Čierna začína prevládať, v najprísnejšom režime je už 24 okresov

Čiernych okresov je čoraz viac. Od pondelka je ich už 24, platia v nich najprísnejšie pravidlá. Bordových je 39, červených osem a rovnako osem je oranžových. Zelená farba sa v Covid automate minula.

01.11.2021 06:00
počasie, cintorín, dušičky, Foto: , ,
Sviatok všetkých svätých, pamiatka zosnulých, znamená väčší pohyb ľudí. V tomto roku však nie je obmedzený.
debata (548)

Napriek tomu, že novoinfikovaných pribúda a už niekoľko dní sa počet hospitalizovaných drží nad číslom 1 200, vláda neuvažuje nad núdzovým stavom. Dokonca ani preto, že cintoríny zaplnili ľudia, ktorí čistia hroby, zapaľujú sviečky a spomínajú na blízkych, ktorí tu už nie sú.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Veľa čiernej, málo oranžovej

Stupeň ostražitosť, oranžová farba (8): Bratislava I. – V., Galanta, Komárno, Šaľa,

1. stupeň ohrozenia, červená farba (8): Dunajská Streda, Ilava, Levice, Nové Zámky, Prievidza, Senica, Trnava, Žarnovica,

2. stupeň ohrozenia, bordová farba (39): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Kežmarok, Košice I.¤-¤IV., Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rožňava, Senec, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen,

3. stupeň ohrozenia, čierna farba: (24) Bardejov, Čadca, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Poprad, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Tvrdošín, Vranov nad Topľou.

Heger: Očkujte sa

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) už niekoľko týždňov hovorí, že nie je politická vôľa na vyhlásenie núdzového stavu. Apeluje na dodržiavanie pandemických pravidiel.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) pozýva ľudí na očkovanie s vysvetlením, že je to najlepšia ochrana pred vírusom. „Viac ako 80 percent ľudí, ktorí sú v nemocnici, sú nezaočkovaní alebo zaočkovaní len prvou dávkou. Pribúdajú čierne okresy, ale vidíme, že vo viacerých chýba už len niekoľko desiatok ľudí, aby sa okres vyhol čiernej farbe,“ povedal Heger s poukazom na možnosť využiť tzv. žolíka v Covid automate, ak je v rámci okresu vyššia zaočkovanosť obyvateľov nad 50 rokov.

Predseda vlády dáva za pravdu ministrovi zdravotníctva, že Covid automat a jeho pravidlá sú nastavené dobre. „Veci na papieri máme napísané veľmi dobre. Otázka je, či si niekto dá tú námahu, že bude tie pravidlá dodržiavať. Garantujem vám, že ak sa občania budú riadiť pravidlami, tak sa budú farby meniť na letné – zelené a žlté. Ľudia sa dnes nezamýšľajú nad tým, že budú pokuty za nedodržanie, ale vždy to bude o osobnej zodpovednosti,“ vyhlásil Heger.

„Personál v nemocniciach dostáva zabrať,“ pokračoval Heger s tým, že povzbudzuje ľudí nad päťdesiat rokov, aby pomohli svojmu okresu a dali sa očkovať.

Eduard Heger Čítajte viac Heger k fiasku s očkovaním: Opoziční lídri vystrašili ľudí klamstvami

V nemocniciach je 80 percent ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, prípadne absolvovali len prvé očkovanie. „Vieme, že hospitalizovaný pacient všetkých nás stojí 1 200 eur. Ak skončí na umelej pľúcnej ventilácii, stojí desaťnásobne viac, teda 12-tisíc eur,“ pokračoval premiér s tým, že tieto peniaze by sa mohli investovať do inej zdravotnej starostlivosti.

Napriek tomu ani on nepripúšťal sprísnenie pravidiel ani cez Dušičky. „Dodržiavanie pravidiel zlyháva, ale to je na našej osobnej zodpovednosti,“ apeloval premiér.

Tretia dávka ide

Podľa Lengvarského očkovanie treťou dávkou beží dobre. „V utorok (minulého týždňa) bolo poslaných prvých stotisíc správ, aby sa ľudia mohli dať zaočkovať tretí raz. Správy sú posielané podľa veku a doby, kedy boli občania očkovaní,“ povedal minister.

Napriek pozývacím SMS správam odporúča záujemcom, aby sa aj na tretiu dávku registrovali. Lengvarský uviedol, že od 19. do 26. októbra bolo podaných 66 304 tretích dávok, v čakárni je 8 822 občanov. Očkuje sa na 98 miestach, z toho je 7 veľkokapacitných očkovaných centier, 16 polikliník a 75 nemocníc.

Lengvarský hovorí, že zaregistrovať sa na tretiu dávku vakcíny, ktorá chráni pred koronavírusom, odporúča každému, kto má viac ako 18 rokov. „Budeme vedieť, aký je záujem a aké kapacity máme pripraviť. Pozývať sa bude podľa veku a času očkovania,“ spresnil.

Aj minister zdravotníctva hovorí, že najdôležitejšie je dodržiavanie pravidiel. Ľudia by mali zvážiť, či budú cestovať do čiernych okresov a ako dlho sa tam zdržia. „Vyzývam, aby nedochádzalo k zhromažďova­niam,“ dodal.

Sulíkovci chcú viac slobody pre očkovaných

SaS žiada väčšiu slobodu pre očkovaných a navrhuje zmeny v Covid automate. Navrhuje, aby sa umožnil vstup zaočkovaným zákazníkom do prevádzky, ktorej majiteľ je rovnako zaočkovaný. A to aj v čiernych okresoch. Rovnako strana mieni, aby boli ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19 vnímaní na rovnakej úrovni ako zaočkovaní, aby požívali rovnaké slobody, pretože majú protilátky, a teda predstavujú rovnako nižšie epidemiologické riziko.

© Autorské práva vyhradené

548 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat