Prieskum: Obnoviteľné zdroje by podľa 72 % Slovákov mali byť jednou z energetických priorít štátu

Obnoviteľné zdroje energie by podľa 72 percent Slovákov mali byť jednou z energetických priorít štátu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Slovenskú klimatickú iniciatívu uskutočnila agentúra Focus od 20. do 27. októbra na vzorke 1 009 respondentov.

08.11.2021 17:21
Veterná turbína / Obnoviteľné zdroje energie / Foto: ,
debata (17)

V tlačovej správe o tom informovala koordinátorka iniciatívy Kateřina Chajdiaková. Zásadne proti využívaniu obnoviteľných zdrojov energie bolo päť percent opýtaných.

Aj napriek masívnej podpore využívania obnoviteľných zdrojov sú ľudia skeptickí k tomu, či im obnoviteľné zdroje a úspory energie pomôžu zvládnuť rastúce ceny energií. Približne 66 percent respondentov si totiž myslí, že aj keby Slovensko malo energeticky úsporné budovy a efektívnejšie využívalo obnoviteľné zdroje energie, ich náklady za energie pre domácnosti by sa zvýšili.

„Prieskum nám ukázal, že ľudia chápu význam obnoviteľných zdrojov a úspor energie, ale obávajú sa, že ani realizácia týchto opatrení im nepomôže a aj tak im porastú náklady za energie v domácnostiach. Tu vidíme obrovský priestor pre lepšiu osvetu, odstránenie bariér rozvoja obnoviteľných zdrojov energie a nastavenie podporných mechanizmov na podporu ich využívania a úspor,” konštatovala Chajdiaková.

Podľa Slovenskej klimatickej iniciatívy sú obnoviteľné zdroje energie kľúčové pre dekarbonizáciu všetkých sektorov národného hospodárstva. Sú najlacnejšie z hľadiska životného cyklu, dlhodobo udržateľné a produkujú najmenej emisií spomedzi všetkých dostupných možností. Iniciatíva v tejto súvislosti tiež pripomína, že bez ich ďalšieho rozvoja nemôže krajina naplniť ani tie najzákladnejšie klimatické ciele Slovenska.

zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Planéte hrozí nezvratná devastácia, summit OSN je rozhodujúci
17 debata chyba
Viac na túto tému: #obnoviteľné zdroje energie #prieskum Focus