Pokračovanie článku: Lockdown pre nezaočkovaných. Vláda opäť mení pravidlá

Premiér si pochvaľoval, že jeho koaliční partneri sa na nových pravidlách zhodli veľmi rýchlo. „Vidíme, že zodpovednosť, ktorú sme občanom ponúkli, mnohí nevyužili, a preto sme v takej situácii, v akej sme,“ poukázal Heger na rastúcu krivku novoinfikovaných. Mnohé nemocnice sú už doslova preplnené pacientmi s ochorením COVID-19.

Riaditelia okresných nemocníc Žilinského samosprávneho kraja upozorňujú, že ich zariadenia sú v poslednej fáze reprofilizácie. To znamená, že už nemajú aké lôžka premeniť na postele pre pacientov s vírusom. „V krajských nemocniciach máme obsadených 335 lôžok, 42 pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu,“ konštatujú riaditelia nemocníc s tým, že už dva týždne presúvajú kriticky chorých do iných krajov.

Aj táto župa sa pritom snaží o očkovanie priamo v obciach, lekári chodia za imobilnými pacientmi domov, do firiem. „Podarilo sa nám zvýšiť zaočkovanosť v kraji na úroveň 44 percent, ale tento stav je nedostatočný,“ hodnotia situáciu žilinskí zdravotníci.

VIDEO: Čaputová varuje: Sprísnenie opatrení je otázkou prežitia.

Video

Chýba dodržiavanie pravidiel

Podľa Hegera je nastavenie Covid automatu správne. „Problém, prečo opatrenia neprinášajú cielený efekt, je, že sa nedodržiavajú. Preto musíme pristúpiť k istým zmenám, aby sme zabezpečili ich dodržiavanie,“ dal premiér za pravdu Konzíliu odborníkov, ktoré minulý týždeň apelovalo na vynucovanie dodržiavania pravidiel.

Aby očkovaní a ľudia, ktorí prekonali COVID-19, mohli chodiť do reštaurácií aj v čiernych okresoch, budú musieť prevádzkari kontrolovať Covid passy. No kontrola sa už dosiaľ ukázala ako veľmi problematická. Príkladom sú incidenty v supermarketoch, keď si skupiny výtržníkov odmietajú nasadiť rúška. Minulý týždeň musela v Piešťanoch zasiahnuť polícia a jeden z výtržníkov skončil vo väzbe. Vstup do reštaurácií a podnikov by mali podľa Hegera kontrolovať samotní prevádzkovatelia, tak ako napríklad v Rakúsku. Polícia a hygienici by mali chodiť častejšie na kontroly. Za nedodržiavanie pravidiel budú hroziť vyššie pokuty. Aj priamo na mieste.

„Robíme zmenu v legislatíve, aby mohol Úrad verejného zdravotníctva s políciou okamžite legitimovať ľudí, ktorí sú v prevádzke. Tak zistia, či sú očkovaní, alebo prekonaní. A môžu okamžite konať na mieste, dávať aj vyššie blokové pokuty,“ povedal Heger. Na sociálnej sieti podotkol, že pokuta na mieste by sa mohla vyšplhať na tisíc eur.

Zdôraznil, že v prvom rade však musia robiť kontrolu prevádzkovatelia. Dodal, že v niektorých situáciách si môžu privolať na pomoc políciu.

„Iba my, všetci do jedného, rozhodujeme, či sa vírus zastaví, alebo mu dáme zelenú. Nemôžeme sa prizerať, že niektorí ľudia sa rozhodli byť nezodpovední. Očkovanie je za drobný peniaz v porovnaní s tým, čo nás stojí pobyt v nemocnici, respektíve môžu na to doplatiť vlastným životom,“ vyhlásil Heger na margo neočkovaných.

© Autorské práva vyhradené

671 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat