Heger prešiel Košicami na bicykli

Pracovný výjazd na východnom Slovensku zavŕšil premiér Eduard Heger (OĽaNO) športovo - na bicykli prešiel po košickej mestskej cyklotrase osem kilometrov.

03.11.2021 18:39 , aktualizované: 04.11.2021 06:30
Heger / Bike / Foto: ,
Premiér Eduard Heger (v popredí) počas pracovného výjazdu v Košiciach 3. novembra 2021
debata (37)

VIDEO: Heger na bicykli v Košiciach.

Video

„Priznám sa, že v Košiciach som sa ešte nebicykloval. Ale bol to výborný zážitok. Videl som mesto z úplne inej perspektívy,“ povedal premiér. Aj touto formou prezentoval Plán obnovy a odolnosti SR, v rámci ktorého je na výstavbu či rekonštrukciu 200 km cyklistickej infraštruktúry vyčlenených 105,1 milióna eur. Predpokladá sa aj výstavba približne 5-tisíc parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc.

„Kvalitná, dostupná a bezpečná cyklotrasa dokáže veľmi dobre nahradiť individuálnu automobilovú dopravu. V meste bude menej áut, lepší vzduch a aj takto môžeme prostredníctvom plánu obnovy prispieť k ochrane klímy, ale aj k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov Slovenska,“ uviedol s tým, že plánujú hlavne spoluprácu so starostami a primátormi miest a obcí. „Dôležitá je aj spolupráca medzi štátom a samosprávami. Zriadil som preto pravidelné stretnutia s ich predstaviteľmi.“

Na obhliadke cyklotrasy premiéra sprevádzal Zoran Bosák zo združenia KE.CY – košické cyklotraily, ktoré sa zaoberá výstavbou tzv. singletrailov v mestských lesoch.

„Vnímame obrovský nárast záujmu o tento druh trávenia voľného času a rovnako evidujeme sprievodný efekt hobby horskej cyklistiky, a to výrazné zvýšenie ochoty ľudí uprednostniť cyklodopravu v rámci mesta. Svojou činnosťou teda nepriamo, ale výrazne ovplyvňujeme nárast záujmu o tento po všetkých stránkach prínosný druh dopravy. Čo ale skutočne zaostáva, je dostupnosť rozsiahlej, rýchlej a bezpečnej cykloinfraštruktúry v rámci mesta. Už včera bolo neskoro, a preto osobne, nielen ako člen cyklozdruženia, ale aj ako cyklista veľmi vítam iniciatívu úradu vlády finančne a legislatívne podporiť samosprávy v urgentnom riešení tohto problému,“ skonštatoval Bosák.

K plánu obnovy sa vyjadrila aj Lívia Vašáková, ktorá je generálnou riaditeľkou Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády Slovenskej republiky.

„Na reformy a investície pôjde 5,3 miliardy eur v piatich oblastiach. Najviac pôjde na zelenú ekonomiku a tie ostatné oblasti sú zdravotníctvo, školstvo, veda, výskum a inovácie a digitalizácia verejnej správy. Plán musí plniť striktné environmentálne kritériá a podporuje práve také aktivity, ako sú cyklotrasy, na čo máme vyše sto miliónov.“

Premiér Eduard Heger počas pracovného výjazdu v... Foto: Pravda, Jana Vargová
Heger / Bike / Premiér Eduard Heger počas pracovného výjazdu v Košiciach 3. novembra 2021

O peniaze z výzvy rezortu dopravy a výstavby sa môžu uchádzať mestá a obce, vyššie územné celky či rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené obcou, resp. VÚC. Heger obyvateľov vyzval, aby apelovali na svojich zástupcov v samospráve, aby čo najskôr začali s prípravou projektovej dokumentácie pre nové cyklotrasy. Žiadatelia takto dokážu zvýšiť šancu na úspech vo výzve rezortu dopravy, ktorá by mala byť vyhlásená začiatkom roka 2022.

V rámci výjazdu na východ Slovenska absolvoval premiér aj ďalšie stretnutia. Skonštatoval, že práve tento región má veľký potenciál, či už sa to týka cestovného ruchu alebo prírodného bohatstva. V utorok sa stretol s pracovnou skupinou, ktorá mu prezentovala Poloniny, v Humennom absolvoval rozhovory s predstaviteľmi sektoru samosprávy, súdnictva a nemocníc. V stredu navštívil Ústav materiálového výskumu SAV a na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika sa stretol so študentmi a rektormi košických univerzít a diskutoval s nimi na tému budúcnosti školstva.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Košice #Košický kraj #Eduard Heger