Vakcína so starým dátumom spotreby? Je to v poriadku

Na sociálnych sieťach sa šíri fotografia z novembrového očkovania vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, kde je uvedený dátum exspirácie 31. 10. 2021. Vakcínu mali dňa 2. novembra podať v Univerzitnej nemocnici u Milosrdných bratov v Bratislave.

07.11.2021 07:46
debata (217)

„Exspirácia danej šarže, ktorá bola podaná u Milosrdných bratov, je v poriadku. Európska komisia na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry prijala 10. septembra zmenu exspirácie pre vakcínu Comirnaty zo šesť na deväť mesiacov, ak je skladovaná pri teplote mínus 90 až mínus 60 stupňov,“ vysvetlila Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Exspirácia tejto konkrétnej šarže je teda až 31. januára na budúci rok. Štátny ústav pre kontrolu liečiv vysvetľuje, že k predĺženiu lehoty exspirácie môže dôjsť, ak držiteľ registrácie predloží potrebné dôkazy.

Všetky injekčné liekovky s dátumom exspirácie po marci 2022 už budú odrážať deväťmesačnú dobu spotreby. Očkovacie látky si jednotlivé očkovacie miesta objednávajú z centrálnych skladov. Vakcíny je momentálne možné objednávať v dvojtýždenných cykloch, pričom rezort odporúča objednávku prispôsobiť počtu objednaných pacientov na očkovanie.

„Keďže vakcína je stabilná najviac 31 dní v chladovom režime,“ dodal rezort zdravotníctva. Lekári taktiež od augusta môžu očkovať aj pacientov, ktorých nemajú v kapitácii.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #koronavírus