociálnych demokratov (SPD) Karla Lauterbacha by toto stretnutie poslúžilo na zistenie, koľko ľudí zatiaľ posilňovaciu dávku vakcíny dostalo a ako tempo očkovania zrýchliť.

Stála očkovacia komisia (Stiko) pred časom odporučila, aby si tretiu dávku vakcíny proti COVIDU-19 nechali dať ľudia starší ako 70 rokov a osoby z ďalších rôznych rizikových skupín. Minister zdravotníctva Spahn v sobotu podľa agentúry DPA povedal, že „posilňovacie očkovanie nepotrebujeme len pre tých nad 70 rokov, ale pre všetkých“.

Dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová uviedla, že jej počty ľudí v nemocniciach aj údaje o mŕtvych robia veľké starosti. Naďalej je za to, aby očkovanie proti COVIDU-19 nebolo povinné. „Ale z toho, že napríklad dva, tri milióny Nemcov starších ako 60 rokov nie sú zaočkované, som smutná, pretože to by znamenalo rozdiel tak pre nich osobne, ako aj pre celú spoločnosť,“ povedala Merkelová v denníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Agentúra DPA upozorňuje, že niektoré parametre ukazujúce na vývoj pandémie sú už teraz výrazne horšie ako pred rokom. Sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, je v Nemecku 149,4. Presne pred týždňom to bolo 106,3, vlani v tomto čase však necelých 111. Podľa zdravotníckeho registra DIVI v sobotu ležalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti 1 932 pacientov s COVIDOM-19, o 63 viac ako o deň skôr ao 93 viac ako pred rokom.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom takmer 4,6 milióna ľudí a 95 729 z nich zomrelo, z toho 33 za sobotu. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo takmer 4,3 milióna ľudí.

DPA pripomína, že plne naočkované sú asi dve tretiny obyvateľov Nemecka, ale aby sa podarilo pandémiu utlmiť, bolo by podľa RKI potrebné, aby zaočkovanosť dosiahla 85 až 90 percent u ľudí nad 12 rokov a ešte ju doplnili posilňovacie dávky.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus