Povinné očkovanie sa bude týkať dvoch tretín pracujúcich Američanov

Od januára sa rozšíri zoznam zamestnancov v USA, ktorí budú musieť byť zaočkovaní, ak chcú zostať pracovať na svojom mieste.

05.11.2021 06:10 , aktualizované: 23:16
koronavírus, Austrália, Sydney Foto: ,
Letisko v Sydney. V Austrálii pre zlepšenú pandemickú situáciu obnovili vnútroštátne lety.
debata (122)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:16 V Rakúsku budú môcť od pondelka navštevovať reštaurácie, hotely či kultúrne podujatia iba ľudia zaočkovaní proti covidu alebo tí, ktorí toto ochorenie už prekonali. Nový režim začne podľa rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga platiť od začiatku budúceho týždňa. Počas nasledujúceho štvortýždňového prechodného obdobia sa bude ešte akceptovať aj očkovanie jednou dávkou alebo výsledok PCR testu.

„Nikto nechce rozdeľovať spoločnosť, no je našou zodpovednosťou chrániť ľudí v našej krajine,“ povedal Schallenberg s tým, že vláda chce zároveň motivovať ešte nezaočkovaných ľudí k očkovaniu.

Podľa nových pravidiel už nebude stačiť, aby sa ľudia preukazovali negatívnym výsledkom testu na covid pri využívaní služieb, pri ktorých dochádza k blízkemu kontaktu medzi zákazníkmi a personálom, čo sú napríklad kaderníctva. Hromadných podujatí s účasťou viac ako 25 osôb sa budú môcť zúčastniť len zaočkovaní a vyliečení z covidu. Plne zaočkovaných je v Rakúsku zhruba 64 percent obyvateľstva. Od začiatku pandémie tam zomrelo v súvislosti s covidom už 11 450 ľudí. (afp, tasr)

23:14 Východonemecká spolková krajina Sasko zaviedla v piatok rozsiahle nové obmedzenia pre obyvateľov, ktorí sa nedali zaočkovať proti novému koronavírusu. Saská krajinská vláda chce týmto spôsobom obmedziť prírastky nakazených, ktoré aktuálne patria k najvyšším v rámci celého Nemecka.

Od pondelka budú mať prístup do vnútorných priestorov reštaurácií a iných verejných interiérov len osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o úplnom zaočkovaní proti covidu alebo o jeho prekonaní. Táto povinnosť sa nebude vzťahovať len na deti a osoby, ktorým nemôžu aplikovať vakcínu zo zdravotných dôvodov. Nové opatrenia, ktoré budú platiť na území celého Saska, sú vôbec najprísnejšími v rámci celého Nemecka.

„Nepodarilo sa nám v priebehu posledných týždňov a mesiacov vybudovať ochranný val zo zaočkovaných ľudí,“ komentovala zavedenie reštrikcií saská krajinská ministerka sociálnych vecí Petra Köppingová.

V Sasku za uplynulých sedem dní zaznamenali takmer 386 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, čo je aktuálne jedna z najvyšších incidencií spomedzi všetkých nemeckých spolkových krajín. Nemecko v piatok už druhý deň po sebe hlásilo rekordný prírastok počtu infikovaných (37 120).

Sasko, ktoré hraničí s Českom a Poľskom, má zároveň jednu z najnižších úrovní zaočkovanosti v rámci Nemecka. Proti covidu je zatiaľ plne zaočkovaných len 57 percent jeho obyvateľov, zatiaľ čo celonemecký priemer je 67 percent.

Trojica politických strán, ktoré v súčasnosti rokujú o zostavení novej spolkovej vlády, vylučuje možnosť, že by sa v Nemecku opäť zaviedol plošný lockdown alebo nariadilo povinné očkovanie proti covidu. Jednotlivé spolkové krajiny disponujú pomerne veľkými právomocami a môžu si zvoliť si svoj vlastný prístup v boji proti pandémii.

Úrady v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v stredu oznámili, že nezaočkovaní obyvatelia budú na vstup do vnútorných reštaurácií potrebovať negatívny výsledok PCR testu, ktorý je výrazne drahší než bežný antigénový test. Bavorsko od soboty zavedie v oblastiach s najhoršou epidemickou situáciou opatrenia, ktoré obmedzia prístup plne nezaočkovaných ľudí, ktorí ešte neprekonali covid, do niektorých zariadení a na určité podujatia. Podobné obmedzenia zvažuje aj hlavné mesto Berlín. (afp, tasr)

22:13 Chorvátsko v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu od soboty zníži limit na počet účastníkov hromadných podujatí. Od polovice novembra tiež zavedie pre štátnych zamestnancov povinnosť preukazovať sa covidpasom pri vstupe na pracovisko.

Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič oznámil, že od soboty budú v interiéri povolené len podujatia s maximálne 50 účastníkmi, ktoré budú môcť trvať maximálne do polnoci. Povinnosť preukazovať sa potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu či negatívnym testom sa bude týkať štátnych zamestnancov vrátane tých, ktorí pracujú v školstve. Doteraz sa toto opatrenie týkalo len sociálnych a zdravotníckych pracovníkov.

Božinovič tiež varoval, že v závislosti od vývoja epidemickej situácie sa môže táto povinnosť rozšíriť aj na ďalšie profesie a skupiny občanov. „Situáciu budeme monitorovať. Tí, ktorí sa doteraz nestihli zaočkovať, majú ešte stále dosť času,“ povedal. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič sa v súvislosti s rýchlosťou očkovania v krajine vyjadril, že pokračuje len „slimačím tempom“.

„Nie je to normálne. Pandémiu tu máme už takmer dva roky, zomrelo počas nej (na svete) viac ako päť miliónov ľudí a stále tu máme situáciu, keď si niektorí naši občania neuvedomujú nebezpečenstvo, ktoré ochorenie predstavuje,“ povedal premiér pre chorvátsku televíziu HRT.

Chorvátsko zaznamenalo v posledných týždňoch vysoký nárast infikovaných a hospitalizácií pre nízku zaočkovanosť, ako aj v dôsledku uvoľnenia protipandemických opatrení. Za posledný deň zaznamenali v Chorvátsku takmer 7-tisíc nových prípadov koronavírusu, čo je o zhruba 700 viac, ako deň predtým. V tejto štvormiliónovej balkánskej krajine je plne zaočkovaných len zhruba 50 percent občanov.

Väčšina vlád v regióne strednej a východnej Európy sa v reakcii na nárast počtu infikovaných zdráha sprísniť reštrikcie a namiesto toho sa pokúša zrýchliť proces očkovania. Väčšina z týchto krajín má zaočkovanosť na úrovni približne 50 percent alebo menej. Priemer v Európskej únii sa pritom pohybuje na úrovni približne 75 percent. (afp, tasr)

22:00 V ústavoch pre výkon trestu v Maďarsku vzhľadom na nepriaznivý vývoj koronavírusovej pandémie opäť zakázali návštevy väzňov. Agentúru MTI o tom v piatok informovalo Celoštátne veliteľstvo väzníc.

„V záujme zachovania zdravia väzňov a pracovníkov väzníc bude od 8. novembra opäť platiť dočasný zákaz návštev,“ uvádza sa vo vyhlásení veliteľstva, ktoré toto opatrenie zaviedlo v zmysle odporúčania operačného štábu na základe vyhodnotenia aktuálnej epidemiologickej situácie. (mti, tasr)

20:43 Tohtoročné vianočné trhy na Hlavnom námestí mesto Bratislava otvorí v piatok 26. novembra. Vstup na Vianočný hlavný trh bude podľa aktuálneho nastavenia covid semaforu v čase spustenia trhov, buď v režime plne očkovaní alebo OTP. Informovalo o tom oddelenie komunikácie a marketingu magistrátu hlavného mesta.

Pripravených je viac ako 40 stánkov s vianočnými špecialitami, tradičnou slovenskou, ale aj medzinárodnou kuchyňou či kávou. „Tiež sa môžete tešiť na stánky, kde nájdete pochúťky bez lepku, bez mäsa alebo bez laktózy, a napríklad aj darčeky,“ vymenovalo oddelenie komunikácie. Vianočnú atmosféru budú dotvárať aj vianočné pesničky známych osobností. Vianočný hlavný trh potrvá do 22. decembra. (tas­r)

20:23 Ministerstvo zdravotníctva počas mimoriadneho zasadnutia ústredného krízového štábu navrhlo zavedenie lokálneho núdzového stavu. Týkať by sa mal len regiónov s najvážnejšou epidemickou situáciou.

Polícia / Hranice / Kontroly / Čítajte viac Rezort zdravotníctva navrhuje zavedenie lokálneho núdzového stavu

19:59 Predseda vlády Eduard Heger zvažuje viaceré riešenia, ktoré v piatok navrhlo konzílium odborníkov. „Premiér zároveň požiadal ministrov niekoľkých rezortov aj o odborné stanoviská k týmto návrhom a k téme sa vyjadrí na budúci týždeň,“ naznačila Janíková.

SR Košice Obchody Zákaz Vychádzania Lockdown Koronavírus KEX Čítajte viac Pre nezaočkovaných by mal podľa odborníkov platiť lockdown

19:49 Česká vláda v piatok schválila balík nových opatrení proti šíreniu koronavírusu. Na akciách s tisíc a viac účastníkmi vnútri či vonku už nebude možné preukazovať sa negatívnym antigénovým testom, ale iba negatívnym PCR testom alebo dokladom o očkovaní či prekonaní covidu. Platiť to má od 22. novembra.

Pri nákupe skipasov sa bude od decembra vyžadovať doklad o bezinfekčnosti. Ľudia na horách budú musieť dodržiavať odstup najmenej 1,5 metra, povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch. V domovoch sociálnych služieb bude od 22. novembra potrebný PCR test nie starší ako 72 hodín a antigénový test starý najviac 24 hodín. Neočkovaní zamestnanci týchto zariadení sa budú musieť naďalej podrobovať testovaniu najmenej raz za týždeň. Testy im budú aj naďalej preplácať zdravotné poisťovne.

Ministerstvo od budúceho týždňa plánuje spustiť novú kampaň na podporu očkovania, ktorú premiér Andrej Babiš nazval „brutálnou“. „Bude to kampaň, ako hovorí pán premiér, brutálna, ale tiež realistická, aby ľudia vedeli, ako to vyzerá v nemocniciach. Aby ľudia vedeli, ako vyzerajú pacienti, ktorí sa nenechali zaočkovať a skončili na jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ priblížil Vojtěch. Zaočkovaných je v súčasnosti takmer 70 percent Čechov. (irozhlas.cz, tasr)

17:15 Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v piatok oznámila, že jej liek na liečbu covidu preukázal pri klinických testoch veľmi vysokú účinnosť pri predchádzaní hospitalizácií a úmrtí. Liečivo s názvom Paxlovid dokáže podľa spoločnosti znížiť až o 89 percent riziko hospitalizácie a prípadnej smrti u pacientov s covidom, u ktorých existuje vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia.

Untitled Čítajte viac Antivirotikum na liečbu covidu preukázalo vysokú účinnosť

10:22 Rusko opäť hlási vysoké denné prírastky nakazených koronavírusom aj zomrelých s covidom-19. Za posledný deň testy preukázali infekciu u 40 735 osôb a po nákaze zomrelo 1 192 ľudí. S odvolaním sa na operatívny štáb o tom informovali tlačové agentúry. Počet úmrtí je tak len nepatrne nižší ako doterajšie denné maximum zaznamenané len o deň skôr, ktoré je 1195. Už niekoľko dní v rade sa množstvo novo infikovaných drží nad 40 000 a počty zomrelých nad 1000.

Ruské regióny kvôli zhoršenej epidemickej situácii postupne sprísnili opatrenia a prezident Vladimír Putin nedávno schválil na celonárodnej úrovni mimoriadne pracovné voľno od 30. októbra do 7. novembra. Vedeniam jednotlivých oblastí dal zároveň voľnú ruku v tom, aby ho poprípade predĺžili.

Niekoľko ruských regiónov tento týždeň oznámilo, že tak urobia. „Napätá epidemická situácia nás núti predĺžiť dobu nepracovných dní o ďalší týždeň,“ uviedol v stredu gubernátor Tomskej oblasti Sergej Žvačkin. „Jeden nepracovný týždeň na zastavenie reťazového prenosu infekcie nestačí,“ dodal podľa agentúry Reuters.

Moskva sa naopak na predĺženie voľna nechystá. „Šírenie choroby sa stabilizovalo, pokiaľ ide o jej detekciu a ťažké formy, ktoré vyžadujú hospitalizáciu,“ konštatoval starosta hlavného mesta Sergej Sobjanin. Ďalšie opatrenia proti šíreniu koronaviru podľa neho zostanú v platnosti.

Celkom sa v najrozľahlejšej krajine sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, preukázateľne nakazilo koronavírusom vyše 8,7 milióna osôb, z ktorých podľa operatívneho štábu 244 447 zomrelo, uviedla agentúra TASS. Ruský štatistický úrad Rosstat uvádza okolo 460-tisíc obetí, pretože eviduje aj osoby, u ktorých sa covid zistil až po smrti.

10:13 Dovedna 27 ľudí zomrelo v spojitosti s covidom v Českej republike počas štvrtka. Deň predtým zaznamenali 40 úmrtí, čo bolo najviac za jeden deň za pol roka, informoval v piatok český spravodajský server Novinky.cz. Od začiatku novembra pribudlo dovedna 131 úmrtí, v priemere 33 za deň, uvádza iDNES.cz.

Česko je s 22 úmrtiami s covidom na milión obyvateľov za uplynulé dva týždne na začiatku druhej desiatky v rebríčku najviac postihnutých krajín v EÚ. Pred mesiacom mala ČR ešte jednociferný počet úmrtí s covidom. V polovici októbra to bolo desať za deň, 25. októbra 20, 31. októbra 30 a 3. novembra 40, sumarizujú Novinky.cz.

Podľa štatistík zomierajú predovšetkým starší ľudia – očkovaní i neočkovaní, i keď u neočkovaných je priemerný vek o niečo nižší. Za štvrtok zomrelo s covidom 18 zaočkovaných a deväť nezaočkovaných pacientov.

Vo štvrtok podľa servera iDNES.cz pribudlo 8 419 nakazených, čo bolo menej než v predchádzajúcich dňoch, ale o polovicu viac než pred týždňom – vtedy však bol štátny sviatok. Pribudol aj počet hospitalizovaných, teraz ich je v nemocniciach s covidom takmer 2500, čo je tiež najviac od mája.

10:09 Vo štvrtok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 6 805 osôb. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 74, v nemocniciach tak leží 1 964 pacientov.

testovanie, koronavírus Čítajte viac PCR testy opäť odhalili rekordný počet infikovaných. Nemocnice sa ďalej plnia

9:56 Na Slovensku bol v pozitívnych vzorkách na vírus SARS-CoV-2 sekvenovaním potvrdený delta plus variant.

deltax Čítajte viac Deltu plus potvrdili už aj na Slovensku

9:19 Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu k strede 8 869 podozrení na nežiaduce účinky.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac ŠÚKL eviduje ďalších 21 závažných podozrení na nežiadúce účinky vakcín

9:01 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 26 488 na celkových 3 032 951. Vyplýva to z piatkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Pred týždňom pribudol podobný počet nakazených – 26 870.

Chorobe COVID-19 podľahlo za tento čas ďalších 696 ľudí (za stredu 699), čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 70 842. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 13 281 ľudí; od začiatku pandémie ich je 2.492.419.

Podľa agentúry Ukrinform ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v piatok informovalo, že proti koronavírusu bolo dosiaľ plne zaočkovaných 7 762 884 ľudí. Približne 93,2 percenta z tých, ktorí boli za uplynulý týždeň hospitalizovaní s covidom, nebolo očkovaných, uvádza sa v správe ministerstva.

7:16 Treťou dávkou vakcíny proti COVID-19 bolo k strede na Slovensku zaočkovaných 74 333 osôb. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnil na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Celkovo bolo na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotných informácií (NCZI), na ktoré sa štátny ústav odvoláva, zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 2 513 527 osôb a druhou dávkou 2 310 101 osôb. Na Slovensku sa pri tretej dávke nateraz očkuje vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorou zaočkovali 69 822 osôb, a vakcínou Spikevax od spoločnosti Moderna, ktorou zaočkovali 4 511 osôb.

Rezort zdravotníctva sprístupnil možnosť registrácie na podanie tretej dávky vakcíny oficiálne v stredu 13. októbra podvečer. Očkovanie treťou dávkou je dobrovoľné, určené je pre pacientov s oslabenou imunitou.

Od 26. októbra sa spustila registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. Nahlasovať sa na ňu môžu aj ľudia nad 18 rokov. Rezort však avizoval, že by chcel, aby tretiu dávku dostali ako prvé najviac ohrozené skupiny. V prípade, ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

6:41 V Nemecku pribudlo 37 120 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je ďalší denný rekord za celú dobu pandémie v krajine. Sedemdňová incidencia je 169,9, čo je viac ako na vrchole tretej vlny pandémie 26. apríla, kedy bola na počte 169,3 nových prípadov na 100 000 obyvateľov. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Najvyššie – na hodnote 197,6 – bola incidencia za celú dobu pandémie vlani 22. decembra počas druhej vlny.

Ešte predchádzajúci deň bolo sedemdňové incidenčné číslo na hodnote 154,5 a pred týždňom bolo 139,2. Predchád­zajúci deň zdravotné úrady RKI nahlásili 33 949 nových infekcií, čo bola tiež rekordná hodnota. Pred týždňom RKI evidoval 24 668 novo nakazených.

Počas posledných 24 hodín bolo v celom Nemecku zaznamenaných 154 úmrtí súvisiacich s covidom-19. Pred týždňom pribudlo 121 zomrelých. Od začiatku pandémie RKI eviduje 4 709 488 pre­ukázaných infekcií vírusom SARS-CoV-2 a 96 346 zomrelých. Vyliečených je podľa RKI približne 4 342 600.

Počet hospitalizovaných nakazených na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní dnes dosiahol 3,73. V stredu bol tento ukazovateľ dôležitý pri zvažovaní prísnejších protiepidemických opatrení na úrovni 3,62. Najvyššie táto hodnota bola okolo minuloročných Vianoc, a to na asi 15,5. Kvôli veľkým rozdielom medzi jednotlivými regiónmi však nebolo na celonemeckej úrovni stanovené, akú hodnotu je nutné považovať za kritickú.

6:10 Desiatky miliónov Američanov pracujúcich vo firmách s viac ako stovkou zamestnancov budú musieť byť od 4. januára úplne zaočkovaní, alebo budú musieť podstupovať pravidelné testy a nosiť na pracovisku rúška. Pravidlá zverejnila administratíva demokratického prezidenta Joea Bidena, ktorá hrozí firmám pokutou takmer 14 000 dolárov za každého zamestnanca, ktorý nariadenie poruší. Príkaz sa týka aj pracovníkov v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach, ktoré dostávajú príspevky od štátu.

Pravidlá, ktoré Biden avizoval už v septembri, sa budú týkať približne 84 miliónov Američanov pracujúcich v súkromnom sektore. Ďalších 17 miliónov zamestnancov nemocníc či domov s opatrovateľskou službou, ktoré dostávajú financie z programov verejného poistenia Medicare a Medicaid, nebude mať možnosť zvoliť si namiesto vakcíny testovanie a v prípade odmietnutia očkovania im bude hroziť prepustenie. Podľa strediska pre zdravotnícke služby CMS ich teraz nie je naočkovaných približne 2,4 milióna.

Bidenova vláda vyhlásila pravidlá po týždňoch rokovaní so zástupcami podnikateľov, odborov a ďalších skupín. Na vymáhanie príkazu bude vo firmách dohliadať Úrad pre bezpečnosť a zdravie na pracovisku (OSHA), ktorý predpis vyhlásil v rámci svojich mimoriadnych právomocí. Úrad odhaduje, že pravidlá zabránia úmrtiu 6 500 ľudí a asi štvrť miliónu hospitalizácií za nasledujúcich šesť mesiacov.

„Pravidlá vyhlásené OSHA a CMS spoločne s predchádzajúcimi opatreniami tejto administratívy znamenajú, že sa očkovacie príkazy teraz vzťahujú už na viac ako dve tretiny pracovníkov v Spojených štátoch,“ povedal televízii CNN nemenovaný vysoký vládny predstaviteľ. „Vyššia zaočkovanosť chráni našich pracovníkov, znižuje hospitalizácie a úmrtia. Je dobrá pre pracovníkov a čo je dôležité, je dobrá pre ekonomiku,“ dodal.

Podľa agentúry AP nie je úplne jasné, ako bude OSHA pravidlá vymáhať, podľa vládnych činiteľov sa však bude zameriavať predovšetkým na spoločnosti, na ktoré dostanú sťažnosti.

Vláda bude čeliť okamžitým sťažnostiam republikánov v jednotlivých štátoch, ktorí sa už dlhšiu dobu pripravujú na to, že sa s Bidenom stretnú v Kongrese aj na súdoch. Niektorí guvernéri už vydali príkazy, ktoré vyhlasovanie povinného očkovania zakazujú. Federálna vláda však tvrdí, že dnes uverejnené pravidlá majú pred týmito nariadeniami prednosť.

Už viac ako dvadsať generálnych prokurátorov z republikánmi ovládaných štátov naznačilo, že sa chystajú vládu zažalovať, pretože podobne rozsiahle pravidlá podľa nich smie vyhlásiť iba Kongres. Biden dlhodobo presviedča Američanov na očkovanie a vyzýva súkromné ​​podniky, aby ho od svojich zamestnancov požadovali. Už skôr pritom vyhlásil povinnosť vakcinácie pre federálnych zamestnancov. Zavedenie povinného očkovania vláda vníma ako možnosť, ako prinútiť k imunizácii desiatky miliónov Američanov, ktorí to zatiaľ odmietajú. Vládni činitelia pritom tvrdia, že očkovacie príkazy fungujú a zvyšujú tempo vakcinácie.

Povinné očkovanie zaviedlo už skôr mnoho veľkých firiem ako Walmart, aerolinky United Airlines alebo najväčší producent potravín v USA Tyson Foods. Niektoré spoločnosti sa však obávajú toho, že by od nich kvôli novým pravidlám mohli začať hromadne odchádzať zamestnanci, a to práve pred vyťaženým predvianočným obdobím. Spoločnosti, kde príkazy už platia, však tvrdia, že kvôli nutnosti vakcinácie odišlo len veľmi malé množstvo pracovníkov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus