Pokračovanie článku: Sviatky len doma? Pred Vianocami môžu prísť tvrdé obmedzenia

Podľa prognóz Inštitútu zdravotných analýz malo do konca októbra denne pribúdať zhruba 2 500 až 3 000 nových prípadov, v nemocnici malo byť 1 200 až 1 600 pacientov. Skutočnosť je horšia. Podľa ministra denne vírusu podľahne priemerne 28 ľudí. V nemocniciach je 1 774 pacientov. „Takmer 80 percent z nich nie je zaočkovaných alebo má aplikovanú len jednu dávku vakcíny. Na JIS je 150 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 170 osôb,“ spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lengvarský preto znova vyzval, aby sa ľudia dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. „Okresy, ktoré budú mať mieru zaočkovanosti obyvateľstva 50 plus na úrovni 65 percent, tak môžu byť preradené do nižšej farby. Je veľmi veľa okresov, ktorým nechýba veľa do tejto hranice. To znamená, že niekoľko stoviek osôb chýba, aby čierna farba v danom okrese mohla byť vymenená za nižšie stupne," vysvetlil minister.

Ak je populácia starších ako 50 rokov zaočkovaná na 75 percent, okres si môže v Covid automate polepšiť o dve farby. Príkladom je Bratislava. Tá je zaočkovaná zhruba na 77 percent a červená fáza Covid automatu je teda najhoršia farba, v ktorej sa môže ocitnúť. „Popravde však treba povedať, že situácia je vážna aj u nás, a ak by sme si nemohli uplatniť tieto dva žolíky, boli by sme, ako väčšina slovenských miest, čierni,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Dodal, že sprísnenie protipandemických opatrení sa nedotkne kompletne zaočkovaných. Pre nich budú fungovať všetky prevádzky prakticky bez zmeny.

Pre neočkovaných, bez testu alebo potvrdenia o prekonaní ochorenia sa uzavrú reštaurácie či posilňovne. „Režim ,základ' sa pre viaceré podujatia a prevádzky ako sú fitnes, bazény, ubytovanie úplne ruší,“ priblížil primátor.

© Autorské práva vyhradené

432 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat