Pokračovanie článku: Sviatky len doma? Pred Vianocami môžu prísť tvrdé obmedzenia

Delta udrela na nemocnice

Kým pred týždňom prijímali denne do nemocníc 160 pacientov v súvislosti s koronavírusom, tento týždeň už ide priemerne o 200 príjmov. Väčšina pacientov v nemocniciach nie je buď vôbec, alebo je len čiastočne zaočkovaných.

„Na delta mutáciu zomrelo 630 ľudí, pričom za posledný týždeň 150. Seniorov bolo spolu 570, za posledný týždeň 135 a v utorok 33. Priemerný vek obetí je 74 rokov, rovnako ako minulý rok,“ ozrejmil analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu.

„Celý ten cirkus, všetky správy, nepohoda a čierne okresy, zatvorené reštiky, fitká a plavárne sú len a len kvôli našej slovenskej neschopnosti eliminovať riziko plných nemocníc,“ upozorňuje.

Doplnil, že ak by sa na Slovensku ešte dalo zaočkovať 190-tisíc ľudí nad 70 rokov, mohli by sme sa priblížiť k uvoľneniu opatrení podobne ako vo Švédsku, v Dánsku či Portugalsku. Je to z toho dôvodu, že ľudia v týchto vekových kategóriách tvoria 90 percent úmrtí a 71 percent pacientov.

„Pri 75-percentnej zaočkovanosti, tak ako je napríklad vo Veľkej Británii, by boli hospitalizované len dve percentá z pozitívnych,“ podotkol a spresnil, že by to predstavovalo 80 pacientov denne.

„Británia má 40-tisíc pozitívnych a okolo tisíc príjmov denne. Je to 12-krát tak veľká krajina ako Slovensko. V ešte viac zaočkovanom Dánsku je v nemocnici 255 pacientov. Denne prijímajú 25 pacientov,“ dodal, pritom na rozdiel od Dánska na Slovensku v nemocniciach podľa sedemdňového priemeru prijmú denne 200 pacientov s COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

432 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat