Sviatky len doma? Pred Vianocami môžu prísť tvrdé obmedzenia

Ak sa situácia na Slovensku nebude výrazne zlepšovať, podľa ministra Vladimíra Lengvarského jedna z možností je na Vianoce zavrieť krajinu.

04.11.2021 08:00
SR Košice Obchody Zákaz Vychádzania Lockdown... Foto: ,
Od soboty 19. decembra 2020 platil na Slovensku zákaz vychádzania, začínal sa aj tzv. lockdown. Zatvorili sa všetky obchody s výnimkou tých, ktoré boli potrebné na zabezpečenie základných potrieb.
debata (432)

Najviac okresov na Slovensku bude v čiernej farbe, teda v najprísnejšej fáze Covid automatu. Od pondelka ich bude 36 a bordových len o dva menej. Aj najviac zaočkovaný okres Bratislava ide od pondelka do červenej. Oranžové zostávajú už len okresy Komárno a Šaľa.

mapa slovensko covid automat Čítajte viac Mapa Slovenska černie: Najprísnejšie opatrenia budú v 36 okresoch

Hoci je na Slovensku viac ako 2,5 milióna ľudí kompletne zaočkovaných, podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) na Slovensku pred Vianocami môže prísť lockdown. Vlani bola situácia podobná, dovolené boli návštevy len v rámci rodinných bublín.

„Je to jedno z možných riešení, pokiaľ sa situácia nebude výrazne zlepšovať,“ ozrejmil Lengvarský. Dodal však, že verí, že k tomuto opatreniu nebude potrebné pristúpiť.

Uzavretie krajiny nebolo podľa ministra nikdy vylúčené a môže za to nízka zaočkovanosť. „Nárast novoinfikovaných je taký vysoký, že musíme prijať opatrenia, ktoré krivku sploštia. Situácia je zatiaľ stabilná, ale blížime sa k bodu, keď budeme musieť prijať tvrdšie opatrenia,“ spresnil Lengvarský. Preto hľadá možnosti, ako nezaplniť nemocnice pacientmi s COVID-19.

V utorok PCR testy zistili takmer 5 300 pozitívnych prípadov, čo predstavuje druhý najvyšší prírastok od vypuknutia pandémie. Novoinfikovaných bolo viac vlani 30. decembra, keď PCR testy odhalili 6 315 pozitívnych.

V porovnaní s krajinami V4 má Slovensko najvyšší nárast infikovaných na stotisíc obyvateľov. Minister priznal, že akákoľvek kontrola hraničných priechodov by bola v tejto chvíli zbytočná, „pretože Slovensko je pre susedov rizikovou krajinou“.

© Autorské práva vyhradené

432 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat