Pokračovanie článku: Humanitárna kríza na obzore? Vírus majú poraziť kontroly a pokuty

Prevádzky

Covid passy by mali byť vstupenkou aj do reštaurácií či na hromadné podujatia. Lengvarský tvrdí, že každý by mal sám od seba pri vstupe do podniku ukázať svoj Covid pass a žiadať, aby tak skontrolovali aj ďalších. „Lebo tak si bude istý, že je v bezpečí a všetci sú zaočkovaní,“ podotkol minister zdravotníctva.

S Kolíkovou sa nie celkom zhoduje, či má personál prevádzok kontrolovať aj občianske preukazy a tak zisťovať, či mená na Covid passoch a v občianskych se­dia.

Ministerka spravodlivosti však upozorňuje, že nebude stačiť, ak sa prevádzkar hosťa spýta, či je očkovaný. „To je porušenia zákona, otázka nestačí. Musí mu skontrolovať Covid pass,“ podotkla Kolíková.

Iste, ráta sa s možnosťou, že niekto oklame alebo sa preukáže cudzím Covid passom, či nebodaj falošným. „V takom prípade to je porušenie zákona zákazníkom,“ ozrejmila ministerka. Kto bude robiť problémy, na toho môžu zavolať policajnú hliadku.

Policajti by však spolu s regionálnymi hygienikmi mali chodiť častejšie na kontroly, veď do reštaurácií by sa mali očkovaní dostať aj v čiernych okresoch. Pre zákazníkov porušenie opatrení bude znamenať pokuty do výšky tisíc eur. Pre prevádzkovateľov to však môže znamenať aj zatvorenie prevádzky – dokonca na tridsať dní.

Lex korona zavádza aj pokuty za urážky zdravotníkov, či už slovné, gestom, alebo rôznymi nápismi. Výtržníkov to môže stáť aj tisíc eur. Ak sa tak stane počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu, pokuta a zvyšuje na 1 500 eur, v blokovom konaní na 700 eur.

Heger zopakoval, že hoci je Covid automat nastavený dobre, naprieč Slovenskom sa opatrenia, ktoré z neho vyplývajú, nedodržiavajú. „Vakcína je sloboda, ale my tú slobodu nevyužívame,“ dodal premiér. Návrh zákona by mal byť už vo štvrtok parlamente.

© Autorské práva vyhradené

509 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat