Francúzi budú musieť mať tretiu vakcínu, aby im platil covid pass

Očkovaní vo Francúzsku budú musieť dostať tretiu dávku vakcíny, aby im platil covid pass. Seniori ju musia mať už od polovice decembra.

10.11.2021 06:15 , aktualizované: 23:04
Francúzsko, koronavírus, Macron Foto: ,
Muž s pivom v ruke sedí v bare v meste Bayonne a sleduje televíziu, kde francúzsky prezident Emmanuel Macron vystupuje s televíznym príhovorom k občanom
debata (233)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:04 Spojené štáty zaočkovali zruba 900 000 detí vo veku od 5 do 11 rokov proti COVID-19 počas prvého týždňa od spustia očkovacej kampane vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. V stredu to oznámil šéf krízového štábu Bieleho domu v boji s koronavírusom Jeffrey Zients. Správu priniesla agentúra AFP.

„Program očkovania sa práve dostáva do plnej sily. Väčšina vakcinácií detí sa uskutočnila v uplynulých dňoch,“ spresnil novinárom Zients, ktorý dodal, že rodičia na očkovanie prihlásili ďalších zhruba 700 000 detí.

Očkovanie amerických detí sa odohráva v lekárňach, ambulanciách pediatrov, detských nemocniciach aj na špeciálne určených miestach. Celkovo je pre deti plánovaných približne 20 000 očkovacích lokalít.

20:28 V ruských nemocniciach je v súčasnosti obsadených už takmer 83 percent lôžok určených pre pacientov s ochorením COVID-19. Na stredajšom zasadnutí vlády to oznámila ruská vicepremiérka Tatiana Golikovová, píše agentúra AP. Golikovová informovala, že v utorok predpoludním bolo obsadených 82,8 percenta z celkovo 301.500 nemoc­ničných lôžok vyhradených pre pacientov s covidom.

Ruská federácia v posledných týždňoch hlási rekordné prírastky nakazených a úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. V stredu denný prírastok úmrtí dosiahol nové maximum 1239 prípadov. Okrem toho za uplynulých 24 hodín zaznamenali 38.058 nových prípadov nákazy. Od konca októbra v krajine hlásili denne približne 40 000 novoin­fikovaných a viac ako 1100 úmrtí.

18:22 Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval nezaočkovaných ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom a ak môžu, dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Vyzval tiež ľudí, aby sa správali zodpovedne. Uviedol to na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala sprísnením a aktualizovaním pandemických pravidiel. K výzve nezaočkovaným sa pridala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Predseda vlády poukázal na to, že epidemiologická situácia na Slovensku je vážna. Je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne.

Eduard Heger Čítajte viac Premiér vyzval na zodpovednosť. Vyhlásenie lokálneho núdzového stavu je v hre

18:10 Jednotky intenzívnej starostlivosti v rakúskych nemocniciach by mohli kvôli rastúcemu počtu pacientov s covidom-19 už o dva týždne naraziť na systémovo kritickú hranicu. Varuje predtým modelový prepočet, ktorý si nechalo vypracovať rakúske ministerstvo zdravotníctva. Dnes zverejnená prognóza odhaduje, že sedemdňová incidencia do 24. novembra stúpne na 1 000, pričom aktuálne činí 714 novo nakazených na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň.

Podľa predpovede bude do dvoch týždňov s pravdepodobnosťou 65 percent obsadená tretina lôžok na rakúskych JIS pacientami s covidom-19. Pri takom vyťažení pritom podľa ministerstva vzniká konkurenčná situácia medzi covidovými pacientmi a ostatnými, ktorých stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.

Kvôli stále horšej epidemickej situácii v Rakúsku od začiatku novembra platí na pracoviskách povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, zotavenie z covidu alebo negatívny test na koronavírus. Od pondelka potom neočkovaní nemajú prístup do reštaurácií a na kultúrne a športové podujatia.

V krajine s necelými deviatimi miliónmi obyvateľov za posledný deň pribudlo 11 398 nakazených, čo je podľa agentúry APA najviac od začiatku pandémie. V nemocniciach je 2 237 pacientov v súvislosti s koronavírusovou infekciou. Z toho 413 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti, teda o desať viac ako v utorok.

Zvlášť dramatická je situácia v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Na JIS je tam 86 covidových pacientov. Na klinikách v oblasti Soľnej komory, teda vo Vöcklabrucku, Gmundenu a Bad Ischlu, je pacientami s covidom obsadených 15 z 28 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

17:17 Prezidentka SR Zuzana Čaputová dúfa, že vláda prijme odvážne a ambiciózne opatrenia, ktoré budú chrániť ľudí. Uviedla to v stredu vo svojom vyhlásení.

„Dnes máme rekordný počet nakazených ľudí po celú dobu našej skúsenosti s covidom. Situácia je mimoriadne vážna,“ poznamenala hlava štátu. Zároveň poďakovala lekárom, zdravotníkom aj záchranárom za ich prácu. Na ich pleciach je teraz podľa Čaputovej „naša nezodpovednosť“.

Prezidentka v utorok vo videu na sociálnej sieti uviedla, že Slovensko sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ocitlo v momente, keď je potrebné urobiť ťažké rozhodnutie. Je presvedčená, že v súčasnom období už nejde o politické rozhodnutie, ale o otázku prežitia.

16:13 Počet pacientov s COVID-19 je v tomto období v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici vyšší ako pred rokom. Ak vlani v týchto dňoch mali hospitalizovaných 35 ľudí a štyria boli na umelej pľúcnej ventilácii (UPV), aktuálne sa ich počet pohybuje okolo 60 a šiesti potrebujú podporu dýchania na UPV. Informovala o tom banskobystrická nemocnica na sociálnej sieti s tým, že 85 percent doteraz hospitalizovaných ľudí nebolo zaočkovaných a u týchto pacientov i mladších ročníkov je priebeh ochorenia ťažší a rozvoj ochorenia rýchlejší.

„Z pohľadu počtu nakazeného personálu sme na tom o čosi lepšie ako pred rokom. Viac ako 70 percent zamestnancov je proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných. Z dôvodu nakazenia sa je v karanténe 38 zamestnancov, teda asi o polovicu menej ako vlani,“ uviedla Rooseveltova nemocnica.

V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou, keď je takmer celý Banskobystrický kraj „čierny“, bude očkovanie v Banskej Bystrici priamo v obchodnom centre Na Troskách aj v piatok (12. 11.) aj v sobotu (13. 11.) v čase od 10.00 do 18.00 h na prvom poschodí. Očkovať sa bude jednodávkovou vakcínou Janssen a bude prístupné pre záujemcov od 18 rokov aj bez predchádzajúcej registrácie. Informoval o tom kraj v stredu na sociálnej sieti.

Banskobystrickému okresu chýba už len necelé pol percento zaočkovaných ľudí k tomu, aby sa dostal z čiernej fázy, v ktorej zostáva i na budúci týždeň, do bordovej farby, ktorá neprináša najprísnejšie obmedzenia.

15:36 Lučenecká samospráva hľadá dobrovoľníkov ochotných zapojiť sa do štúdie Ministerstva zdravotníctva, zameranej na výskum prítomnosti protilátok nového koronavírusu u nezaočkovaných osôb. Mesto o tom informovalo na svojom oficiálnom webe. (health.gov.sk, tas­r)

15:20 Slovenské záchranky by v prípade potreby mohli v budúcnosti zasahovať aj v Česku i Rakúsku a české i rakúske záchranky na Slovensku. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchranných zdravotných služieb. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského poverila, aby viedol rokovania o možnosti uzavretia dohody s oboma krajinami. (tasr)

15:06 V popradskej nemocnici liečia niektorých pacientov nakazených novým koronavírusom monoklonálnymi protilátkami. Za posledný týždeň už takouto formou liečili približne 40 pacientov.

„Osoby, ktoré sú pozitívne, môžu prísť aj na covidový urgentný príjem a tam lekár zhodnotí, či sú vhodné na podanie protilátok a či im môžu pomôcť výrazne zlepšiť zdravotný stav. Pacient sa o liečbe môže informovať aj telefonicky, číslo je zverejnené na našej stránke. Objednať vhodných pacientov môže priamo u nás v nemocnici aj obvodný lekár,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

Táto forma liečby sa podľa nej osvedčila, pacienti sa už po podaní protilátok do nemocnice v súvislosti s covidom nevrátia a dokážu sa doliečiť doma. Lekár z covidového oddelenia v popradskej nemocnici Michal Poddaný objasnil, že samotné monoklonálne protilátky sa naviažu na vírusovú časticu, ktorú potom následne nepustia do kontaktu s organizmom a jednotlivými receptormi, na ktoré by sa naviazal.

„Vírus by sa mal teda vyblokovať v organizme, mal by sa zmierniť priebeh a nemalo by ochorenie napredovať. Niektorí pacienti sa po podaní liečby vrátili do nemocnice, ale bolo to pre iné indikácie, nie pre zhoršovanie Covid-19. Prevažná väčšina pacientov do 24 hodín pociťuje úľavu a v podstate ústup ťažkostí,“ doplnil Poddaný.

Aktuálne denne objednávajú šesť až osem pacientov na určitú hodinu. Ak je voľná kapacita, tak vedia poskytnúť liečbu i viacerým. Monoklonálne protilátky sa podávajú formou infúzie, ktorá sa rozriedi, po odstavení sa zmerajú vitálne funkcie pacienta, a ak nie sú komplikácie, do hodiny pacient odchádza domov. Takýmto spôsobom je od stredy možné liečiť pacientov nakazených novým koronavírusom už v 36 centrách na Slovensku. Cieľovou skupinou sú rizikoví pacienti najmä vo veku nad 65 rokov či osoby so závažnými chronickými ochoreniami. (tasr)

15:05 Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti covidu, potvrdením o prekonaní choroby alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie. Návrh schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

Polícia / Kontroly / Čítajte viac Bez testu alebo očkovania musí zamestnanec na neplatené voľno

**14:49 V Rakúsku sa v stredu napoludnie uskutočnil protest zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa sťažujú na chýbajúci personál v nemocniciach v čase koronavírusovej krízy a na veľkú záťaž. Iniciatíva „Ofenzívne zdravie“, ktorá vyzvala viac ako 400 000 zames­tnancov zdravotníckych, ošetrovateľských a sociálnych povolaní na protestnú akciu s názvom „Päť minút po dvanástej“, kritizuje „nečinnosť“ vlády a ťažké pracovné podmienky. Informovala o tom agentúra APA.

Medicínski pracovníci sa rozhodli, že presne o 12.05 h na protest na krátky čas opustia svoje pracoviská, aby tak vyjadrili nespokojnosť s prístupom vlády a ministerstva zdravotníctva. Ako tvrdia, pre zdravie je už neskoro – päť minút po dvanástej. Rakúsko sa podľa organizátorov protestu nachádza už takmer dva roky v najväčšej zdravotnej kríze za posledných 100 rokov.

Hlavná akcia sa konala pred budovou Všeobecnej nemocnice mesta Viedeň (AKH), kde sa zhromaždili stovky zamestnancov s nápismi ako napríklad „Naše baterky sú vybité: Konajte už konečne!“ alebo „Wanted: Viac personálu!“ Stephan Simek z odborov Younion v príhovore žiadal viac voľna: „My všetci máme len jeden život. My všetci musíme dbať i na svoje zdravie,“ vyhlásil.

Vláda však ešte stále nepresadila potrebné reformy, ktoré by ľuďom v zdravotníckych povolaniach uľahčili ich každodennú prácu. „Kolegovia sa dostávajú na svoje hranice, preto aktuálne dochádza k vlne odchodov (z tohto povolania),“ priblížili zástupcovia spomenutej iniciatívy, ktorá združuje komoru pracovníkov, lekárov a zdravotnícke odbory.

„Mnohí naši zamestnanci sú už teraz telesne a psychicky na hrane,“ dodali s tým, že potrebujú „okamžité odľahčenie“ medicínskeho personálu. Viceprezident viedenskej lekárskej komory Gerald Gingold vyzval tiež na zlepšenie pracovných podmienok, inak podľa neho hrozí úbytok personálu z nemocníc.

Ako uviedli predstavitelia iniciatívy, zdravotníctvo v Rakúsku trpelo nedostatkom ľudí už aj pred vypuknutím pandémie choroby COVID-19, tá však tento vývoj ešte posilnila. Apelujú preto na adekvátne finančné zabezpečenie, viac voľného času a nevyhnutne na viac pracovníkov. Potrebná je tiež, ako tvrdia, zásadná reforma vzdelávania budúcich pracovníkov v tejto oblasti.

14:23 Európska lieková agentúra (EMA) začala proces rozhodovania o tom, či povolí používanie vakcíny proti COVID-19 od firmy Moderna pre deti vo veku päť až 11 rokov.

Agentúra so sídlom v Amsterdame už za rovnakým účelom vyhodnocuje aj vakcínu konzorcia Pfizer-BioNTech.

Vo vyhlásení, ktoré EMA zverejnila v stredu, uviedla, že očakáva, že odporúčania v súvislosti s vakcínou od Moderny zverejní zhruba o dva mesiace, ak nebudú potrebné ďalšie dáta alebo analýzy.

Vakcíny proti COVID-19 od Moderny a Pfizer-BioNTech už v Európe povolili na používanie u detí vo veku 12 až 17 rokov a mnohé krajiny tak už očkujú aj tínedžerov.

Moderna minulý mesiac informovala, že znížená dávka jej vakcíny je bezpečná a zdá sa byť účinná u detí vo veku 6 až 11 rokov. V Spojených štátoch pritom ešte regulačné úrady neukončili hodnotenie tejto očkovacej látky pre povolenie jej používania u ľudí pod 18 rokov.

Americké úrady však už povolili používanie znížených dávok vakcíny od Pfizer-BioNTech pre deti vo veku 5 až 11 rokov.

14:06 Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 89 percent žiakov, dištančným spôsobom 11 percent školákov. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Dáta poskytlo 90 percent škôl.

Z 11 percent dištančne vzdelávajúcich sa 9,2 percenta žiakov vzdeláva online, zvyšok prostredníctvom pracovných listov či telefonicky. Štátna tajomníčka rezortu školstva uviedla, že čísla v školách sú približne rovnaké, avšak situácia v regiónoch je vážna. Poprosila všetkých o zodpovednosť a o to, aby ľudia zvážili aj očkovanie. Podľa jej slov sú školy otvorené v každom okrese.

„Situácia v školách je konštantná a neexistuje dôvod na zatvorenie škôl ani v jednom okrese. Školy stále fungujú naprieč celým Slovenskom a zatvárajú sa len triedy, kde sa vyskytne alebo kde je pozitivita u konkrétneho žiaka, ktorý triedu navštevuje,“ priblížila.

Štátna tajomníčka vyjadrila potešenie nad zaočkovanosťou zamestnancov škôl. „V Dunajskej Strede je zaočkovaných 79 percent, v Bratislave 75, v Šali a Prešove 74 percent, v Ružomberku 72 percent,“ dodala. Najviac zaočkovaných mladých ľudí vo veku od 12 do 17 rokov je v Bratislave (56 percent), Senci (51 percent) a Pezinku (45 percent).

V predchádzajúcom týždni vykonali v školách vyše 330 955 antigé­nových samotestov. „Piaty týždeň po sebe je to najväčší počet antigénových samotestov. Miera pozitivity z týchto testov je 1,2 percenta,“ priblížila Síthová. Ako dodala, momentálne evidujú 2,4 percenta zamestnancov škôl s aktívnym ochorením Covid-19 a jedno percento žiakov pozitívnych na toto ochorenie. (tasr)

Antigénové samotesty / Ag. test / Samotestovanie / Čítajte viac Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka

13:58 Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) odporučila v rámci očkovania proti covidu podávať osobám mladším ako 30 rokov iba vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech. Zároveň neodporúča podávanie vakcíny od firmy Moderna pre túto vekovú kategóriu pre vyššie riziko zápalov srdca.

Platí to aj v prípade posilňovacích dávok u mladých ľudí, ktorí už predtým dostali vakcínu od Moderny.

„Od začiatku očkovania proti ochoreniu COVID-19 vakcínami na báze technológie mRNA Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna) je známe, že po podaní týchto očkovacích látok dochádza u mladších osôb v zriedkavých prípadoch k zápalovým ochoreniam srdca – myokarditíde a perikarditíde,“ píše sa v tlačovej správe STIKO.

Ako vysvetľuje STIKO, zápaly srdcového svalu (myokarditída) či osrdcovníka (perikarditída) sa vyskytujú u ľudí do 30 rokov častejšie po podaní vakcíny od Moderny než po očkovaní látkou od Pfizeru. U osôb nad 30 rokov očkovacia látka od Moderny nepredstavuje zvýšené riziko v porovnaní s tou od Pfizeru, tvrdí komisia.

Podľa doterajších dát je priebeh myokarditídy a perikarditídy u mladých v dôsledku vakcíny „prevažne mierny“, informuje ďalej STIKO.

„Keďže ohľadne očkovania tehotných žien nie sú k dispozícii porovnávacie údaje o bezpečnosti vakcín Comirnaty a Spikevax, STIKO odporúča podávať tehotným ženám bez ohľadu na vek očkovaciu látku Comirnaty,“ uvádza nemecká očkovacia komisia.

13:35 Počet úmrtí na koronavírus v Európe za uplynulý týždeň stúpol o 10 %, čo z nej robí jediný región na svete, kde neustále rastú počty potvrdených prípadov nákazy aj úmrtí. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že je to už šiesty týždeň, čo sa zvyšuje šírenie vírusu na kontinente.

Vo svojej pravidelnej týždňovej správe WHO uviedla, že za týždeň na svete pribudlo asi 3,1 milióna potvrdených prípadov, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu týždňu nárast asi o jedno percento. Takmer dve tretiny nových infekcií, 1,9 milióna, zaregistrovali v Európe, kde počet prípadov stúpol o 7 %. Najviac nových prípadov na svete hlásia Spojené štáty, Rusko, Veľká Británia, Turecko a Nemecko.

Týždenný počet úmrtí na COVID-19 celosvetovo klesol o zhruba 4 % a znížil sa vo všetkých regiónoch sveta okrem Európy.

Zo 61 krajín, ktoré zaraďuje WHO do svojho európskeho regiónu zahŕňajúceho aj Rusko a časti Strednej Ázie, 42 % hlásilo v uplynulom týždni nárast prípadov o najmenej 10 %.

Na americkom kontinente klesli nové prípady o 5 % a úmrtia o 14%, pričom najvyššie čísla hlásili z USA. V juhovýchodnej Ázii a Afrike klesol počet úmrtí zhruba o tretinu.

Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge minulý týždeň upozornil, že Európa sa opäť stala „epicentrom pandémie“ a varoval, že ak krajiny nepodniknú ďalšie opatrenia proti šíreniu COVID-19, v regióne by mohlo do februára zomrieť ďalších 500-tisíc ľudí.

13:21 Vianočné trhy na námestiach okresných miest na Zemplíne tento rok pre pandémiu nového koronavírusu nebudú, alebo sa uskutočnia len v obmedzenej podobe. Celý región sa už druhý týždeň nachádza v čiernej farbe covid automatu, vzhľadom na neustále narastajúci počet nových prípadov samosprávy so zásadným zlepšením situácie do predvianočného obdobia nepočítajú. (tasr)

13:01 Minister práce Milan Krajniak odmieta zrušenie pandemickej PN pre ľudí, ktorí sú v karanténe alebo infikovaní koronavírusom. Pred zasadnutím vlády Krajniak vyhlásil, že podľa údajov za september o pandemickú PN požiadalo vyše 12-tisíc ľudí. No podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo pozitívnych vyše 21,5-tisíc ľudí.

„Samozrejme, v počte pozitívnych sú aj deti a dôchodcovia, ktorí nežiadajú o pandemickú PN. Máme za to, že z týchto údajov vyplýva, že pandemická PN nie je zneužívaná,“ povedal Krajniak.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak: Nerušme pandemickú PN, ľudia ju nezneužívajú

12:52 Od pondelka 15. novembra bude na Slovensku v čiernej farbe 52 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 19 okresov. Osem okresov bude v červenej farbe, teda v 1. stupni ohrozenia. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Lekár / Zdravotník / Meranie teploty / Čítajte viac Väčšina okresov bude od pondelka v čiernej farbe, oranžový nebude žiaden
Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

12:34 Poľsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 18 550 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom s covidom zomrelo 269 pacientov. Obe tieto čísla sú najvyššie v tejto vlne. Vykonaných bolo viac než 84 000 testov, informovala v stredu verejnoprávna televízia TVP.

V utorok úrady oznámili 13 644 nových prípadov nákazy a 220 úmrtí. Doteraz najviac prípadov za jeden deň zaznamenali 1. apríla – 35 251. Najviac úmrtí bolo zase 8. apríla – 954.

V nemocniciach je s covidom 11 588 ľudí, z toho 951 je na pľúcnej ventilácii. Krajina má k dispozícii dovedna 1 529 ventilátorov, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo 344 000 ľudí je v karanténe. Z ochorenia sa zotavilo dosiaľ viac než 2,7 milióna ľudí. Plne očkovaných je v Poľsku 20 miliónov ľudí. Poľsko má podľa údajov OSN necelých 38 miliónov obyvateľov.

12:28 Vláda bude rokovať aj o vyhlásení lokálneho núdzového stavu. Pred stredajším rokovaním kabinetu to uviedol predseda vlády Eduard Heger, ktorý odmietol úvahy, že kabinet zjemňuje pandemické odporúčania odborníkov.

Eduard Heger Čítajte viac Premiér vyzval na zodpovednosť. Vyhlásenie lokálneho núdzového stavu je v hre

11:52 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje 213 839 registrácií na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti covidu. Tretia dávka vakcíny bola podaná doteraz viac ako 120-tisíc ľuďom, spresnila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Najväčší podiel zaočkovaných treťou dávkou tvoria ľudia vo veku 70 až 79 rokov, ktorých je viac ako 49 600. Druhou najpočetnejšou skupinou sú ľudia vo veku 60 až 69 rokov. „V súčasnosti NCZI stále posiela pozývacie SMS správy na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19,“ uviedla Sivá.

Pozývacia SMS správa obsahuje PIN kód, ktorý spolu s rodným číslom slúžia na registráciu na stránke www.korona.gov.sk. Každý, kto sa registroval na prvú dávku, dostal už v tom čase PIN kód. Rovnaký PIN kód platí aj pre registráciu na očkovanie treťou dávkou vakcíny a je aj v pozývacej SMS správe. „Ak občan PIN kód nemal, NCZI mu pred zaslaním pozývacej SMS správy na očkovanie treťou dávkou vygenerovalo nový. Ak občan SMS správu s PIN kódom vymazal, nájde ho aj v emailovej správe od NCZI alebo oň môže požiadať prostredníctvom call centra na čísle 02/32 35 30 30,“ vymenovala Sivá.

Záujemcovia o tretiu dávku sa môžu dať zaočkovať aj bez predchádzajúcej registrácie, stačí, ak sa vo vakcinačnom centre, ktoré očkuje bez registrácie, preukážu platným Digitálnym covid preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou. „Následne zodpovedný pracovník vakcinačného centra priamo na mieste overí podmienky uplynutia stanoveného časového obdobia od podania druhej dávky,“ dodala Sivá. (tasr)

11:49 Nemocnica v Zlatých Moravciach je v tretej fáze reprofilizácie. Pre pacientov pozitívnych alebo podozrivých na koronavírus má pripravených 30 lôžok. Ako informoval krízový štáb mesta, na covidovom lôžku je momentálne hospitalizovaný jeden pacient, zo zamestnancov nemocnice nie je pozitívny na ochorenie nikto.

„Pravidelne sa monitoruje aj situácia v zariadeniach sociálnych služieb. Momentálne je jedna zamestnankyňa v karanténe. Pri posledných testovaniach zamestnancov boli všetci negatívni. Stále platí zákaz návštev v zariadení opatrovateľskej služby,“ uvádza sa v správe krízového štábu.

Materské a základné školy i centrum voľného času fungujú momentálne bez obmedzení, iba v ZŠ Robotnícka je jedna trieda v karanténe. „Všetky kultúrne a divadelné aktivity sú z dôvodu zhoršenej pandemickej situácie pozastavené. Konanie zrušených podujatí je presunuté na jar 2022. Adventné podujatia sú pripravené a uskutočnia sa podľa vývoja pandemickej situácie. Na Nový rok sa bude konať na Námestí Andreja Hlinku novoročný ohňostroj,“ uviedol krízový štáb. (tasr)

11:43 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 11 398 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Výrazne tak bo prekonaný predchádzajúci rekord z minulej soboty, keď v krajine zaznamenali 9 943 infikovaných. V Rakúsku hlásili i 23 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala v stredu agentúra APA.

V nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 2237 pacientov (nárast o 85), na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 413 osôb – za 24 hodín sa ich počet zvýšil o desať.

V Rakúsku je momentálne 85 611 aktívnych prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Tá si doteraz vyžiadala 11 577 obetí, počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na 911 175. Sedemdňová incidencia dosiahla 713,9 prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov.

Za 24 hodín sa v Rakúsku vykonalo 275 740 testov PCR, ich pozitivita dosiahla 4,13 percenta.

10:52 Epidemiologická situácia sa v okrese Poprad naďalej zhoršuje. Oproti minulému týždňu tam zaznamenali 1,3-násobný nárast pozitívnych. Potvrdila toregionálna epidemiologička Mária Michalovičová s tým, že v regióne je denne v priemere 400 pozitívne testovaných ľudí.

„Okres Poprad je v regionálnom covid automate v treťom stupni ohrozenia, epidemiologická situácia vo výskyte ochorenia Covid-19 sa zhoršuje postupným nárastom pozitívnych od 41. týždňa,“ priblížila Michalovičová. Dodala, že nákaza sa šíri v školských kolektívoch a následne sú zaznamenávané prípady u kontaktov týchto detí v rodinách.

V Popradskom okrese evidujú dve ohniská nákazy. Ide o Dom Charitas Panny Márie Lurdskej Spišský Štiavnik s 21 potvrdenými prípadmi ochorenia u zamestnancov a klientov zariadenia. „Lokálny epidemický výskyt ochorenia je aj v rómskej osade Liptovská Teplička s 25 potvrdenými prípadmi,“ dodala epidemiologička.

Zhoršujúcu sa situáciu pociťuje aj miestna nemocnica. „Covidové oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny má obsadených všetkých osem lôžok, rovnako máme k dispozícii osem lôžok tzv. high-flow a všetky sú obsadené. Na oddelení so špeciálnym režimom máme k dispozícii 40 kyslíkových lôžok a obsadených je viac ako 30,“ konkretizovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

Situácia sa podľa nej v priebehu dňa mení, zdravotníci na spomínaných oddeleniach pracujú s aplikáciou e-lôžko. Na základe informácií z nej vedia vyhodnotiť, či je potrebné pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, umiestniť do iného zdravotníckeho zariadenia. „Aby sa ten proces urýchlil a pacient sa čo najrýchlejšie dostal na lôžko,“ dodala Galajda. (tasr)

10:07 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku rekordných 7 055 nových prípadov koronavírusu pri 24 791 vykonaných testoch, z nich takmer 68 percent nebolo zaočkovaných. Pozitivita testovania dosiahla 28,5 percenta. Pribudlo 53 úmrtí na covid, počet hospitalizovaných pacientov stúpol o 73 na 2 478.

Antigénové testy / Ag. test / Čítajte viac Pribudol rekordný počet prípadov, vírusu podľahlo ďalších 53 osôb

9:10 V Česku pribudlo za utorok 14.539 nových prípadov nákazy koronavírusom a 31 úmrtí – údaje o počte obetí sa však ešte môžu zvýšiť, keďže sa nahlasujú i neskôr. Informoval o tom v stredu ráno spravodajský server Novinky.cz a pre Českú televíziu to potvrdil aj hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Köppl.

Aktuálny denný prírastok nakazených je najvyšší od polovice marca a v porovnaní s minulým týždňom je vyšší takmer o polovicu. Posledný rekord v počte nových infekcií je z 12. marca.

Z potvrdeného počtu novoinfikovaných za posledných 24 hodín je 10 299 (70,8 percenta) neočkovaných, 298 z nich (dve percentá) sú po prvej dávke a 3942 (27,1 percenta) po kompletnom očkovaní. V kategórii ľudí starších ako 65 rokov pribudlo 1344 novonaka­zených.

Do utorkovej polnoci bolo v ČR hlásených 336 nových hospitalizácií; celkovo je v nemocniciach viac ako 3295 pacientov s covidom, z toho 462 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Hodnota týždňovej incidencie je 557,8 nakazených na 100.000 obyvateľov.

8:38 V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín 39 676 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších 236 ľudí. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zverejnených v stredu ráno, informuje agentúra DPA.

Doterajší rekord hlásili v počte novonakazených pochádza z 5. novembra, keď za predošlý deň pribudlo 37 120 infiko­vaných. Pred týždňom bol denný prírastok 20 398 nakazených.

RKI zaznamenal aj výrazné zvýšenie hodnoty sedemdňovej incidencie (počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov). Tá sa v stredu vyšplhala na 232,1, pričom rekordné hodnoty nad 200 eviduje RKI už tretí deň za sebou. Pred týždňom sa týždňová incidencia pohybovala na úrovni 146,6, pred mesiacom 66,1.

8:16 Epidemický výbor dánskeho parlamentu v utorok večer schválil plány vlády na opätovné zavedenie niektorých obmedzení súvisiacich so šírením koronavírusu SARS-CoV-2.

Ako podľa agentúry DPA informoval minister zdravotníctva Magnus Heunicke, veľká väčšina členov výboru sa vyslovila za to, aby bola infekčná choroba COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, v Dánsku opäť označená za „ochorenie ohrozujúce spoločnosť“. Toto rozhodnutie vláde poskytne mandát na prijímanie opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusu bez toho, aby musela žiadať súhlas parlamentu – bude stačiť, ak ich odobrí epidemický výbor. Toto rozhodnutie bude zatiaľ platiť mesiac.

Minister hospodárstva Simon Kollerup informoval, že od piatku sa bude v Dánsku pri návšteve reštaurácie či klubu alebo účasti na hromadných verejných podujatiach, ako sú koncerty, konferencie, či veľtrhy, opäť vyžadovať tzv. covidpas.

7:00 Rektor univerzity České vysoké učení technické (ČVUT) v Prahe Vojtěch Petráček napísal otvorený list českému ministrovi zdravotníctva Adamovi Vojtěchovi, v ktorom ho vyzýva na okamžité zastavenie kampane na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Podľa Petráčka je táto kampaň „agresívna“, „nechutná“ a „neetická“.

„Každý z nás, kto je vybavený empatiou a citom pre bolesť druhých, bude pri pohľade na kruté snímky z ARO (anestéziologicko-resuscitačného oddelenia) trpieť. U mnohých vyvolá táto stresová expozícia posttraumatické stresové poruchy alebo depresie. Táto kampaň uškodí plošne našej spoločnosti a ako motivácia nezapôsobí,“ píše Petráček v otvorenom liste, ktorý v utorok publikoval spravodajský servis ČVUT.

Rektor kladie otázku, či si nechalo ministerstvo ku kampani vypracovať lekársko-etické a psychologické zhodnotenie. Autentické snímky pacientov, ktorí s covidom skončili v nemocniciach, podľa neho vyvolávajú „mediálny strach a napätie v spoločnosti“.

6:15 Tretia posilňujúca dávka vakcíny bude vo Francúzsku predpokladom pre udržanie platnosti covidových pasov, u ľudí starších ako 65 rokov bude vyžadovaná už od 15. decembra. Od začiatku decembra budú tretie dávky k dispozícii aj ľuďom nad 50 rokov. V televíznom prejave to oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Tretie dávky vakcíny sú teraz vo Francúzsku k dispozícii len ľuďom starším ako 65 rokov a rizikovým skupinám. Od polovice decembra sa budú títo ľudia musieť preukazovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti COVIDU-19 vo svojom zdravotnom certifikáte. Jeho platnosť je podmienkou pre návštevu reštaurácií či barov alebo pre vstup do posilňovní, účasť na konferenciách a podobne. Potvrdenie o vakcinácii, o prekonaní covidu alebo o negatívnom teste je vyžadované tiež pri nástupe do diaľkových vlakov alebo lietadiel.

Macron v utorok vyzval občanov, ktorí sa ešte nenechali očkovať, aby tak urobili. „Nechajte sa očkovať, aby ste sa chránili. Nechajte sa očkovať, aby ste mohli žiť normálne,“ povedal prezident v prejave.

Šéf Elyzejského paláca upozornil, že Európa zápasí s piatou vlnou infekcie a že vo Francúzsku nastal alarmujúci nárast počtu hospitalizovaných pacientov s COVIDOM-19 a nových prípadov.

Francúzsko so 67 miliónmi obyvateľov v stredu ohlásilo 12 476 novo potvrdených prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najviac od 8. septembra, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

Ostro sledované incidenčné číslo, teda počet novo infikovaných na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň, vzrástlo na 91, čo je najvyššia hodnota od polovice septembra. Za alarmujúcu považujú úrady hodnotu 50.

V desiatkach francúzskych departementov deti opäť musia nosiť rúšky v školách, pretože incidenčné číslo je v ich regiónoch nad celoštátnym priemerom.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus