Poslanec OĽaNO Stančík podal trestné oznámenie pre kauzu stíhania vyšetrovateľov NAKA

Koaličný poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s kauzou obvinenia štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa zaoberajú sledovanými kauzami.

10.11.2021 14:28
NAKA / Pavol Ďurko / Foto:
Vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurko prichádza v sprievode polície na Okresný súd v Bratislave, 15. septembra 2021
debata (62)

Ako uviedol na brífingu po tom, čo oznámenie doručil na Generálnu prokuratúru SR, v tejto kauze vidí napríklad podozrenie na trestný čin ohýbania práva a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Verejnosť sa podľa Stančíka právom pýta, aký bol účel a motivácia stíhania Jána Čurillu, Pavla Ďurka, Milana Sabotu a Štefana Mašína. „Verím, že orgány činné v trestnom konaní sa tým budú zaoberať a verejnosť sa dozvie pravdu a odpovede na závažné otázky," skonštatoval Stančík.

Video: Andrej Stančík z OĽaNO podáva trestné oznámenie na generálnej prokuratúre vo veci stíhania vyšetrovateľov NAKA.
Video

Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Ján Čurilla, Pavol Ďurko, Milan Sabota a Štefan Mašín sú však naďalej stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti.

Štefan Mašín / Ivana Halahijová / Čítajte viac Dočasného šéfa inšpekcie a vyšetrovateľov NAKA prepustili

Čurilla a Ďurko, ktorí pracovali v rámci tímu Očistec na vyšetrovaní sledovaných trestných káuz, boli obvinení v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí zločineckej skupiny takáčovci. Údajne bránili členovi skupiny Martinovi Mikulcovi v roku 2020 v návrate na Slovensko zo zahraničia, čím chceli docieliť vznik dôvodu na jeho útekovú väzbu. V prípade Pavla Ďurka sa tiež obvinenie týka údajnej manipulácie s výpoveďou svedka Csabu Dömötöra.

súd, polícia, expolicajti, kauza Očistec Čítajte viac Svedok v kauze Očistec, takáčovec Dömötör, priznal, že podal zmanipulovanú výpoveď

Ďalšie obvinenie celej štvorice policajtov je spojené so zámerom NAKA vyšetrovať aktivity takzvaného antitímu policajnej inšpekcie. Pre danú vec bol obvinený aj dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Peter Scholtz. Ten rovnako čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna policajtov #Andrej Stančík #kauza stíhania vyšetrovateľov NAKA