Pokračovanie článku: Čiernych okresov je už 36. Vyhlásia v nich núdzový stav?

Dôvodom sú nemocnice

Podľa ministerstva vnútra môže vláda vyhlásiť núdzový stav len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie.

„Nastali komplikácie, ktoré musíme okamžite riešiť. Nemocnice máme preplnené, začíname odvozy pacientov,“ spresnil v piatok počas rokovania ÚKŠ štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Ferjančík.

Najviac výjazdov záchranárov je v Prešovskom kraji, kde je situácia najhoršia. Osem z desiatich hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaných a 20 percent z hospitalizovaných pacientov v nemocnici ochoreniu podľahne. Denne podľa sedemdňového priemeru zomrie na COVID-19 27 ľudí. Šéf inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík upozorňuje, že o dva týždne môže počet výjazdov záchranárov ku COVID-19 pacientom narásť na tritisíc za sedem dní.

Pôvodne sa očakávalo, že počet denných prípadov sa bude na prelome októbra a novembra pohybovať niekde okolo tritisíc. Dnes je to dvojnásobok a predpokladá sa, že nízka zaočkovanosť a nedodržiavanie opatrení spôsobili, že tretia vlna bude rovnako silná, ak nie horšia, ako druhá.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Covid automat