Expremiérka Radičová v Ide o pravdu: Koalícia je v štádiu rozpadu

Koalícia pripravila zásadné reformy, hnutie Sme rodina ich odmieta. „Jediná možnosť je schváliť ich bez Borisa Kollára,“ povedala v relácii Ide o pravdu expremiérka Iveta Radičová. O novembri '89 hovorí ako o málo využitej šanci: „Stále potrebujeme padnúť na nos, aby sme sa spamätali.“

09.11.2021 20:00 , aktualizované: 22:56

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ivety Radičovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Napätie v spoločnosti nie je problémom iba Slovenska. Zápasia s ním aj mnohé vyspelé krajiny. „Príčinou je veľká miera neistoty ľudí v kombinácii s informačnou revolúciou,“ povedala v relácii Ide o pravdu expremiérka Iveta Radičová, dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy.

Pandémia situáciu podľa nej ešte zdramatizovala, preto v časti verejnosti začína hnev prerastať do agresivity. Občania necítia oporu v politikoch.

„Tí sa na vlne hnevu nielenže nesú, ale niektorí ho ešte aj podporujú,“ dodala. Radičová upozorňuje, že globalizácia síce priniesla veľký pokrok, ale mimoriadne ublížila kvalite spoločenského dialógu. „Sociálne siete sú zneužívané v prospech finančných, ale i politických záujmov,“ konštatovala expremiérka. Východiskom sú podľa nej politici, ktorí hovoria pravdu a nezneužívajú situáciu vo svoj prospech.

„Sloboda slova a prejavu nemôže byť uplatňovaná na úkor zdravia,“ čím narážala na posledné udalosti na Slovensku, keď polícia musela zakročiť pri incidente s odporcami očkovania.

V súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou expremiérka Radičová otvorene podporuje pripravovanú reformu slovenského zdravotníctva. „Zodpovednosť politikov je zásadná, a takto to ďalej nemôže ísť,“ pričom kriticky hodnotí koaličné rozpory.

„Koalícia je de facto rozbitá. Majú ústavnú väčšinu, ale rátajú hlasy na prijatie obyčajného zákona,“ dodala.

Dekanka sa pozitívne stavia k vládnemu návrhu novely vysokoškolského zákona, ktorý má zásadne posilniť postavenie správnych rád. „Otvorme školy a skončime s uzavretým systémom, ktorý škodí univerzitám,“ vyzvala Radičová. Jej názor je v protiklade s názormi viacerých rektorov vysokých škôl, ktorí zmeny odmietajú a hovoria o politizácii školstva. Expremiérka s nimi nesúhlasí, a je presvedčená, že obavy sa dajú odstrániť úpravou návrhu.

Na poznámku, že koalícia nie je pri presadzovaní reforiem jednotná, a proti je hnutie Sme rodina, povedala: „Jediná možnosť je schváliť ich bez Borisa Kollára.“

Ak by bola Radičová premiérkou, vládla by s Kollárom? Prečo pád svojej vlády považuje za otvorenú ranu, ktorá sa nikdy nezahojí? Čo si myslí o generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi? Využili sme šancu, ktorú priniesli novembrové udalosti v roku 1989? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s expremiérkou Ivetou Radičovou.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Iveta Radičová #Ide o pravdu