Po poslankyni Tabák porušila pravidlá v Tatrách aj ministerka

Po poslankyni OĽANO Romane Tabák, ktorá sa koncom júla kúpala vo vysokotatranskom potoku, porušila pravidlá v Tatranskom národnom parku aj ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

07.11.2021 12:16 , aktualizované: 15:06
remišová Foto:
Veronika Remišová v čase zimnej uzávery navštívila aj s rodinou 1. novembra Symbolický cintorín, ktorý je až do 14. júna 2022 pre verejnosť uzavretý.
debata (90)

Spravodajský web Markízy ako prvý upozornil, že Remišová sa 1. novembra, teda v čase, keď vo Vysokých Tatrách začala až do 14. júna 2022 platiť zimná uzávera turistických chodníkov, vybrala aj s rodinou na Symbolický cintorín v Mengusovskej doline.

Aj tento úsek je spolu s ďalšími 17 trasami v spomínanom čase uzatvorený.

tabák Čítajte viac Prečo Tabák dostala pokutu za kúpanie 500 eur? Inšpekcia: Zvážili sme všetky okolnosti

Za porušenie návštevného poriadku Tatier ministerke teraz hrozí pokuta 66 eur, čo je maximálna sadzba, ktorú správa TANAP-u môže v takýchto prípadoch udeliť. Vo výnimočných prípadoch, napríklad. poškodzovania prírody, hrozí páchateľovi riešenie zo strany Inšpekcie životného prostredie alebo až prokuratúry.

„Aj počas zimnej uzávery sa môžu turisti tešiť napríklad na Sedlo pod Ostrvou, Vodopád Skok, Jamské pleso, Batizovské pleso, Slavkovskú vyhliadku, Hrebienok, Biele pleso a, samozrejme, na 12 celoročne otvorených chát – Chatu pod Soliskom, Majláthovu chatu, Horský hotel Popradské pleso, Horský hotel Sliezsky dom, Rainerovu chatu, Bilíkovu chatu, Zbojnícku chatu, Zamkovského chatu, Téryho chatu, Skalnatú chatu, Chatu Plesnivec alebo Chatu pri Zelenom plese, nazývanú aj Brnčalka,“ uviedlo ešte začiatkom novembra Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry.

„1. novembra na Sviatok všetkých svätých som išla po asfaltovej ceste na Popradské pleso, po ktorej chodia bežne autá na parkovisko pri hoteli. Odbočila som z cesty a po turistickom chodníku som prešla asi 100 metrov ku kaplnke na Symbolickom cintoríne si s deťmi uctiť pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v horách,“ reagovala Remišová na sociálnej sieti v nedeľu.

Dodala, že pri Symbolickom cintoríne bolo dosť ľudí a jej ani „nenapadlo, že práve na sviatok Všetkých svätých sa tento chodník na cintorín uzatvára, keďže v návštevnom poriadku TANAPU bola uzávera Symbolického cintorína tradične až od 1. januára (poriadok medzičasom prestal platiť a platí vyhláška okresného úradu“.

„Samozrejme, že ma to mrzí, všetky obmedzenia sa snažím rešpektovať, pánovi riaditeľovi TANAPU som sa už ospravedlnila. Som pripravená zaplatiť pokutu a veľmi rada pôjdem robiť nejakú dobrovoľnú prácu v TANAPE, aby som si svoju chybu odčinila. Priam sa na tú dobrovoľnícku činnosť v horách teším. A dúfam, že sa v novom návštevnom poriadku TANAPU vrátime k riešeniu, ktoré platilo dlhé roky a nikto sa na to nesťažoval – symbolický cintorín otvorený na symbolický deň spomienky na zosnulých,“ uzavrela Remišová.

SR kamzík Tatry Čítajte viac V Tatrách opäť rátali kamzíky, je ich vyše tisíc

Len koncom októbra dostala Romana Tabák za kúpanie sa v Studenom potoku, ktorý je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Studené doliny ležiacej v TANAP-e, pokutu 500 eur. Hrozila jej pokuta do výšky 3 319 eur.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #uzávera #Veronika Remišová #Romana Tabák