Antirúškari narazili. V Piešťanoch dostali tvrdú stopku od policajtov

Po Prievidzi sa skupina ľudí bez rúšok predviedla aj v supermarkete v Piešťanoch. Tam ich však policajti spacifikovali. Dvaja policajti a jeden výtržník sú zranení.

05.11.2021 13:30 , aktualizované: 15:52
debata (1944)
Video

Video z policajného zásahu zverejnil jeden z účastníkov. Policajti sa snažili situáciu upokojiť, aby mohli kupujúci zaplatiť a odísť z obchodu. Skupina bez rúšok ich však obviňovala z porušovania ich ústavných práv, odmietli zaplatiť pokutu na mieste. Nechceli však policajtom ukázať svoje občianske preukazy. Jeden z nich začal policajtov chytať a brániť im, aby ďalšieho skontrolovali. Policajti použili hmaty a chvaty pri zákroku.

Z videa je zrejmé, že jeden z policajtov má ranu na tvári. Nie je však jasné, ako k zraneniu prišlo. Samotné zverejnené video je totiž zostrihané.

Polícia na sociálnej sieti reagovala, že „takýto scenár už videli aj v predošlých dňoch“. „Skupina osôb príde do predajne vzorne s nasadením rúškom, nakúpi a potom to príde. Pri platení si dajú rúška dole a mobily hore. Po bezvýsledných výzvach obsluhy v obchode čakajú na príchod policajnej hliadky a zapnú LIVE vysielanie,“ opisuje polícia opakujúci sa scenár výtržníkov.

Polícia upozorňuje, že autor videa „skresľuje štandardný postup policajtov na neprimeraný zásah“ a navodzujú „dojem, že policajti preháňajú a utláčajú verejnosť“.

Trnavská polícia spresňuje, že vo štvrtok večer bola privolaná hliadka do supermarketu, „v ktorom si skupina osôb odmietala nasadiť respirátory, prípadne priestor opustiť a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladni“.

Podotýka, že Piešťany ležia v okrese, kde sú povinné respirátory.

„Privolané hliadky opakovane skupinu vyzývali, aby si prekryli horné dýchacie cesty, alebo aby obchod opustili a umožnili tak ostatným zákazníkom v pokoji dokončiť svoj nákup. Problémovú skupinu ľudí policajti v zmysle zákona vyzvali, aby predložili doklady totožnosti. … Osoby s políciou nespolupracovali, svojim konaním sťažovali situáciu a počas celej doby sa správali arogantne a odmietali uposlúchnuť výzvy polície,“ pokračujú policajti.

Dôvody a priebeh konfliktu sa vyšetrujú. „Pri incidente boli zranení dvaja policajti a jeden muž. Zranení boli jednorázovo ošetrení v nemocnici,“ dodáva polícia na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva. Policajné hliadky obmedzili na osobnej slobode 3 mužov z Nitrianskeho kraja, ktorí sú v súčasnosti umiestnení v CPZ.

Policajti konštatujú, že „služobný zákrok bol vykonaný v súlade so zákonom“. V súčasnosti preverujú všetkých, ktorí odmietli uposlúchnuť výzvy. Ich údaje potom oznámia regionálnym hygienikom, ktorí im pravdepodobne vyrúbia pokutu.

„Pravdepodobne ide o tie isté osoby, ktoré podobným spôsobom konajú aj v iných okresoch a krajoch. Dve osoby podali po útoku trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorými sa bude zaoberať Úrad inšpekčnej služby,“ podotýkajú policajti.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #polícia SR #antivaxeri #koronavírus #Covid-19