Krajniak: Nerušme pandemickú PN, ľudia ju nezneužívajú

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odmieta zrušenie pandemickej PN pre ľudí, ktorí sú v karanténe alebo infikovaní koronavírusom.

10.11.2021 13:01
Milan Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (15)

Pred zasadnutím vlády Krajniak vyhlásil, že podľa údajov za september o pandemickú PN požiadalo vyše 12-tisíc ľudí. No podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo pozitívnych vyše 21,5-tisíc ľudí. „Samozrejme, v počte pozitívnych sú aj deti a dôchodcovia, ktorí nežiadajú o pandemickú PN. Máme za to, že z týchto údajov vyplýva, že pandemická PN nie je zneužívaná,“ povedal Krajniak.

Dodal, že za to isté obdobie bolo vyplatených 47-tisíc bežných PN. Minister vysvetlil, že pri pandemickej PN sa vypláca od prvého 55 percent hrubej mzdy, čo je približne trištvrte čistej mzdy. Pandemickú PN vypláca Sociálna poisťovňa od prvého dňa samotnej práceneschopnosti.

Video: Minister práce Milan Krajniak k pandemickej PN.

Video

Pri bežnej PN dostáva človek 25 percent hrubej mzdy prvé tri dni, od štvrtého dňa dostáva 55 percent hrubej mzdy. Prvých desať dní pritom platí zamestnávateľ.

„Samozrejme, že sú aj iné choroby, ale rozdiel je v infekčnosti, Covid-19 je pandemické ochorenie,“ odôvodňoval Krajniak svoj zamietavý postok k zrušeniu pandemickej PN.

Rovnako nie je presvedčený, že by mal prejsť návrh Konzília odborníkov, ktorí žiadali, aby zvýšenú pandemickú PN dostávali iba tí infikovaní alebo ľudia v karanténe, ktorí sú zaočkovaní. „Tu ide o poistný vzťah a každý, ktorí si platí poistenie, má nárok na výplatu poistného nároku. Rozhodne nesúhlasím, aby boli ľudia delení na zaočkovaných alebo nezaočkovaných,“ povedal Krajniak.

heger Čítajte viac Výhodnejšia pandemická PN končí. Nezaváži ani to, či ste očkovaní, alebo nie
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #pandemická PN