Aj zaočkovaná Británia sa obáva ťažkej zimy s vírusom

Počet úmrtí je v Británii najvyšší od marca, počty nakazených 40-tisíc denne. Odborníci varujú pred ťažkou zimou a odporúčajú posilňovaciu dávku vakcíny. Chystá sa aj povinné očkovanie zdravotníkov, ale až na jar, pre obavy, že by pre túto povinnosť počas zimy mohli dať výpoveď.

04.11.2021 06:15 , aktualizované: 21:27
koronavírus, očkovanie, deti, USA Foto: ,
Jason Miller drží svoju dcéru Teagan (7) pri očkovaní proti COVID-19 v South Main Public Health Center v stredu 3. novembra 2021 v South Salt Lake v americkom Utahu.
debata (205)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:27 Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok oznámila, že rokuje s farmaceutickou firmou AstraZeneca ohľadom prípadného schválenia podávania tretej dávky jej vakcíny proti koronavírusu. „AstraZeneca nám predkladá dáta. Dnes predložili nový balík dát, ktoré by mohli podporiť rozšírenie podávania podpornej dávky,“ povedal na tlačovom brífingu vedúci pracovnej skupiny EMA pre očkovacie stratégie Marco Cavaleri. „Budeme s nimi (AstraZenecou) diskutovať o tom, či sú tieto údaje dostačujúce (na schválenie) alebo či potrebujeme viac dôkazov,“ dodal.

EMA sídliaca v Amsterdame už udelila povolenie na podávanie tretej dávky mRNA vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, a to šesť mesiacov po absolvovaní štandardného očkovania dvoma dávkami.

Spočiatku sa očkovanie treťou dávkou v Európe zameriavalo len na starších ľudí a osoby s oslabeným imunitným systémom. V súčasnosti už viaceré krajiny vyzývajú svojich občanov, aby sa dali zaočkovať aj treťou dávkou, aby si zaistili lepšiu ochranu pred covidom. (reuters, tasr)

20:20 Vakcína prináša mestám slobodu, poukázal na to vo štvrtok večer predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti. Zároveň pogratuloval Sabinovu k tomu, že od budúceho týždňa bude okres namiesto čiernej farby v covid automate bordový.

„Pred niekoľkými dňami chýbalo Sabinovčanom približne 200 zaočkovaných obyvateľov nad 50 rokov na preradenie do lepšej farby. Rozhodli sa teda do obcí vyslať mobilné tímy a cez rozhlasy pozývali ľudí na očkovanie. Vďaka snahe a odhodlaniu sa to podarilo aj okresom Skalica a Dolný Kubín,“ priblížil premiér. Ako doplnil, viaceré mestá sú blízko a verí, že čoskoro potrebnú hranicu prekonajú. Priblížil, že ide o Nitru, Námestovo, Myjavu, Banskú Bystricu, Ružomberok a Piešťany.

Vďaka zaočkovanosti nad 65 percent druhou dávkou medzi obyvateľmi nad 50 rokov získajú okresy podľa slov premiéra žolíka a môžu sa presunúť do lepšej farby. Poukázal na to, že od pondelka je 14 takýchto okresov. „Prechod z čiernej do bordovej farby znamená aj otvorené reštaurácie, penzióny, hotely, hromadné podujatia aj pre neočkovaných, svadby, kary, oslavy do 20 zaočkovaných, fitnescentrá pre zaočkovaných,“ dodal Heger.

19:59 Od začiatku koronavírusovej pandémie pred 20 mesiacmi do konca júna tohto roku zomrelo v Holandsku na covid alebo pravdepodobne v súvislosti s ním takmer 31 400 ľudí. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na najnovšie údaje štatistického úradu CBS.

Toto číslo je oveľa vyššie ako oficiálny počet úmrtí spájaný s koronavírusom – Ústav verejného zdravotníctva (RIVM) do 4. novembra hlásil iba 18 474 obetí pandémie. Ide však o údaje zahŕňajúce iba ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus a ich úmrtia nahlásili regionálne zdravotné úrady.

Údaje, o ktoré sa opiera CBS, sú založené na úmrtných listoch. Holandská vláda v júni tohto roku uviedla, že štatistika CBS predstavuje „najpresnejšie údaje o úmrtiach“, avšak nie je používaná pri každodennom informovaní o nových obetiach pandémie, využívajúcom iba najnovšie údaje.

Server DutchNews.nl uviedol, že úmrtné listy vypĺňajú praktickí lekári po celej krajine, posielajú ich „vyššie“ v papierovej forme a ich štatistické spracovanie trvá niekoľko mesiacov. Nové údaje CBS o obetiach koronavírusu poukazujú aj na pozitívny vplyv očkovania, ktoré v Holandsku prebieha od februára tohto roku. V druhom štvrťroku 2021 zomrelo na covid 2 580 ľudí, čo je približne jedna tretina z 8 666 úmrtí zaznamenaných v prvom štvrťroku, keď sa očkovanie len rozbiehalo. (dutchNews.nl, tas­r)

19:02 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok stanovila 4. január 2022 ako termín, dokedy sa musia ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu. V opačnom prípade sa budú musieť podrobiť každý týždeň testovaniu na prítomnosť vírusu a nosiť rúška.

Nové opatrenia, ktoré Biden po prvý raz predstavil v septembri, sa budú vzťahovať na zhruba 84 miliónov Američanov zamestnaných v stredných a veľkých podnikoch. Koľko z nich nie je zaočkovaných, nie je známe. Platiť budú i pre 17 miliónov zdravotníkov či ošetrovateľov – pre nich však nebude k dispozícii alternatíva pravidelného testovania, ale budú musieť byť zaočkovaní, no budú mať právo požiadať o výnimku zo zdravotných či náboženských dôvodov.

„Očkovanie je jedinou najlepšou cestou z tejto pandémie. A hoci by som bol oveľa radšej, keby sme k týmto požiadavkám nemuseli pristúpiť, aby sme sa navždy dostali z tejto pandémie, ešte stále je nezaočkovaných príliš mnoho ľudí,“ zdôvodnil nové opatrenia šéf Bieleho domu. „Vyzývam zamestnávateľov, aby konali. Firmy majú takú moc ako nikdy predtým, aby urýchlili našu cestu z tejto pandémie, zachránili životy a ochránili obnovu našej ekonomiky,“ dodal.

Zamestnávatelia budú povinní dať ľuďom platené voľno, aby sa mohli dať zaočkovať. Ohlásené opatrenia sa dotknú viac ako dvoch tretín zamestnancov v USA.

Covid si v Spojených štátoch vyžiadalo už vyše 740-tisíc obetí. Podľa odhadov americkej agentúry pre bezpečnosť práce zachráni povinné očkovanie životy viac ako 6500 zamestnancov a v nasledujúcich šiestich mesiacoch zabráni vyše 250.000 hospi­talizáciám. (ap, afp, tasr)

18:37 Lotyšský parlament vo štvrtok v záverečnom čítaní prijal balík návrhov k zákonu o kontrole šírenia koronavírusu. Na ich základe môže zamestnávateľ prepustiť nezaočkovaných zamestnancov, na ktorých sa vzťahuje nariadenie o povinnom očkovaní proti covidu. V prípade prepustenia dostane nezaočkovaný zamestnanec náhradu vo výške jednej mesačnej mzdy.

Informovala o tom agentúra LETA, podľa ktorej za návrhy hlasovalo 52 poslancov, 27 sa vyslovilo proti a dvaja sa hlasovania zdržali. Návrh zákona začne platiť po podpise prezidentom. Ministerstvo spravodlivosti poznamenalo, že ak zamestnanci, na ktorých sa vzťahuje povinnosť zaočkovať sa proti covidu, nemajú platné očkovanie alebo potvrdenie o prekonaní takejto choroby, „je dôvod domnievať sa, že takáto osoba nespĺňa požiadavky na danú prácu“.

Schválený návrh poskytuje zamestnávateľovi právo rozviazať pracovný pomer so zamestnancom, ak sa bez objektívneho dôvodu nepodrobí očkovaniu do troch mesiacov od vydania nariadenia o povinnom očkovaní. To platí od 11. októbra, keď sa v Lotyšsku začal núdzový stav. Od tohto dňa súčasne majú zamestnanci štátnych a samosprávnych inštitúcií v Lotyšsku povinnosť dať sa zaočkovať proti covidu.

Lotyšsko sa súčasne od 21. októbra zaviedlo celoplošný lockdown po tom, čo ľudia dostali možnosť chrániť sa očkovaním – využila to však len približne polovica populácie. Počas lockdownu sú na štyri týždne zatvorené všetky obchody, ktoré neponúkajú základné potreby, školy – okrem tried pre žiakov od prvého do tretieho ročníka; povinná je práca z domu a platí zákaz vychádzania od 20.00 h od 05.00 h. (leta, tasr)

16:22 Výjazdové očkovacie jednotky Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) budú mimoriadne v sobotu k dispozícii záujemcom o očkovanie priamo v obchodnom centre Európa v Banskej Bystrici. Kraj posiela pomoc s vakcináciou aj do Nitry, kde má mesto v najbližších dňoch zriadiť viacero mobilných očkovacích miest. TASR o tom vo štvrtok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

V BBSK bude od budúceho týždňa deväť čiernych okresov z 13, čo znamená výrazné obmedzenie prevádzok v podobe zatvorených hotelov, reštaurácií či fitnescentier.

„V okrese Banská Bystrica chýba zaočkovať už len približne 250 ľudí nad 50 rokov, aby sa mu podarilo získať žolíka pre ďalšie týždne a už sa v čiernej farbe znovu neocitol. Posilnili sme preto očkovacie kapacity v existujúcich vakcinačných centrách, mimoriadne pridávame ďalší očkovací deň. Počas najbližšej soboty sa budú môcť záujemcovia nechať zaočkovať jednodávkovou vakcínou Janssen priamo v Európe v Banskej Bystrici, v čase od 10.00 do 18.00 h,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

14:50 Chorvátsko a Slovinsko oznámili, že v stredu zaznamenali najvyššie denné prírastky potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 od začiatku pandémie. V Chorvátsku pribudlo 6310 infikovaných a v Slovinsku 4 511, informovali zdravotnícke úrady oboch krajín.

V štvormiliónovom Chorvátsku je aktuálne registrovaných 25 628 aktívnych prípadov nákazy. Medzi ne patrí 1 680 pacientov, ktorí sú liečení v nemocniciach. Stav 219 z nich vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Počas stredy 32 postihnutých komplikáciám spojeným s chorobou COVID-19 podľahlo.

Od 25. februára minulého roka, keď bol v Chorvátsku zaznamenaný prvý prípad nákazy koronavírusom, sa v krajine infikovalo 483 142 ľudí. Z nich 9 364 zomrelo.

V Slovinsku zaznamenali rekordné denné prírastky infikovaných druhý deň po sebe, pričom skok medzi utorkovými a stredajšími údajmi bol výrazný. Zatiaľ čo v utorok registrovali vtedy rekordných 3 456 prípadov nákazy, v stredu pribudlo nakazených o viac ako tisíc. V uplynulých 24 hodinách tiež zomrelo deväť pacientov.

Podľa ďalších údajov zverejnených zdravotníckymi úradmi je v dvojmiliónovej krajine teraz 32 021 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach sa lieči 735 pacientov s kovidovým ochorením, pričom 169 bolo nutné umiestniť na jednotky intenzívnej starostlivosti.

V Chorvátsku aj v Slovinsku je proti koronavírusu očkovaných približne 50 percent obyvateľov.

13:16 Británia sa vo štvrtok stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila perorálne antivirotikum molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck, určené na liečbu nového typu koronavírusu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

„Dnešok je pre našu krajinu historickým dňom, keďže Británia sa stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila antivirotikum proti COVID-19, ktoré možno brať doma,“ uviedol britský minister zdravotníctva s tým, že vláda a britská Národná zdravotnícka služba (NHS) budú pracovať na tom, aby čím skôr umožnili podávanie molnupiraviru pacientom.

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) podmienečne schválil toto liečivo pre ľudí od 18 rokov, ktorí boli testovaní pozitívne na koronavírus a existuje riziko, že sa u nich vyvinie ťažký priebeh covidového ochorenia. Molnupiravir by sa tiež mal podávať dvakrát denne počas piatich dní pacientom s miernym priebehom choroby, ktorí sa liečia doma.

MHRA tiež odporučil, aby sa liečivo nasadilo pacientovi čo najskôr po pozitívnom teste na koronavírus, najneskôr však do piatich dní.

13:13 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v piatok „veľké obavy“ v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom v Európe. Varovala, že do začiatku budúceho roka by v tomto regióne mohlo dôjsť k ďalšiemu pol miliónu úmrtí na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

„Súčasná rýchlosť šírenia nákazy v 53 krajinách európskeho regiónu vyvoláva vážne obavy,“ uviedol riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Dodal, že jedna spoľahlivá prognóza očakáva do februára „ďalších pol milióna úmrtí na COVID-19“, ak by súčasný vývoj pokračoval.

11:27 V Indií sa vo štvrtok začali oslavy hinduistického sviatku svetiel – díválí a to aj napriek obavám odborníkov zo šírenia koronavírusu a zvyšujúcemu sa znečisteniu ovzdušia. Informuje agentúra AP.

Počas sviatku sa zvyčajne stretávajú celé rodiny a priatelia, rozdávajú si darčeky, upratujú domy a ozdobujú ich svetlami. Súčasťou osláv je aj zapaľovanie lámp naplnených olejom, ktoré symbolizujú víťazstvo dobra nad zlom a temnotou.

V stredu večer v meste na severe indického štátu Uttarpradéš ľudia zapálili viac ako 9000 olejových lámp, čím prekonali svoj minuloročný zápis v Guinesovej knihe rekordov. Tisíce zúčastnených ľudí však nedodržiavali rozostupy a ignorovali protipandemické opatrenia, pripomenula AP.

9:53 V uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v Maďarsku nákazu koronavírusom v 6 268 prípadoch. Pred týždňom krajina evidovala 4 039 prípadov. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 107 pacientov, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Pred týždňom zaznamenali 45 úmrtí.

V nemocničnom ošetrení je výrazne viac pacientov – 3 366 oproti 1970 minulý týždeň. 349 z nich je aktuálne napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, pred týždňom ich bolo 204.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie na území Maďarska je 31 101 obetí na životoch a 885 360 infiko­vaných. Aktuálne je nakazených 51 108 osôb.

Proti covidu bolo zaočkovaných doposiaľ takmer šesť miliónov ľudí, z nich vyše 5,7 milióna dostalo dve dávky a 1,274 milióna už aj tretiu dávku vakcíny.

9:34 V Česku pribudlo v stredu 9 460 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 3 614 viac než pred týždňom. Informoval o tom vo štvrtok ráno spravodajský server iDNES.cz.

Riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek pre Český rozhlas uviedol, že väčšina novonakazených nebola očkovaná.

Počet pacientov s covidom v nemocniciach sa zvýšil na 2 300, čo je najviac od začiatku mája. Vo vážnom stave je 304 pacientov, vyplýva z údajov na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Týždňová incidencia v Česku sa zvýšila zo stredajších 386 na 419. Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, je na hodnote 1,40.

Najhoršia epidemická situácia je podľa iDNES.cz aj naďalej na severe Moravy a v Sliezsku. Naopak, najnižšie incidenčné číslo vykazuje Karlovarský kraj.

Pandémia ochorenia COVID-19 si v Česku vyžiadala už 30 878 obetí na životoch. Celkovo sa nakazilo 1 792 707 ľudí.

V stredu zaočkovali v ČR vyše 45 000 ľudí, pričom od začiatku očkovania podali 12,3 milióna dávok vakcín.

Vládny centrálny riadiaci tím vo štvrtok preberie ďalšie možné protipandemické opatrenia. Uvažuje sa o prísnejších kontrolách bezinfekčnosti na hromadných akciách, ako aj o sprísnení povinnosti nosiť respirátor, píše spravodajský server Novinky.cz.

9:24 Záchranná služba Košice (ZSKE) zaznamenáva rapídny nárast počtu zásahov k pacientom pozitívnych na COVID-19. Pre TASR to potvrdil zástupca riaditeľa ZSKE pre poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti (NZS) Michal Sekerák.

V minulom týždni mali záchranári podľa neho 231 takýchto zásahov, týždeň predtým ich bolo 148. „Nárast zásahov u pacientov pozitívnych na COVID-19 predstavuje za porovnané obdobia približne 56 percent,“ uviedol Sekerák.

ZSKE prevádzkuje stanice záchrannej zdravotnej služby najmä v Košickom kraji (34 staníc), ale aj Prešovskom (19) a Žilinskom kraji (4).

„V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou s ochorením COVID-19 by sme radi poukázali, respektíve požiadali všetkých pacientov a ich príbuzných, aby pri príchode zdravotníckych záchranárov udávali pravdivé informácie o zdravotnom stave a kontakte s osobami pozitívnymi na ochorenie COVID-19,“ apeluje záchranná služba.

8:53 Počet prípadov nákazy covidom na Ukrajine presiahol tri milióny, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. V krajine, kde žije 44 miliónov ľudí, od začiatku pandémie zomrelo 70 146 nakazených, z toho 699 za posledný deň.

Ukrajina v posledných týždňoch zaznamenáva rekordné počty nakazených aj zomrelých. Štát na neočkované uvalil nové obmedzenia, proti ktorým ľudia v stredu protestovali v uliciach Kyjeva. Demonštrácia reagovala na nariadenie, ktoré ukladá učiteľom, štátnym zamestnancom a ďalším pracovníkom nechať sa plne očkovať proti covidu do 8. novembra, inak nedostanú výplaty.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva za posledný deň ohlásilo 27 377 odhalených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, z toho 1 836 pripadá na hlavné mesto. Najviac novo nakazených, 2 254, bolo v stredu v Dnepropetrovsku, vysoké čísla registruje aj Odesa.

Plne naočkovaných ľudí je na Ukrajine 7,68 milióna ľudí, aspoň jednu dávku má 10,9 milióna ľudí, čo je v Európe druhý najhorší výsledok po Arménsku. Dôvodom je nedôvera obyvateľov k vakcínam. Ukrajinci si môžu vybrať medzi vakcínami firiem Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac

7:09 V Nemecku za posledný deň pribudlo 33 949 nových prípadov koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie, uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšiu štatistiku Inštitútu Roberta Kocha. Pred týždňom hygienici v tejto krajine s 83 miliónmi obyvateľov evidovali 28 037 ľudí s pozitívnym testom.

Viac ako 30 000 novo nakazených za deň malo Nemecko vlani v druhej polovici decembra. Vtedy padol aj smutný rekord čo do počtu úmrtí, keď počas jediného dňa zomrelo 952 pacientov s covidom. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 165 smrteľných prípadov, pred týždňom ich bolo 126.

Sedemdňová incidencia k dnešku vzrástla na 154,5 zo stredajších 146,6. Pred týždňom bola 130,2.

Agentúra DPA uvádza, že zatiaľ nie je jasné, aký vplyv na nárast počtu prípadov mal pondelkový sviatok Všetkých svätých, ktorý si pripomínali ľudia v niekoľkých spolkových krajinách.

Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Nemecku preukázateľne nakazilo 4,67 milióna ľudí, skutočný počet ale bude výrazne vyšší. Zomrelo celkom 96 192 pacientov.

Počet covidových pacientov prijatých za posledných sedem dní do nemocníc v stredu predstavoval 3,62 v prepočte na 100 000 obyvateľov. Aj tento ukazovateľ, ktorý je kľúčový pre prípadné sprísňovanie opatrení, rastie. Najvyššiu úroveň, asi 15,5, dosiahol vlani okolo Vianoc.

6:39 Rakúsko zavádza pre vysoký počet ľudí nakazených koronavírusom kontroly pri vycestovaní v čoraz viac regiónoch, aktuálne sú v platnosti už v štyroch spolkových krajinách – Tirolsku, Štajersku, Hornom i Dolnom Rakúsku, informovala v stredu agentúra APA.

Znamená to, že pri opustení určitého rizikového okresu je nutné sa preukázať dokladom o očkovaní proti covidu, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia. Ťažiskom kontrol je preverovanie toho, či sú covidpasy pravé a nesfalšované, pričom policajti skenujú QR kódy týchto dokladov. Kto sa pokúsi vycestovať so sfalšovaným dokumentom, bude ohlásený na prokuratúre a môže počítať s trestným stíhaním. Tí, čo budú chcieť svoj okres opustiť bez potrebného dokumentu, sa budú musieť vrátiť späť a takisto ich oznámia úradom.

Mimoriadne silno zasiahnuté je Horné Rakúsko, kde prebiehajú kontroly už v 11 z 18 okresov. Sedemdňová incidencia nákazy sa tam pohybuje na úrovni 660,5 nakazených na 100 000 obyvateľov. Kontroly na hranici okresov sa zavádzajú v Rakúsku vtedy, keď hodnota incidencie prekročí 500. V Dolnom Rakúsku je každodenne v nasadení vyše 100 policajtov, ktorí dohliadajú na dodržiavanie pravidiel.

V pondelok môže dôjsť k zavedeniu kontrol i v rozlohou najväčšom rakúskom okrese Liezen, nachádzajúcom sa v Štajersku, ako poznamenal jeho predseda Christian Sulzbacher. Polícia bude podľa jeho slov cestujúcich kontrolovať na 15 miestach, pričom kontroly sa nebudú vykonávať na diaľniciach. Pri návrate do okresu sa kontrolovať takisto nebude, doplnil.

Rakúsko má už štyri dni za sebou vyše 5 000 nových prípadov nákazy, pripomína denník Kurier. V stredu hlásili za uplynulých 24 hodín 6 506 infikovaných, čo je počas štvrtej vlny pandémie zatiaľ najviac. Najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie potvrdili v krajine vlani 13. novembra, keď pribudlo 9 586 nakazených. Po prvý raz od vypuknutia štvrtej vlny presiahol počet aktívnych prípadov nákazy hranicu 50 000. Týždňová incidencia sa na celorakúskej úrovni pohybuje na hodnote 430,53. V Rakúsku pribudlo v stredu i 20 obetí covidu, čím ich celkový počet stúpol na 11 400.

6:15 Vianoce by mohli byť kvôli koronavírusovej pandémii komplikované, varoval zástupca šéfa anglického zdravotníctva Jonathan Van-Tam a vyzval na opatrnosť a posilňujúce dávky vakcíny.

Britské úrady v utorok hlásili 293 úmrtí súvisiacich s COVIDOM-19, čo je najvyšší počet od marca. Podľa informácií denníka The Guardian sa Anglicko chystá zaviesť povinné očkovanie proti COVIDU-19 pre pracovníkov zdravotníckeho systému.

„Príliš veľa ľudí verí tomu, že táto pandémia je za nami. Ja osobne cítim, že v zime nás čaká niekoľko ťažkých mesiacov a nie je to za nami,“ povedal Van-Tam televízii BBC.

Dodal, že správanie ľudí a podávanie posilňujúcich tretích dávok vakcín určí, aká ťažká zima bude. „Vianoce a v skutočnosti všetky temnejšie zimné mesiace môžu byť potenciálne problematické,“ povedal Van-Tam.

Anglicko sa chystá zaviesť povinné očkovanie pre pracovníkov Národnej zdravotnej služby (NHS), napísal The Guardian. Nové opatrenie však bude podľa informácií denníka platiť najskôr od apríla s ohľadom na varovanie napríklad od ministra zdravotníctva Sajida Javida, že kvôli nariadeniu by mohli mnohí zdravotníci dať počas zimy výpoveď. Podľa najnovších údajov NHS je z asi 1,5 milióna jeho pracovníkov v Anglicku očkovaných dvoma dávkami vakcíny takmer 90 percent.

Britský premiér Boris Johnson v júli zrušil protiepidemické obmedzenia v Anglicku a vyhlásil, že v zime sa chystá čeliť pandémii skôr očkovaním ako nariaďovaním nosenia rúšok alebo lockdownov. Pri rušení reštrikcií vyzdvihoval pôvodne úspešnú britskú očkovaciu kampaň, ale pomalšie očkovanie posilňujúcimi dávkami znamená, že imunita mnohých citlivejších ľudí môže oslabovať.

V posledných týždňoch do britských štatistík denne pribúdalo v priemere okolo 40 000 nových prípadov infekcie.

Vládna poradná vedecká komisia SAGE je podľa BBC toho názoru, že prísne opatrenia možno ešte odvrátiť, ak budú podniknuté zásadné kroky. Britský lekársky vedec a bývalý člen poradnej skupiny SAGE Jeremy Farrar varoval, že situácia v Británii je stále znepokojujúca. „Kovidová kríza zďaleka nie je prekonaná,“ ​​upozornil. „Vysoké úrovne prenosu, aké vidíme v Spojenom kráľovstve, sú naďalej znepokojujúce,“ podčiarkol.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus