Slováci by ďalší lockdown nezniesli

Ledva štvrtina Slovákov by súhlasila s ďalším uzatváraním krajiny.

03.11.2021 12:55
debata (178)

Vyplýva to z dlhodobého prieskumu Ako sa máte Slovensko?, ktorý sa realizuje od marca minulého roka. Teda od začiatku prvých karanténnych opatrení v krajine.

Jedenásta vlna výskumu sa realizovala od 5. do 10. októbra, teda v čase, keď začal stúpať počet novonfikovaných koronavírusom a mapa Slovenska sa začínala farbiť do červena a bordova.

VIDEO: Minister Lengvarský o epidemickej situácii.
Video

Respondenti z najmenších obcí sú pesimistickí pri odpovedi na otázku, či budú dopady tretej vlny pandémie väčšie alebo menšie ako dve predchádzajúce. Celkovo si 16,8 percenta opýtaných myslí, že následky budú väčšie, tretina je optimistická a dúfa, že naopak – následky budú menšie.

Až tretina ľudí nie je pripravená zvládnuť tretiu vlnu z finančného hľadiska. Z prieskumu vychádza, že svoju finančnú pripravenosť horšie hodnotia ľudia s nižším vzdelaním a ženy. Z pohľadu duševnej pohody sa necítia byť pripravení mladí ľudia vo veku 18 až 29 rokov, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s svojimi rodinnými rozpočtami. Pesimistickejší sú aj tí, ktorí sa ešte len chystajú na vakcináciu.

Nie celkovému uzatváraniu krajiny – lockdownu, hovorí až 45,1 percenta Slovákov. S takýmto opatrením by súhlasilo len 27,3 percenta opýtaných.

Medzi očkovanými by s lockdownom súhlasilo 38,1 percenta, naopak, nesúhlasilo 32,1 percenta. Ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, sú ešte kategorickejší: 65,4 nesúhlasí a len 14,4 percent súhlasí s prípadným lockdownom.

Výskum Ako sa máte Slovensko? inicovala spoločnosť MNFORCE, agentúra Seesame a uskutočňuje sa v spolupráci so Sociologickým ústavom a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #lockdown #Covid automat