Remišová po odpočúvaní chaty podozrieva Žilinku, že paktuje s Ficom

Akékoľvek podozrenie o tom, že generálny prokurátor Maroš Žilinka mal niečo odkazovať alebo konať v prospech skupiny, ktorá sa stretávala na poľovníckej chate, vážne spochybňuje nezávislosť prokuratúry v rozhodovaní o nominantoch a kauzách strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

02.11.2021 14:17
debata (419)

Uviedla to ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti. Odkazuje tak na medializované informácie o tom, že bývalý trojnásobný premiér Robert Fico údajne v nahrávke z chaty ubezpečoval advokáta Mareka Paru a podnikateľa Miroslava Bödöra, že generálny prokurátor Žilinka „nechal odkaz cez toho podnikateľa, že sa nemusíme báť prijatia týchto zmien, pokiaľ ide o 363-ku a rozdelenie generálnej prokuratúry a špeciálnej prokuratúry, lebo že na to nebudú mať čas“.

VIDEO: Remišová o Ficovi a poľovníckej chate.
Video

Toto vyjadrenie je podľa Remišovej vážnym problémom aj pre generálneho prokurátora. „Aktuálne sú stíhané za závažnú trestnú činnosť desiatky nominantov strany Smer. Generálny prokurátor je pán všetkých trestných konaní na Slovensku a dokonca do nich zasahuje aj diskutabilným používaním paragrafu 363, ktorým sa dokonca obišlo aj rozhodnutie viacerých súdov. Použitie sporného paragrafu tak, ako to urobil generálny prokurátor, dnes už kritizujú jeho kolegovia,“ vysvetlila ministerka.

čaputová Čítajte viac Koalícia je krehká a ťaží z toho Fico, uviedla Čaputová

Podľa nej je z rozhovorov na poľovníckej chate zrejmé, že Robert Fico a jeho ľudia sa snažia ovplyvňovať generálneho prokurátora. „Pre vylúčenie akýchkoľvek pochybností o nezávislosti vyšetrovania káuz Smeru je preto nevyhnutné, aby reči Roberta Fica o odkazoch od generálneho prokurátora dôsledne preverili príslušné orgány na úrovni trestnej aj disciplinárnej zodpovednosti,“ uzavrela Veronika Remišová.

Portál aktuality.sk zverejnil v pondelok 25. októbra video z chaty, ktorú monitorovala polícia. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podľa portálu doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Ide o priestorové odposluchy, kde kamery zaznamenali rozhovory Roberta Fica, Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), advokáta Mareka Paru, syna policajného exprezidenta Tibora G. a oligarchu Miroslava Bödöra.

419 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Maroš Žilinka #Veronika Remišová #kauza odpočúvania na chate