Pre covid pred Slovenskom varujú Nemci i USA

Slovensko, Rusko a Belgicko pridali v USA do zoznamu štátov, do ktorých sa pre zlé pandemické čísla neodporúča cestovať.

02.11.2021 06:00 , aktualizované: 23:48
koronavírus, Rusko Foto: ,
Rusko zažíva silnú pandemickú vlnu, na snímke zdravotník v nemocnici pri Moskve.
debata (188)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:48 Holandsko sa v snahe zvrátiť nepriaznivú epidemickú situáciu rozhodlo opäť zaviesť protipandemické opatrenia vrátane povinného nosenia rúšok na mnohých verejných priestranstvách. Oznámil to v utorok holandský premiér Mark Rutte. Holandsko je tak jednou z prvých krajín západnej Európy, ktoré sa vracajú k reštrikciám v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu.

Rutteho vláda tam opäť zavádza povinné 1,5-metrové rozstupy a rozširuje povinnosť preukazovať sa tzv. covidpasom pri vstupe na miesta ako sú múzeá či terasy reštaurácií. Ľuďom úrady tiež odporučili, aby pracovali z domu najmenej polovicu pracovného týždňa a vyhýbali sa cestovaniu v dopravnej špičke.

Znovuzavedenie opatrení prichádza menej ako dva mesiace po ich uvoľnení. „Nikoho neprekvapí, že dnes večer máme nepríjemnú správu. Počet infekcií a hospitalizácií rýchlo pribúda,“ povedal Rutte na tlačovej konferencii. Dodal, že rúška a respirátory budú opäť vyžadované v obchodoch i v určitých typoch zamestnaní, ako napríklad v kaderníctvach či masážnych salónoch. V hromadnej doprave bolo zakrývanie dýchacích ciest doteraz povinné, no netýkalo sa priestorov staníc ani nástupíšť.

Holandsko malo na začiatku pandémie jedny z najmenej prísnych opatrení v Európe, ktoré však sprísnilo počas vlaňajšej druhej vlny, keď v krajine prvýkrát a od druhej svetovej vojny zaviedli zákaz vychádzania. Od septembra tam vláda zaviedla povinnosť preukazovať sa covidpasom – teda potvrdením o očkovaní, negatívnom teste či prekonaní covidu – pri vstupe do reštaurácií, barov a na festivaly.

Podľa holandskej vlády by sa v krajine mala už čoskoro začať podávať ľuďom starším ako 60 rokov tretia dávka vakcíny proti covidu. V Holandsku za posledný týždeň denne pribúdalo v priemere 7 771 nakazených, čo je 39-percentný nárast v porovnaní s predošlým týždňom. V tejto 17-miliónovej krajine doteraz evidujú 18 441 úmrtí spojených s koronavírusom. Plne zaočkovaných je tam už približne 84 percent dospelých obyvateľov. (afp, tasr)

18:31 Karikatúra 02.11.2021 (Gašparec)

Gašparec 2. 11. 2021

18:28 Expertný panel amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) v utorok rozhoduje, či navrhne očkovať proti koronavírusu všetky školopovinné deti. Masové očkovanie vo vekovej skupine 5 až 11 rokov by vakcínu v USA sprístupnilo ďalším 28 miliónom detí. Podávanie nižších dávok vakcín týmto deťom v núdzovom režime už odobril americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA).

Odborníci teraz zvažujú, či vakcíny sprístupniť všetkým deťom, alebo iba tým, u ktorých hrozí vysoké riziko vážneho priebehu ochorenia. Svoje odporúčania experti predložia riaditeľovi CDC, ktorý má v schvaľovacom procese posledné slovo.

Rozšírené očkovanie detí by mohlo začať ešte tento týždeň. Farmaceutická spoločnosť Pfizer už štátom a lekárňam distribuuje prvé milióny dávok, aby boli na prípadnú novú vakcinačnú kampaň pripravené. Ochorenie síce ohrozuje najmä starších ľudí, podľa vládnych údajov však v USA hospitalizovali viac ako 8 300 detí vo veku 5 až 11 rokov, pričom zhruba tretina z nich si vyžaduje intenzívnu starostlivosť. FDA uviedol, že v tejto vekovej kategórii eviduje 146 úmrtí. (sita, ap)

18:20 Rakúska komisia pre očkovanie v utorok odporučila, aby sa treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu pol roka po druhej dávke dali zaočkovať všetky osoby nad 18 rokov. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein uviedol, že na zasadnutí komisie jej členovia konštatovali, že „ochrana po očkovaní po šiestich mesiacoch značne klesá“. Mimoriadne dôležitá je podľa neho vakcinácia posilňujúcou dávkou pre ľudí nad 65 rokov a rizikových pacientov.

Komisia odporučila tiež všetkým osobám, ktoré sa nechali zaočkovať jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, aby sa čo najskôr dali očkovať i druhou dávkou. Mückstein apeloval na obyvateľov, aby sa čo najskôr a plošne dali očkovať i proti chrípke. Po tom, čo sa vlani sezónna chrípka v dôsledku protipandemických opatrení výraznejšie neprejavila, odborníci tento rok očakávajú silnú vlnu chrípky, varoval.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Dekan Farmaceutickej fakulty UK vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke

17:34 Na XXIX. zjazde maďarskej vládnej strany Fidesz, ktorý sa bude konať 14. novembra, sa budú môcť zúčastniť iba delegáti zaočkovaní proti novému koronavírusu, napísala v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Delegáti zjazdu si budú voliť vedenie strany. Okrem iného rozhodnú o osobe nového podpredsedu Fideszu, ktorý by mal nahradiť Katalin Novákovú, ministerku bez kresla zodpovedná za záležitosti rodiny. V ďalších najvyšších funkciách sa neočakáva personálna zmena.

Na zjazde vládnej strany sa zvyčajne zúčastňuje vyše 1 300 delegátov, z epidemiologického hľadiska je teda masovým podujatím. V septembri 2019 sa na zjazde zúčastnilo 1 406 delegátov, ktorí jednohlasne znovuzvolili premiéra Viktora Orbána za predsedu Fideszu. Zdroje Fideszu pre ATV uviedli že novembrový zjazd sa bude konať v súlade s aktuálnymi epidemiologickými opatreniami.

Vláda minulú stredu rozhodla, že zamestnávatelia môžu nariadiť svojim zamestnancom povinné očkovanie proti covidu. Od 1. novembra je v Maďarsku povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy osôb a v zdravotníckych zariadeniach platí zákaz návštev. (atv.hu, tasr)

16:22 Košické základné školy (ZŠ) hlásia po jesenných prázdninách najviac nakazených v tomto školskom roku, informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Pozitívny test na ochorenie COVID-19 vyšiel žiakom a pedagógom v 12 z 34 ZŠ v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

„Vírus postihol celkovo 70 žiakov a 13 pedagógov, čo je v priebehu aktuálneho školského roka zatiaľ rekordné číslo. Až 90 percent aktuálnych prípadov nahlásili školy počas dnešného dňa,“ uvádza magistrát. Vedúca oddelenia školstva Beáta Lopušniaková spresnila, že v ZŠ Hroncova pribudlo deväť detí a šesť učiteľov s pozitívnymi testami na COVID-19. Viacero nových prípadov, prevažne u žiakov, sa objavilo aj v ZŠ Laca Novomeského a v ZŠ Park Angelinum. „Našťastie vďaka prázdninám sa žiaci spolu nestretli v triede a navyše mnohým triedam na prelome októbra a novembra skončila karanténa,“ pripomenula.

16:19 Zvolenská nemocnica má v súčasnosti hospitalizovaných 35 pacientov s ochorením COVID-19. Je medzi nimi aj jedno neplnoleté dieťa. TASR o tom v utorok informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.

Riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá objasnila, že stav štyroch pacientov si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Sú to tí, ktorých toto zdravotnícke zariadenie prijalo v rámci pomoci z nemocníc v Čadci a Prešove.

Podľa hovorkyne nemocnice v zmysle príkazu ministerstva zdravotníctva postupne prechádza do tretej fázy reprofilizácie covidových lôžok. „Zatiaľ situáciu zvládame, prispieva k tomu aj to, že spomedzi zamestnancov máme koronavírus potvrdený len u ôsmich kolegov, štyria sú v karanténe. Vďaka očkovaniu sú oveľa priaznivejšie čísla ako v druhej vlne pandémie,“ vysvetlila riaditeľka s tým, že v tomto zdravotníckom zariadení stále platia prísne protiepidemické opatrenia, zákaz návštev pacientov okrem výnimiek. Bez obmedzenia zatiaľ fungujú aj plánované operácie.

15:46 Výsledky americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer v treťom kvartáli prekonali očakávania, hoci predaj jej hlavného produktu, vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Comirnaty v USA klesol. Rastúci medzinárodný dopyt počas júla až septembra pomohol zvýšiť celkové tržby z predaja očkovacej látky na takmer 13 miliárd amerických dolárov (USD). Spoločnosť v utorok informovala, že za celý rok by jej mala táto vakcína priniesť tržby vo výške asi 36 miliárd USD. Spoločnosť so sídlom v New Yorku teraz očakáva za celý rok 2021 upravený zisk 4,13 až 4,18 USD na akciu pri tržbách v rozpätí 81 až 82 miliárd USD.

15:40 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice od utorka pozastavuje plánované operácie a plánované hospitalizácie na všetkých klinikách a oddeleniach na pracovisku na Rastislavovej ulici. Ako pre TASR povedala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, ovplyvní to stovky operácií a hospitalizácií.

„Pacienti, ktorí si nevyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú prepustení do domáceho liečenia. Oddelenia a kliniky na Triede SNP budú preberať necovidových pacientov z pracovísk Rastislavova 43. S výnimkou vybraných ambulancií sa ukončuje aj činnosť väčšiny ambulancií na tomto pracovisku,“ spresnila.

V UNLP Košice je momentálne hospitalizovaných 169 pacientov s ochorením COVID-19. Za uplynulé sviatočné dni stúpol počet novoprijatých pacientov o 65. Desať pacientov je v kritickom stave, potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalších 20 je vo vážnom stave a potrebujú vysokoprietokový kyslík. Ako povedal generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik, všetci pacienti, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, neboli zaočkovaní. „Takmer 80 percent všetkých pacientov, ktorých UNLP prijala na hospitalizáciu od augusta, nie je očkovaných. Ešte v septembri bol pomer neočkovaných a očkovaných pacientov 90 percent ku desiatim percentám,“ povedal s tým, že počet očkovaných pacientov s COVID-19 sa zvyšuje v dôsledku zhoršovania epidemiologickej situácie a celkovému pribúdaniu pacientov.

15:19 Rumunsko zaznamenalo v utorok najväčší denný počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 od začiatku pandémie. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 591 úmrtí. Deje sa tak navyše v čase, keď nová vlna pandémie v krajine ochromila upadajúci zdravotnícky systém, informovala agentúra AP. Predchádzajúci rekord v dennom počte úmrtí zaznamenali v Rumunsku 19. októbra, keď evidovali 574 obetí pandémie.

Podľa rumunských úradov bolo nezaočkovaných 541 z 591 ľudí, ktorí v pondelok zomreli pre komplikácie spojené s covidom. Miera zaočkovanosti je v tomto balkánskom štáte totiž veľmi nízka. V Rumunsku, ktoré je členom Európskej únie a žije v ňom 19 miliónov ľudí, je plne zaočkovaných proti koronavírusu iba 37 percent dospelej populácie. Priemer v EÚ je pritom 75 percent. Menej zaočkovaných má spomedzi členských krajín EÚ iba Bulharsko.

Zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Rumunsku prinútila vládu prijať minulý týždeň nové opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu. V Rumunsku je preto teraz potrebné preukazovať sa covidpasom pri mnohých každodenných aktivitách, akými sú napríklad návšteva fitnescentra, kina alebo nákupného centra. Platí tiež večerný zákaz vychádzania po 22.00 h.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Rumunsku už viac ako 1,6 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 48 664 úmrtí.

12:49 Počet pacientov s COVIDOM-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti rakúskych nemocníc prekročil kritickú hranicu 300. To okrem iného znamená, že za týždeň budú mať do nočných podnikov a na niektoré hromadné akcie prístup len očkovaní alebo uzdravení, uviedla agentúra APA.

Na rakúskych jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 317 ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva z dopoludňajších údajov rakúskych ministerstiev zdravotníctva a vnútra. To je o 25 viac ako v pondelok. Za posledných 24 hodín sa v krajine s necelými deviatimi miliónmi obyvateľov nakazilo 5 398 ľudí.

Prekročenie počtu 300 covidových pacientov na JIS je dôležité preto, že podľa aktuálneho plánu rakúskej vlády má krajina do siedmich dní prejsť do druhého stupňa protiepidemických opatrení. Konkrétne to znamená, že do nočných gastronomických podnikov a podobných zariadení a tiež na akcie s viac ako 500 účastníkmi bez adresných miest na sedenie budú mať prístup len ľudia, ktorí sú očkovaní alebo vyliečení z COVIDU-19. Okrem toho v Rakúsku od druhého stupňa nebude možné uplatňovať antigénne testy ako dôkaz o bezinfekčnosti. Platiť budú len testy PCR.

Sedemdňová incidencia je teraz v Rakúsku na hodnote takmer 404 nových prípadov na 100 000 obyvateľov. Aktívnych prípadov koronavírusovej nákazy je teraz 49 469, čo je o 2 401 viac ako v pondelok. Doposiaľ rakúske zdravotné úrady s pomocou testov odhalili 840 902 prípadov koronavírusovej infekcie. Od začiatku pandémie zomrelo 11 380 nakazených, z toho 11 za posledný deň.

12:20 V Česku v pondelok zaznamenali 7 591 nových prípadov nákazy koronavírusom – najviac od konca marca a približne o 77 percent viac než pred týždňom. Českému rozhlasu to v utorok povedal riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Stúpa aj počet hospitalizácií s covidom: v pondelok ich bolo 1 813, čo bolo o 185 viac než v nedeľu. Dovedna 284 pacientov sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Dve tretiny z pacientov, ktorých prijali na JIS v priebehu pondelka, tvorili nezaočkovaní.

Ako ďalej pokračoval Dušek, na JIS sa nachádzajú prekvapivo aj pacienti vo veku okolo 45 rokov. Za pondelok pribudlo 32 úmrtí s covidom, ich celkový počet tak dosiahol 30 807. Zaočkovať sa nechalo v priebehu pondelka 26 409 ľudí. Napríklad pred mesiacom bol denný počet zaočkovaných iba niečo cez tisíc. Reprodukčné číslo ukazujúce, koľko ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný, je teraz na hodnote 1,30.

„Vidíme nárast (infekcií) u dospelej populácie od 30 do 50 rokov, a to väčšinovo u neočkovaných. To však, samozrejme, môže byť skreslené aj tým, že očkovaní sa testujú oveľa menej než neočkovaní,“ upozornil Dušek.

Vlani v tomto období pribúdalo denne od 11 000 do 15 000 nových prípadov nákazy. Hospitalizovaných s covidom bolo vtedy okolo 7 500 ľudí a vo vážnom stave bolo 1 100 pacientov.

11:06 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 1867 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 39 pacientov, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V nemocniciach ošetrujú 2839 covidových pacientov, z nich 312 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je nakazených 44 781 ľudí.

10:30 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spustil prihlasovanie na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti COVID-19. Informuje o tom na svojej webovej stránke. „V závislosti od počtu prihlásených ľudí vytvorí BSK potrebnú kapacitu vo Veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne, prípadne na niektorom inom očkovacom mieste v kraji," uvádza samospráva. Prihlásiť sa môžu záujemcovia, ktorí dosiahli vek minimálne 55 rokov a od podania druhej dávky vakcíny im uplynulo minimálne šesť mesiacov.

Registračný formulár BSK na očkovanie treťou dávkou je zverejnený na webovej stránke kraja. Môže ho využiť ten, kto nedostal pozvánku na tretiu dávku, prípadne mu nevyhovuje pridelený termín. „Formulár slúži na zistenie záujmu o očkovanie treťou dávkou. Využiť ho môžu ľudia aj vtedy, ak sa prihlásili prostredníctvom štátneho rezervačného systému cez Národné centrum zdravotníckych informácií," vysvetľuje BSK. O konkrétnom termíne budú záujemcov informovať prostredníctvom e-mailu, SMS správy alebo telefonicky.

10:14 Za pondelok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 2 287 nakazených, laboratóriá pritom vykonali 9 682 vyšetrení. Počet hospitalizovaných stúpol o 17.

testovanie, koronavírus Čítajte viac Na Slovensku pribudlo 2287 prípadov nákazy koronavírusom a 31 obetí

10:10 V maďarských nemocniciach pribudlo k doposiaľ slúžiacim 106 príslušníkom maďarských ozbrojených síl ďalších 194, aby v zhoršujúcej sa štvrtej vlne pandémie nového druhu koronavírusu odbremenili zdravotníkov. Informoval o tom spravodajský server hrportal.hu.

Vojaci budú plniť logistické, administratívne a transportné úlohy. Budú tiež merať teplotu hospitalizovaných pacientov a usmerňovať ich.

V čase tretej vlny pandémie slúžilo v maďarských nemocniciach 1 400 príslušníkov armády. Do nemocníc sa vojaci potom vrátili 6. septembra pred nástupom štvrtej vlny.

Počas uplynulého víkendu v Maďarsku s ochorením COVID-19 zomrelo 152 pacientov; počet hospitalizovaných dosiahol 2 605, z nich 299 bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V uvedenom období pribudlo 11 211 nakazených koronavírusom.

9:59 Pri vstupe do Českej republiky potrebujú cestujúci, ktorí sú nezaočkovaní proti COVID-19, negatívny výsledok RT-PCR testu a doklad o vyplnení príjazdového formuláru. Medzi piatym až siedmym dňom po vstupe do krajiny musia opäť absolvovať test. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webovej stránke.

Nové podmienky vyplývajú zo zaradenia Slovenska medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom, teda tzv. tmavočervené. Platí tiež povinnosť nosiť mimo domu respirátor. Výnimku z uvedených podmienok majú osoby, ktoré sú plne zaočkované po dobu viac ako 14 dní, alebo ktoré ochorenie COVID-19 prekonali.

Výnimku z predloženia negatívneho testu a vyplnenia príjazdového formuláru majú deti do 12 rokov, pracovníci medzinárodnej dopravy aj cezhraniční pracovníci, žiaci alebo študenti, ktorí s cieľom výkonu práce alebo vzdelávania pravidelne aspoň jedenkrát do týždňa prekračujú hranicu v prípade ciest do alebo zo susedných krajín. Výnimka tiež platí pre osoby, ktorých doba pobytu v krajine nepresiahne 24 hodín a pre pozemný tranzit nepresahujúci 12 hodín.

9:16 Približne 9 000 zamestnancov mesta New York si musí vziať neplatené voľno, pretože odmieta povinné očkovanie proti COVID-19. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AP.

Vedenie mesta nariadilo povinné očkovanie proti covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov. Povinnosť vstúpila do platnosti od pondelka 1. novembra.

Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že „nezaočkovaní zamestnanci dostanú neplatené voľno dovtedy, kým svojmu nadriadenému neukážu potvrdenie o vakcinácii.“

De Blasio v pondelok na Twitteri napísal, že zaočkovať sa dalo už 91 percent zamestnancov mesta. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí tak urobili.

Pracovníci z niektorých kľúčových odvetví, ako napríklad polície či hasičského zboru, vyjadrujú nespokojnosť s nariadením o povinnom očkovaní, pripomína AP. Odborová organizácia v New Yorku zastupujúca policajtov proti tomuto nariadeniu podala žalobu.

Tisíce hasičov v meste nahlásili absenciu z dôvodu práceneschopnosti, čím podľa AP vyjadrujú nespokojnosť s opatrením. Šéf hasičského zboru v meste Daniel Nigro oznámil, že mimo prevádzky bolo 18 z celkového počtu 350 požiarnych zbrojníc v New Yorku a na mnohých ďalších bol nedostatok personálu.

Nigro podľa svojich slov hasičov, ktorí oznámili pracovnú neschopnosť, požiadal, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. Ich absencia zasiahne obyvateľov mesta i kolegov, ktorí ich budú musieť nahrádzať.

Mesto podľa de Blasia podnikne kroky voči zamestnancom, ktorí na pracovnú neschopnosť nemajú primerané dôvody.

8:44 Nemecko zaradilo Slovensko z pohľadu možnosti nákazy koronavírusom medzi vysokorizikové krajiny s vysokou incidenciou. Nariadenie nemeckej vlády je v platnosti od nedele 31. októbra. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Všetci cestujúci do Nemecka, ktorí nie sú zaočkovaní alebo neprekonali ochorenie COVID-19 a pochádzajú z vysokorizikových krajín s vysokou incidenciou sú povinní nastúpiť do desaťdňovej karantény, ktorú je možné negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu ukončiť najskôr v jej piaty deň. Cestujúci sú zároveň povinní prihlásiť sa pred cestou do Nemecka prostredníctvom digitálneho formulára a pri vstupe do krajiny sa o tom musia preukázať potvrdením v pdf formáte.

**7:33 V Nemecku za pondelok testy odhalili ďalších 10 813 osôb nakazených koronavírusom. Po nákaze v rovnaký deň zomrelo 81 ľudí, uvádzajú nové dáta zverejnené Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom RKI hlásil 10 700 prípadov infekcie.

Napriek tomu, že nových prípadov je podobne ako pred týždňom, sedemdňová incidencia, ktorá uvádza, koľko sa v priemere nakazilo osôb za posledných sedem dní v prepočte na 100 000 obyvateľov, oproti minulému týždňu vzrástla. Súčasná hodnota pre celé Nemecko je podľa RKI 153,7, zatiaľ čo pred týždňom to bolo 113.

Situácia sa však podstatne líši v jednotlivých spolkových krajinách. Najlepšie sú na tom z hľadiska incidencie Šlezvicko-Holštajnsko, Sársko a Dolné Sasko, najhoršie Bavorsko, Sasko a Durínsko.

Od začiatku pandémie RKI zaznamenal cez 4,6 milióna infekcií. V súvislosti s covidom-19 zomrelo v Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, spolu 95 833 ľudí.

*6:52** Frank Ulrich Montgomery, nemecký lekár, ktorý predsedá rade Svetovej lekárskej asociácie (WMA), vyzval na široké používanie doplnkových, podporných očkovacích dávok proti COVID-19.

„Každý, kto bol pred šiestimi mesiacmi plne zaočkovaný, by mal čoskoro dostať posilňujúcu dávku,“ uviedol Montgomery pre nemecké médiá, z ktorých v utorok citovala tlačová agentúra DPA.

Dodal, že v Nemecku je treba počas jesene začať novú, ústrednú vakcinačnú kampaň, ktorá bude propagovať proticovidové očkovanie pre nezaočkovaných ľudí, ako aj posilňujúce dávky.

„Keďže ochrana imunity po šiestich mesiacoch klesá, my ako spoločnosť musíme mať záujem o to, aby táto ochrana zostala stabilná,“ tvrdí 69-ročný Montgomery.

Podľa neho by posilňujúce proticovidové dávky mali podávať všeobecní lekári, keďže na splnenie tejto úlohy majú kapacitu, ako aj potrebné skúsenosti.

Montgomery ďalej zdôraznil, že by bola chyba spoliehať sa opäť iba na vakcinačné centrá – to by podľa neho stálo desaťnásobne viac než očkovanie ľudí v ambulanciách všeobecných lekárov.

Ďalšou výhodou je skutočnosť, že ľudia by si po posilňujúcu dávku radšej zašli k svojmu praktickému lekárovi než do vakcinačného strediska, myslí si predseda rady WMA.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn medzitým vyzval, aby sa opätovne otvorili očkovacie centrá vo všetkých 16 spolkových krajinách Nemecka, keďže narastá tlak na poskytnutie podpornej dávky väčšiemu počtu obyvateľstva.

6:25 V českých nemocniciach sa plnia lôžka ľuďmi s ochorením COVID-19 vo veku nad 65 rokov, informoval server iDnes.cz. Podľa predbežných štatistík ministerstva zdravotníctva za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako neočkovaných seniorov medzi novo nakazenými, napísal server. Pripomína však, že vo veku nad 65 rokov je už približne 80 percent ľudí očkovaných.

Priebežné výsledky za október ukazujú, že ľudí nad 65 rokov bez očkovania je 49,8 percenta (z 317 ich je 158) a s plným (dvojdávkovým) očkovaním 47,3 percenta. Zvyšok tvoria pacienti s nedokončeným očkovaním. Pred pol rokom sa tieto čísla výrazne líšili.

iDnes.cz v článku upozorňuje, že účelom textu nie je na základe daných čísel hodnotiť úspešnosť vakcinácie, ktorá je podľa odborníkov za súčasnou lepšou epidemickou situáciou ako na jar, len ukazuje, aký je súčasný trend v hospitalizácii najmä rizikových osôb. Podotýka tiež, že na JIS sa len výnimočne dostávajú ľudia pod 65 rokov, a tí sú zväčša nezaočkovaní.

Jedným z dôvodov podľa českého ministerstva zdravotníctva je to, že ochranný efekt vakcíny časom slabne a tak odporúča tretiu posilňujúcu dávku.

6:00 Americké Stredisko pro kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v pondelok Američanom odporučilo, aby sa kvôli nepriaznivému vývoju epidémie COVID-19 vyhli cestám do Ruska, Belgicka a na Slovensko. Tieto štáty CDC ako nové zaradilo do kategórie najrizikovejších krajín, informovala agentúra Reuters.

Medzi krajiny s veľmi vysokým výskytom choroby COVID-19 popredný americký inštitút pre verejné zdravie pridal aj Burkinu Faso. Okrem nej, Slovenska, Ruska a Belgicka, je na zozname osemdesiatka ďalších štátov alebo území. Českú republiku CDC radí medzi krajiny s druhým najvyšším rizikom nákazy, kam neodporúča cestovať bez očkovania.

Slovensko minulý týždeň oznámilo najvyšší denný prírastok koronavírusových prípadov od konca minulého roka. Aj Nemecko s účinnosťou od nedele 31. októbra zaradilo Slovensko na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín.

Ruské úrady kvôli najvyšším počtom nakazených od začiatku pandémie postupne obnovujú niektoré opatrenia, v Moskve napríklad začala vo štvrtok platiť čiastočná uzávera. V nedeľu v najrozľahlejšej krajine sveta podľa krízového štábu pribudlo 40 402 ľudí infikovaných koronavírusom, počet novo hlásených prípadov sa tretí deň za sebou držal nad 40 000. Úmrtí s chorobou COVID-19 pritom bolo už siedmy deň po sebe viac ako tisíc.

V Belgicku koncom októbra pribúdali nakazení koronavírusom rovnakým tempom ako v čase, keď vlani v novembri vláda kvôli pandémii nariadila uzáveru.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus