V Nemecku covid naberá na sile, Holanďania protestovali proti opatreniam

Koronavírusová epidémia sa v mnohých európskych krajinách rozširuje rýchlym tempom.

07.11.2021 08:30 , aktualizované: 21:49
deti, očkovanie, USA Foto: ,
Šesťročná Hannah Beltramová dostala vakcínu Pfizer COVID-19 pre deti vo veku 5-11 rokov v lekárni Asthenis v Providence (R.I., USA), piatok 5. novembra 2021.
debata (59)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:48 Holandská pohraničná stráž na letisku v Schiphol v Amsterdame vylúčila osem Poliakov na palube lietadla z Poľska z prepravy, pretože odmietli dodržiavať opatrenia o povinnom nosení rúšok. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Skupina mužov takisto počas letu spôsobila výtržnosti. Muži zmeškali svoj pripájajúci let a museli zaplatiť pokutu.

Let z Poľska pristál v Amsterdame v nedeľu ráno. Políciu podľa holandskej rozhlasovej stanice NOS privolal pilot lietadla, pretože ôsmi Poliaci nedodržiavali pokyny palubného personálu.

Muži podľa NOS počas letu stáli v uličke v kabíne lietadla a odmietali si nasadiť rúška.

21:25 Británia do soboty 6. novembra podala viac ako desať miliónov tretích „posilňujúcich“ dávok vakcín proti COVID-19, informovala v nedeľu na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Celkovo v Spojenom kráľovstve podali 10 062 704 takýchto dávok. Britská vláda začala iniciatívu, ktorá má za cieľ dostať na očkovanie treťou dávkou čo najviac ľudí. Dôvodom sú obavy, že imunita vytvorená po očkovaní sa u staršej generácie obyvateľov postupne oslabuje.

Vedúca Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) Susan Hopkinsová povedala, že ľudia zaočkovaní dvomi dávkami, ktorí patria do zraniteľných skupín obyvateľstva, zomierajú na následky vírusu po tom, ako ich imunita zoslabne, píše Sky News.

Britská vláda starších ľudí a zraniteľné skupiny obyvateľstva vyzýva, aby sa dali zaočkovať treťou dávkou. Je to súčasť „misie“ s cieľom zabrániť opätovnému zavedeniu obmedzujúcich opatrení v období pred Vianocami, napísala agentúra DPA.

Spojené kráľovstvo za posledných 24 hodín zaznamenalo 30 305 nových prípadov koronavírusu a 62 súvisiacich úmrtí. Je to najnižší počet nových prípadov od 2. októbra, čo podľa Sky News znamená, že počty nových prípadov klesajú.

20:08 Počet prípadov nákazy koronavírusom, ktoré boli vo svete zistené od začiatku pandémie, sa blíži 250 miliónom. Na základe svojej analýzy o tom informovala agentúra Reuters. Štatistiky, ktoré zverejňuje americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU), tento údaj potvrdzujú.

Iný zdroj, web Worldometer, uvádza, že počet nákaz už prekročil hranicu štvrť miliardy a je na hodnote viac ako 250 500 000.

Hoci sa šírenie vírusu v niektorých oblastiach, ako je napríklad India, výrazne spomalilo, pribúda v súčasnosti 50 miliónov infekcií každých 90 dní, uviedla agentúra Reuters. Zaznamenanie prvých 50 miliónov prípadov nákazy pritom trvalo takmer rok, pripomenula agentúra.

Denné prírastky naďalej stúpajú v 55 z 240 krajín, pričom rekordné hodnoty zaznamenáva okrem iného Rusko, Ukrajina a Grécko. Vírus sa rozmáha aj v ďalších častiach východnej a strednej Európy, vrátane Slovenska. Vyše polovicu nových infekcií registrovaných po svete je teraz podľa agentúry Reuters z Európy, kde ich zhruba každé štyri dni pribudne milión.

Univerzita Johnsa Hopkinsa k dnešným 19:00 SELČ uvádzala 249,78 milióna prípadov nákazy koronavírusom vo svete od začiatku pandémie a viac ako päť miliónov úmrtí spojených s covidom.

19:10 Pandemická situácia na Slovensku sa do Vianoc určite nezlepší. Skonštatoval to riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Mišík Čítajte viac Situácia sa zhoršuje rýchlejšie, do Vianoc lepšia nebude, očakáva Mišík

18:57 Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave, ktoré v sobotu po letnej prestávke otvoril Bratislavský samosprávny kraj (BSK), zaočkovali v prvý očkovací deň treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 okolo 1400 ľudí. Vekový priemer bol 80 rokov. Na sociálnej sieti o tom informoval predseda BSK Juraj Droba.

V očkovacom centre na NFŠ vakcinujú prioritne seniorov nad 55 rokov a ľudí so zníženou imunitou. Riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár kraja Tomáš Szalay uviedol, že evidujú veľký záujem ľudí o preočkovanie sa treťou dávkou vakcíny. Týka sa to ľudí, ktorí majú viac ako šesť mesiacov od zaočkovania druhou dávkou a v prípade imunokompromi­tovaných pacientov sú to štyri týždne po druhej dávke.

„Evidujeme záujem najmä u ľudí zaočkovaných v januári až apríli. Sú to zvyčajne starší, ktorí sú v najväčšej miere rizika. Predovšetkým im je určené otvorenie nášho očkovacieho centra,“ skonštatoval. BSK zatiaľ nevie, ako často sa bude na NFŠ v Bratislave očkovať. Záležať to bude na záujme ľudí o preočkovanie sa treťou dávkou vakcíny. Nateraz predpokladá, že to budú skôr víkendové dni.

BSK vytvoril formulár, dostupný na jeho webe, na základe ktorého zisťuje záujem o očkovanie treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19. Na základe počtu prihlásených ľudí potom prispôsobí aj výber miesta očkovania.

16:42 V Haagu prišlo na demonštráciu proti sprísňovaniu epidemických opatrení niekoľko tisíc ľudí. Kvôli rýchlo rastúcim číslam nakazených Holandsko sprísnilo pravidlá pre nosenie rúšok.

Ako uvádza agentúra DPA, sú povinné na verejných miestach ako obchody, knižnice, stanice, nemocnice a univerzity. Sprísnili sa aj požiadavky na vstup do športových klubov, zoo alebo fitcentier – ľudia sa musia preukázať buď negatívnym testom, dokladom o prekonaní covidu-19 alebo očkovaní. Požaduje sa opäť udržiavanie bezpečnej vzdialenosti 1,5 metra.

Jeden z hovorcov na dnešnom proteste prirovnal epidemické opatrenia s postupom nemeckých okupantov v čase nacizmu a hovoril o „apartheide voči neočkovaným“.

Protest sa netýkal výhradne covidu, ale mal poukázať aj na nedostatok bytov, chudobu a ďalšie sociálne problémy.

Šéf bezpečnostnej rady Hubert Bruls v televízii NOS postup vlády hájil. „Domnievam sa, že s rastúcimi počtami infekcií všetci chápu, že pokiaľ to neurobíme teraz, budeme musieť v budúcnosti siahnu k oveľa prísnejším krokom,“ povedal.

Holandsko zrušilo mnohé z ochranných opatrení iba pred mesiacom, keď napríklad zrušilo požiadavku udržiavania bezpečnej vzdialenosti.

Sedemnásťmiliónové Holandsko má od začiatku epidémie potvrdených vyše 2,1 milióna nákaz a na covid tam zomrelo viac ako 18 500 ľudí. Novo infikovaných ale v posledných dňoch rýchlo pribúda a incidencia udávajúca počet nákaz na 100 000 obyvateľov sa priblížila vrcholom minulých vĺn epidémie. Očkovanie má za sebou viac ako 80 percent občanov.

15:43 Sprísnenie pandemických opatrení v Rakúsku zjavne zaúčinkovalo – ako dúfala tamojšia vláda, mnohí ľudia sa počas víkendu nechali zaočkovať prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Od pondelka budú môcť totiž navštevovať reštaurácie, hotely či kultúrne podujatia v krajine len ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali covid. Informácie priniesli v nedeľu agentúry DPA a APA.

Po oznámení rakúskej vlády z piatkového večera, podľa ktorého nebude na mnohých miestach postačovať negatívny test na koronavírus, nasledovali rady pred očkovacími centrami v celej krajine. Len za sobotu ministerstvo zdravotníctva hlásilo takmer 32 000 očkovaní, čím sa týždenný počet podaných dávok vakcín zvýšil na 213 000. Toľko ich v Rakúsku naposledy evidovali začiatkom augusta.

Prvé dávky pritom tvorili len tretinu zo sobotňajšieho počtu. Podľa DPA to možno vysvetliť tým, že v uplynulých dňoch už stúpal tlak na zaočkovanie, keďže zamestnanci, ktorí ho neabsolvovali alebo neprekonali covid, musia od začiatku novembra viackrát za týždeň predkladať potvrdenie o teste. Okrem toho mnohí obyvatelia dostávajú tretiu dávku.

V Rakúsku je plne zaočkovaných necelých 65 percent obyvateľov. V sobotu v krajine zaznamenali 9943 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čo je najvyšší denný údaj od začiatku pandémie. V nedeľu pribudlo 8554 pozitívne testovaných. Sedemdňová incidencia dosahuje hodnotu približne 570.

Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg vzhľadom na rýchly nárast infikovaných a zapĺňajúce sa jednotky intenzívnej starostlivosti nepredpokladá, že obmedzenia pre nezaočkovaných budú môcť byť odvolané do šiestich týždňov.

Platné zrejme zostanú aj počas Vianoc, uviedol nový konzervatívny šéf vlády pre nedeľňajšie vydanie denníka Kronen Zeitung. A „s najväčšou pravdepodobnosťou“ aj počas Silvestra, doplnil vicekancelár Werner Kogler v spoločnom rozhovore.

14:12 Dvaja z troch z mužov, ktorí si vo štvrtok odmietli nasadiť rúška v piešťanskom supermarkete, sú podľa ministra obrany Jaroslava Naďa bývalí vojaci.

naď Čítajte viac Naď: Výtržnosti robia bývalí vojaci. Som presvedčený, že ich platí Smer

13:39 V Rusku za posledný deň pribudlo 39 165 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Bilancia je o viac ako 2 000 nižšia ako v sobotu, kedy bol zaznamenaný najvyšší počet novo nakazených od začiatku pandémie – 41 335. Nižší prírastok novo nakazených eviduje aj Ukrajina, 17 419 prípadov oproti sobotňajším 25 063. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na zdravotnícke úrady v oboch krajinách. Nižšie prírastky môžu byť spôsobené víkendom, počas ktorých sa spravidla menej testuje.

V posledných 24 hodinách zomrelo v Rusku po nákaze koronavírusom ďalších 1 179 ľudí. Je to takmer rovnako ako v sobotu, keď úrady registrovali 1 188 úmrtí spojených s covidom. Od začiatku pandémie sa v krajine s asi 146 miliónmi obyvateľov infikovalo 8 795 095 ľudí, z ktorých 246 814 nákaze podľahlo.

S nepriaznivou epidemickou situáciou sa stretávajú aj na Ukrajine. V sobotu v krajine so 44 miliónmi obyvateľmi pribudlo rekordných 793 úmrtí po nákaze koronavírusom. Dnes ministerstvo zdravotníctva oznámilo 449 zomrelých, čím ich celkový počet vzrástol na 72 084. Nakazených napočítalo ministerstvo od začiatku epidémie 3 075 433.

12:42 Počet ľudí v Grécku, ktorí dostali prvú dávku vakcíny proti koronavírusu, sa tento týždeň v porovnaní s minulým takmer zdvojnásobil po tom, ako vláda schválila prísnejšie opatrenia pre nezaočkovaných obyvateľov. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

V prvom novembrovom týždni sa podľa správy denníka Kathimerini nechalo zaočkovať prvou dávkou viac ako 40 000 ľudí. V poslednom týždni októbra to bolo približne 25 000 ľudí.

Od soboty môžu nezaočkovaní ľudia v Grécku vstupovať do verejných vnútorných priestorov len vtedy, ak sa preukážu negatívnym výsledkom testu. Platí to aj pre štátne úrady. Výnimku majú potraviny a lekárne. Nezaočkovaní zamestnanci musia okrem toho predložiť dva negatívne testy za týždeň.

Tieto opatrenia podliehajú aj prísnejším kontrolám, na ktoré vláda vyčlenila ďalších približne 8 000 policajtov. Podľa polície len v sobotu v celej krajine prebehlo okolo 85 000 kontrol. Výsledkom sú stovky pokút a viacero uzavretých gastronomických prevádzok. Pre nezaočkovaných hostí bez aktuálneho testu je stanovená pokuta 300 eur.

11:50 Dvadsaťjeden brazílskych vedcov odmietlo vysoké vyznamenania, ktoré im udelil prezident Jair Bolsonaro. Protestovali tým proti prezidentovmu rozhodnutiu uprieť rovnaké ocenenie dvom ich kolegom, ktorých výskum sa vláde nepáči. Bolsonaro má problémy kvôli svojim názorom na koronavírus, hrozí mu obvinenie z podceňovania nebezpečenstva koronavírusu a zlému rozhodovaniu v čase epidémie covidu-19. Spochybňuje aj účinnosť vakcín proti covidu.

Jair Bolsonaro Čítajte viac Bez milosti. Brazílsky prezident chcel ísť na futbal, nepustili ho. Nie je očkovaný

Agentúra AFP informovala, že si 21 vedcov odmietlo prísť pre medaily, ktoré im mali byť udelené dnes za ich vedeckú prácu. Z pôvodného zoznamu totiž prezident vyškrtol Marcusa Lacerda a Adele Benzakenovú. Prvý z nich je autorom štúdie o neúčinnosti chlorochínu v liečbe covidu. Bolsonaro túto látku propagoval ako riešenie pandémie koronavírusu. Benzakenová bola v roku 2019, kedy Bolsonaro nastúpil do úradu, odvolaná z postu šéfky oddelenia ministerstva zdravotníctva pre problematiku vírusu HIV a choroby AIDS.

„Zo strany vlády ide o ďalší prejav prenasledovania vedcov, o stratégiu systematických útokov na vedu,“ uviedla vo svojom liste skupina, ktorá odmietla prevziať ocenenie. „Týmto protestným činom, ktorý nás rmúti, vyjadrujeme nesúhlas s ničením brazílskeho univerzitného systému a vedy i techniky všeobecne,“ stojí aj v liste.

Bolsonaro zožal vo vedeckých kruhoch kritiku za krátenie rozpočtu pre vedu, za odmietanie vedeckých poznatkov a propagáciu lživých informácií o covide.

11:05 V Nemecku silnie volanie po znovuzavedení bezplatných testov na covid-19. Podľa šéfa lekárskej komory sa ukazuje, že nutnosť hradiť testy z vlastného vrecka nemotivuje ľudí vo zvýšenej miere na očkovanie. Bezplatné testovanie skončilo v Nemecku v polovici októbra, niektorí politici teraz by ho teraz chceli obnoviť, informovala agentúra DPA. Nemecko v posledných dňoch zaznamenáva rekordné prírastky nakazených.

Predseda nemeckej lekárskej komory Klaus Reinhardt povedal novinárom spravodajského domu Funke Mediengruppe, že koniec preplácania testov na koronavírus štátom neviedlo k tomu, aby sa ľudia uvažujúci o vakcinácii skutočne nechali očkovať. Vláda a spolkové krajiny by podľa neho toto „chybné rozhodnutie“ mali čo najrýchlejšie napraviť. Dodal, že práve v terajšom období chladného počasia je potrebné, aby existovala bezplatná ponuka testovania.

Návrat bezplatného testovania presadzujú okrem iného bavorský premiér Markus Söder, spolupredseda Zelených Robert Habeck, ako aj zástupcovia lekárov, samospráv i podnikateľov. Nový premiér Severného Porýnia-Vestfálska Hendrik Wüst požaduje testy zadarmo iba pre očkovaných a vyliečených. „Vysoké počty nakazených medzi neočkovanými vedú čoraz viac k nákazám aj medzi očkovanými,“ povedal nedeľnému vydaniu bulvárneho denníka Bild.

Nemecký štát prestal preplácať testy na koronavírus 11. októbra, od tej doby skončila prevádzka mnohých testovacích staníc. Bezplatné testy majú k dispozícii odvtedy iba ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu nechať očkovať, deti a mladiství do 17 rokov a tiež tehotné ženy. Úrady krok zdôvodňovali tým, že každý už dostal možnosť chrániť sa pred covidom očkovaním, a preto už pominul dôvod testy preplácať.

10:24 V Českej republike odhalili testy počas soboty 5736 ľudí nakazených koronavírusom, čo je o 700 viac ako pred týždňom. Počet úmrtí v krajine súvisiacich s koronavírusom medzitým presiahol 31 000, informoval v nedeľu spravodajský server Novinky.cz.

České ministerstvo zdravotníctva eviduje celkovo 31 022 úmrtí od začiatku pandémie. Z jeho údajov tiež vyplýva, že nemocniciach v krajine je aktuálne 2 585 infikovaných, z nich 360 je vo vážnom stave alebo na jednotkách intenzívnej starostlivosti, uviedol server iDnes.cz.

V piatok v ČR pribudlo ešte 9 208 nových prípadov nákazy. Najviac, 9 913, ich počas tohto týždňa zaznamenali v utorok. Počas víkendových dní sú ale počty odhalených infekcií nižšie vzhľadom na menšie počty testovaných.

Česká vláda sa snaží šírenie koronavírusu obmedziť postupnými reštrikciami. V piatok schválila ďalšie opatrenia a predstavila novú „brutálnu“ kampaň, ktorá má ukázať fotografie reálneho vplyvu covidu na zdravie človeka. Chce ňou presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať, čo označuje za jediné východisko z epidémie. V súčasnosti je v ČR zaočkovaných niečo nad 57 percent ľudí.

10:01 Pozitívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19 malo v sobotu 6. novembra 5 338 ľudí, takmer 68 percent z nich nebolo zaočkovaných.

očkovanie Čítajte viac Tisíce pozitívnych testov aj za sobotu, pribudlo 24 obetí

8:30 Nemecko zaznamenalo za sobotu 23 543 nových prípadov koronavírusovej nákazy a 37 úmrtí v súvislosti s COVIDOM-19. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom krajina registrovala 16 887 nových infekcií a 33 úmrtí, uviedla agentúra DPA. Doteraz najvyšší denný prírastok nakazených krajina oznámila v piatok, keď informovala o 37 120 odhalených prípadoch infekcie za 24 hodín.

DPA zároveň upozornila, že opäť výrazne vzrástla sedemdňová incidencia, ktorá ukazuje, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100-tisíc obyvateľov. Podľa RKI sa v nedeľu ráno tento údaj nachádzal na hodnote 191,5 – predchádzajúci deň to bolo 183,7 a pred týždňom 149,4.

Počet hospitalizovaných nakazených na 100 000 obyvateľov za sedem dní v piatok dosiahol 3,91. Tento ukazovateľ, ktorý je dôležitý pri zvažovaní prísnejších protiepidemických opatrení, bol o deň skôr na úrovni 3,73. Najvyššiu hodnotu – 15,5 – mal okolo minuloročných Vianoc. Kvôli veľkým rozdielom medzi jednotlivými regiónmi však nebolo na celonemeckej úrovni stanovené, akú hodnotu je nutné považovať za kritickú.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku s približne 83 miliónmi obyvateľov preukázateľne infikovalo 4,76 milióna obyvateľov, z ktorých 96 525 zomrelo. Skutočný počet nakazených však bude pravdepodobne vyšší, pretože mnoho infekcií nie je odhalených. Zotavilo sa doteraz vyše 4,36 milióna osôb, u ktorých testy predtým preukázali nákazu.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus