Pokračovanie článku: Chystá sa protest za slobodné univerzity. Ako v roku 1989

Radičová: Treba rokovať

Jeden z mála podporných hlasov z akademického prostredia, ktoré Gröhlingovu novelu podporujú, patrí expremiérke a dekanke Fakulte masmédií na Paneurópskej vysokej škole Ivete Radičovej. Tvrdí, že slovenské vysoké školy sú príliš uzatvorené do seba, ale chápe aj obavy akademického prostredia.

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ivety Radičovej v relácii Ide o pravdu.

Video

„Rozumiem obavám z politizácie a snahy ovládať nezávislé inštitúcie. Na Slovensku tomu rozumiem, lebo fakt nie sme normálna krajina. Lebo v normálnych krajinách je väčšina univerzít riadená správnymi radami s externými osobnosťami. Zdôrazňujem ale, že osobnosťami,“ povedala Radičová v reláciii Ide o Pravdu.

V tejto súvislosti poukázala, že v správnych radách zvykli sedieť aj rôzni zbohatlíci či oligarchovia. Reakciu časti akademickej obce však považuje Radičová za neadekvátnu, pretože v návrhu nachádza oveľa dôležitejšie zmeny. Vyzdvihla najmä zavedenie funkčných miest docentov a profesorov, ktoré by umožnili obsadiť miesto profesora aj zahraničným odborníkom bez toho, aby musel mať profesorské alebo docentské tituly porovnateľné so slovenskými.

Navrhuje preto aj kompromis. „Ak to má padnúť na silnejšej správne rade a otváraní sa systému, treba rozumne rokovať o spôsobe kreovania správnej rady,“ zdôraznila Radičová. „Akademický senát by mohol mať kompetenciu vetovať ministrove návrhy na členov správnej rady, kým to nebudú osobnosti, s ktorými bude senát súhlasiť. Ale aj akademický senát môže dávať návrh, aby v správnej rade boli renomované a silné osobnosti, ktoré ich budú reprezentovať,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #VŠ #vysokoškolský zákon