Pokračovanie článku: Lockdown pre nezaočkovaných. Vláda opäť mení pravidlá

Ďalší bič: PN

Kým konzílium žiadalo vyššiu pandemickú OČR a PN pre tých zaočkovaných, ktorí sa napriek všetkému infikujú, vláda v tomto prípadne nebude túto skupinu pozitívne diskriminovať. Heger oznámil, že končí vyššia pandemická PN, na ktorú mal nárok každý sociálne poistený, kto bol v karanténe či bojoval s ochorením COVID-19.

„Sú tu mnohé iné choroby, ktorými ľudia trpia, a nemajú na výber. Poberajú štandardnú PN, preto sme sa rozhodli vrátiť túto dávku na štandardnú úroveň,“ oznámil premiér s tým, že dnes sa už v podstate všetci dokážu chrániť pred koronavírusom. „Máme tu vakcínu, sme úplne v inej situácii, preto tá PN bude zrovnoprávnená pre všetkých,“ objasnil zámer.

Pandemické nemocenské sa vypláca všetkým poistencom od prvého dňa PN. Jeho výška je 55 percent denného vymeriavacieho základu.

Klasické nemocenské sa v prvých troch dňoch dočasnej pracovnej neschopnosti vypláca do výšky 25 percent denného vymeriavacieho základu a od 4. dňa dosahuje 55 percent tohto základu. „Teraz je dôležité urobiť to, čo je správne a zodpovedné. Potrebujeme poraziť covid, prudkú stúpajúcu vlnu. Akékoľvek nedodržiavanie pravidiel poškodzuje každého ďalšieho človeka,“ dodal Heger na margo nových pravidiel s tým, že podrobnosti sa verejnosť ešte len dozvie.

© Autorské práva vyhradené

671 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat