Čaputová: Referendové otázky Smeru sú vzájomne podmienené, čo je protizákonné

Navrhnuté referendové otázky od strany Smer sa vzájomne podmieňujú, čo zákon neumožňuje. V stredajšom vyhlásení to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou SR.

10.11.2021 17:00 , aktualizované: 17:28
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (1242)

Prvá otázka sa týka možnosti, že by súčasťou ústavy bola alternatíva, aby ľudia cestou referenda mohli skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR. Druhá otázka sa týka toho, že v prípade, ak by bol platný výsledok referenda o zmene ústavy, si občania želajú aj vypísanie predčasných volieb.

„Otázky sú sformulované tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, potom platí druhá otázka. Ja si neviem prestaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, formulačnej alebo vecnej, ako je táto," vyhlásila prezidentka.

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová o referende.
Video

Prezidentka dodala, že ak by dostala petíciu iba s prvou otázkou, vypísala by ho. Po prípadnej zmeny ústavy by tiež nemala problém ani s druhou otázkou. Odporúča však pri príprave akejkoľvek petičnej akcie smerujúcej k referendu, aby organizátori otázky konzultovali s ústavnými právnikmi. „Vytvárajú sa totiž veľké očakávania verejnosti, tlak na prezidentku, dávajú sa ultimáta, čo je úplne absurdné,“ podotkla.

Hlava štátu tiež skonštatovala, že prezident nie je právnou poradňou. K téme sa podľa svojich slov vyjadruje len preto, že na Slovensku rezonuje, ale aj z rešpektu k ľuďom, ktorí podpísali na jar petíciu za vyhlásenie predčasných volieb.

SaS označila vyjadrenie za odvážne

Koaličná SaS oceňuje stanovisko prezidentky v súvislosti s referendovými otázkami o predčasných voľbách. SaS vyjadrenie hlavy štátu označila za odvážne a tvrdí, že ním poukázala na nezmyselnosť referendových otázok od poslancov opozičnej strany.

„Prezidentka Zuzana Čaputová správne pomenovala dôvody, pre ktoré sa nemôže referendum vypísať, a pre ktoré by bolo referendum v rozpore s Ústavou SR a zákonmi. Otázky v referende sa nesmú podmieňovať a je smutné, že to nevie práve Robert Fico, ktorý tu uráža všetkých a šermuje ústavnosťou a právnym poriadkom,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie za SaS Martin Klus.

Líder Smeru Robert Fico nedávno informoval, že predsedníctvo strany schválilo otázky, ktoré sa týkajú petičnej akcie na vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. V sprievodnom liste požiadali prezidentku, aby sa vyjadrila, či sa v súvislosti s otázkami obráti na Ústavný súd SR. Avizoval, že prípadnú petičnú akciu na podporu referenda bude organizovať Smer-SD.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Zuzana Čaputová