Hlasovanie o reforme národných parkov presunuli na ďalšiu schôdzu

O reforme národných parkov poslanci na aktuálnej schôdzi nerozhodnú. Hlasovanie o novele zákona o ochrane prírody a krajiny opäť presunuli, konať by sa malo až na nasledujúcej riadnej schôdzi. Jej začiatok je plánovaný na 23. novembra.

09.11.2021 11:30 , aktualizované: 18:26
Protest / Reforma národných parkov / Foto:
Protest proti blokovaniu reformy národných parkov 9. novembra 2021 pred Národnou radou v Bratislave
debata (52)

Reforma hovorí o presune pozemkov v národných parkoch pod envirorezort. Zabezpečiť sa tak má jednotná správa chránených území. Na zmenách však zatiaľ nie je dohoda ani v koalícii. Hnutie Sme rodina avizovalo, že reformu nepodporí.

Výhrady voči forme, nie obsahu, majú aj ďalší koaliční poslanci. Pred samotným presunom pozemkov im chýba najmä zonácia. Reformu nepodporujú v predloženej forme ani predstavitelia opozície.

Národné parky / Čítajte viac Sme rodina nepodporí reformu národných parkov

Mimoparlamentný Hlas-SD reagoval, že odložením hlasovania potvrdila vládna koalícia svoju neschopnosť vládnuť a schvaľovať svoje vlastné zákony. „Vládna koalícia sa neodvážila hlasovať o vlastnom návrhu zákona, pretože sa bála jeho neprijatia. Je to potvrdením, že koalícia nie je schopná efektívne vládnuť a presadzovať svoj vlastný program,“ povedal v stanovisku líder Hlasu-SD Peter Pellegrni. Myslí si, že je čas na predčasné parlamentné voľby.

Strana zároveň hodnotí pozitívne, že koalícii sa zatiaľ nepodarilo schváliť reformu. „Reforma národných parkov musí reflektovať názory čo najširšieho okruhu zainteresovaných strán, teda ochranárov, lesníkov, poľovníkov, starostov a v neposlednom rade obyvateľov dotknutých území,“ dodal Pellegrini.

Europoslanec Michal Wiezik je podľa svojich slov sklamaný, že koalícia opäť nebola schopná nájsť dostatočnú podporu pre túto reformu. „Ako poslední v strednej Európe naše národné parky riadime v duchu pôdohospodárskych postupov, ročne z našich národných parkov odíde 30 000 kamiónov s drevom,“ skonštatoval v stanovisku.

Prezidentka Zuzana Čaputová reformu národných parkov podporuje. Verí, že novela dostane v parlamente potrebnú podporu, uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej. „Prezidentka jej prijatie považuje za potrebný krok nielen pre ochranu prírodného bohatstva, ale aj pre presadzovanie prírode blízkeho hospodárenia,“ uviedol Matej.

Protest pred budovou parlamentu

Pred budovou parlamentu protestovali zástancovia aj odporcovia reformy národných parkov. Rozdelili sa po oboch stranách cesty. Odporcovia držali nesúhlasné nápisy proti reforme. Zástancovia svojimi nápismi a pokrikmi vyzývali poslancov, aby reformu prijali.

Odporcovia reformy chcú k návrhu presunu štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov diskusiu, a nie „nadiktované podmienky, ako majú žiť na vidieku“.

Video: Protest proti blokovaniu reformy národných parkov pre budovou parlamentu.

Video

„Je načase, aby bol vypočutý aj hlas vidieka a aby boli lesníci, súkromní vlastníci, poľovníci a obyvatelia vidieka prizvaní k okrúhlemu stolu a spoločnými silami pripravili kvalitnú reformu národných parkov,“ uviedla Slovenská lesnícka komora, ktorej zástupcovia sa na proteste zúčastnili.

Zástancovia reformy sa pred budovou parlamentu zišli pred začatím schôdze. V čase začiatku rokovania zákonodarcov tam bolo niekoľko desiatok ľudí. Skandovali aj heslá ako „Nie sme rodina“ a vyzývali poslancov na podporu legislatívnej zmeny a ochranu národných parkov. Reformou chcú zastaviť drancovanie lesov.

Protest proti blokovaniu reformy národných...
Protest proti blokovaniu reformy národných...
+3Protest proti blokovaniu reformy národných...

Smer: aktuálny návrh treba prepracovať

Opozičný Smer si myslí, že reforma národných parkov je potrebná, no aktuálny návrh treba prepracovať. Návrh podľa poslanca Richarda Takáča (Smer) likviduje vidiek, hovorí, že ohrozené sú tisícky pracovných miest. Smer tiež kritizuje, že reforma neprešla klasickým dlhším pripomienkovaním.

„Každá reforma by sa mala začínať písmenom A, táto reforma sa začína krokom štyri, päť. Smer nie je proti ochrane lesov, prírody,“ vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii Takáč. Smer je za to, aby sa správy pozemkov presunuli „pod jednu strechu“, no treba podľa neho najprv povedať, čo je potrebné presúvať. Hovorí tiež o potrebe vykonať revíziu a zonáciu všetkých národných parkov.

Ak návrh prejde, chcú ho podľa poslanca zanalyzovať, či sa z hľadiska ústavnosti nedotýka práv občanov. Budú tiež apelovať na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon nepodpísala. Ak návrh prejde a v budúcnosti bude Smer súčasťou vlády, túto legislatívu podľa Takáča zrušia.

Smer tiež kritizuje, že návrh podali poslanci a nie vláda. Tým sa podľa strany obišiel klasický legislatívny proces. Zo 130 pripomienok sa podľa Takáča zapracovalo 25. Kritizuje tiež, že pôvodný návrh mal jednu stranu, no pozmeňujúci návrh z koalície je rozsiahlejší.

„Pri takejto zásadnej reforme musí diskusia prebiehať minimálne rok so všetkými dotknutými, s vidiekom, lesníkmi, poľovníckou komorou, mimovládnymi organizáciami, ako aj s opozíciou,“ skonštatoval.

Reforma bude mať podľa Takáča dosah na podnikateľské prostredie. Je to podľa neho totálna likvidácia vidieka. Takáč tiež pripomenul, že ministerstvo financií upozornilo na to, že návrh neobsahuje riešenie, odkiaľ sa budú čerpať finančné prostriedky.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #reforma národných parkov