Čaputová varuje pred katastrofou a žiada prísnejšie opatrenia

Na čoraz horšiu epidemiologickú situáciu zareagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej sa krajina ocitla v momente, keď treba urobiť ťažké rozhodnutia, ale Slovensko si ich nemôže dovoliť odkladať.

09.11.2021 18:06
debata (741)

VIDEO: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k pandemickej situácii.

Video

„Stojíme pred katastrofickým vývojom v nemocniciach a jedinou možnosťou, ako ho aspoň čiastočne zvrátiť, je cielenými opatreniami spomaliť šírenie vírusu a zásadne urýchliť očkovanie. Aj dnes platí, že čím neskôr to urobíme, tým viac to bude bolieť,“ povedala v oficiálnom vyhlásení Čaputová.

Poďakovala všetkým, ktorí sa správali zodpovedne a ohľaduplne k svojmu okoliu. „Je preto namieste, že očakávajú aj primerané uvoľnenie opatrení. Na druhej strane, ak preukázateľne vieme, že s vírusom končia v nemocnici mnohonásobne častejšie nezaočkovaní, je správne rešpektovať hlas odborníkov a opatrenia sprísniť,“ pokračovala prezidentka.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Práve sprísnenie opatrení už podľa nej nie je politickým rozhodnutím, ale otázkou prežitia. „Kroky v boji proti pandémii nesmú ďalej určovať tí, ktorí existenciu pandémie odmietajú alebo zľahčujú. Aj keď sú niektorí z nich hlučnejší, ako reč faktov. Prvoradou úlohou štátu je chrániť zdravie a životy občanov a z tejto úlohy nesmie poľaviť. Ani tvárou v tvár populizmu, či vyhrážkam," vyhlásila.

Odporúča počúvať svedectvá zdravotníkov z prvej línie. „Oni sú denne konfrontovaní tým, aká strašná táto choroba vie byť, oni riskujú svoje zdravie a stoja pri pacientoch aj v posledných chvíľach ich života. Politické spory musia načas ustúpiť a tí lídri, ktorí nie sú schopní ísť príkladom a pomôcť zdravotníkom, by sa aspoň nemali stavať na odpor. Ľudskosť a veľkorysosť zdravotníkov a zdravotníčok k našim zlyhaniam tiež nemôže byť nekonečná,“ dodala.

VIDEO: Lekárska komora k pandemickej situácii.

Video

© Autorské práva vyhradené

741 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #pandémia koronavírusu