Komora lekárov podporuje zvýhodnenie ľudí dodržiavajúcich opatrenia

Slovenská lekárska komora (SLK) podporuje zvýhodnenie ľudí, ktorí dodržiavajú protiepidemické opatrenia v bežnom živote. Podporuje tiež epidemiológov, lekárov, ktorí pomáhajú chorým, a politikov rešpektujúcich odporúčania odborníkov. Vo vyhlásení to uviedol prezident SLK Pavel Oravec.

09.11.2021 19:02
SLK Foto: ,
Členovia Slovenskej lekárskej komory.
debata (161)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Viceprezident SLK Róbert Roland skonštatoval, že zaočkovaní ľudia a tí, ktorí dodržiavajú pravidlá, by nemali doplácať v bežnom živote na nezaočkovaných. Je podľa Rolanda správne, aby boli očkovaní zvýhodnení, považuje však za nesprávne riešiť to plošne.

„Tvrdíme, že práva pacientov s inými chorobami ako COVID-19 sú rovnocenné s právami nezaočkovaných občanov. Nemá dochádzať k poškodeniu pacientov pre odsun plánovaných výkonov zdravotnej starostlivosti z dôvodu vyťaženia kapacít zdravotníckych zariadení,“ povedal Oravec.

Video

SLK zároveň odporúča, že v prípade, ak ošetrujúci lekár odporúča očkovanie pacientovi a ten ho odmietne, mal by podpísať nesúhlas o očkovaní. Následne by mal byť súčasťou dokumentácie, aby sa tak lekár právne ochránil.

Lekárska komora sa tiež stotožňuje s návrhmi konzília odborníkov, ako je práca z domu pre všetkých, ktorí môžu, a to od červených okresov, otvorené prevádzky v bordových okresoch do 22.00 h, obmedzenie svadieb a večierkov. Súhlasí aj s podávaním tretej dávky vakcíny u rizikových skupín, uviedol Roland.

Obmedzenie pohybu pre nezaočkovaných ľudí v čiernych okresoch sa podľa SLK nesmie týkať zabezpečenia nevyhnutných životných potrieb, priblížil Roland. Pokračoval, že potvrdenie o teste, očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19 by sa malo týkať bordových a čiernych okresov. Zvážiť by sa malo aj prerušenie prezenčnej výučby na týždeň alebo dva v bordových a červených okresoch. Roland poukázal, že je potrebné prehodnotiť aj vyplácanie zvýhodnenej práceneschopnosti.

Eduard Heger Čítajte viac Očkovaných odmenia aj v čiernych okresoch. Vláda sľubuje kontroly a pokuty
161 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #SLK #koronavírus