Chystá sa protest za slobodné univerzity. Ako v roku 1989

Akademická obec pripravuje protestný pochod, ktorý sa bude konať deň pred výročím nežnej revolúcie. Rovnako ako pred 32 rokmi chce opäť brániť demokraciu, akademické slobody a protestovať proti návrhu vysokoškolského zákona.

10.11.2021 11:20
debata (49)

Jeho tvorca minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa však stále nechystá ustúpiť. Jedného z mála zástancov našiel v expremiérke Ivete Radičovej. Tá tvrdí, že slovenské vysoké školy sú príliš uzatvorené do seba, ale chápe aj obavy akademického prostredia.

„Ak má reforma padnúť na silnejšej správnej rade a otváraní sa systému, treba rozumne rokovať o spôsobe kreovania správnej rady,“ zdôraznila Radičová v relácii Ide o Pravdu. Sama dokonca prišla s kompromisným návrhom.

VIDEO: Verejné zasadnutie akademickej obce.

Aj keď sa za začiatok revolúcie považuje 17. november, do ulíc vyšli študenti v Bratislave už večer predtým. Oficiálnym cieľom bol protest proti vtedajšiemu návrhu vysokoškolského zákona a za akademické slobody. Zdá sa, že situácia sa opakuje. Akademická obec pri novom návrhu vysokoškolského zákona ministra Gröhlinga hovorí o politizácii vysokých škôl a návrat pred rok 1989.

Zodpovedný protest za slobodné univerzity, ktorý sa začne 16. novembra o 13.00 h pred historickou budovou Univerzity Komenského na bratislavskom Šafárikovom námestí, pripravuje táto univerzita spolu so Slovenskou technickou univerzitou (STU), Radou vysokých škôl a Študentskou radou vysokých škôl.

„V roku 1989 som ešte ako žiak základnej školy cítil revolučnú atmosféru novembrových námestí. Je smutné, že 32 rokov po nežnej revolúcii musíme opäť vyjsť do ulíc, aby sme sa postavili za slobodu univerzít. Ale inak nemôžeme. Každá generácia zažije momenty, keď už nemôže mlčať a musí sa vzoprieť arogancii moci. Ten čas práve nadišiel,“ priblížil dôvody protestu rektor UK Marek Števček.

Video: Protest proti novele VŠ zákona pred Univerzitou Komenského v Bratislave.
Video

Organizátori pripravili aj podpornú petíciu, ktorú už za pár dní podpísalo viac ako päťtisíc ľudí. Súčasťou novely zákona sú viaceré oceňované opatrenia ako funkčné miesta, financovanie podľa kvality, výkonnostné zmluvy, transparentné hodnotenie projektov alebo kratšie externé štúdium.

Ministerstvu školstva akademická obec vyčíta absenciu diskusie a mocenskú snahu o presadenie priameho riadenia univerzít politickými nominantmi.

„K hlavným výhradám univerzít voči navrhovanej novele patrí hrozba priamej kontroly univerzít politickými nominantmi, strata kontroly nad majetkom a fakt, že novela nerieši skutočné problémy vysokého školstva. Slovenské univerzity čaká v budúcom roku redukcia celkového rozpočtu o 28 miliónov eur, pričom už v súčasnosti nedosahuje financovanie úroveň Českej republiky, Maďarska či Poľska,“ vysvetľujú organizátori protestu.

Gröhling sa však zatiaľ ustúpiť nechystá a trvá na obmedzení akademickej samosprávy.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #VŠ #vysokoškolský zákon