Respirátorový masaker v parlamente. Zo sály vyhodili Fica, Mazureka aj Kotlebu

Predsedajúci na aktuálnej parlamentnej schôdzi vykázal Roberta Fica zo sály, pretože nemal respirátor triedy FFP2. Fico sa bránil, že štít z plexiskla má preto, lebo je kardiak. Už predtým museli odísť poslanci Mazurek (odídenec z ĽSNS), poobede ich nasledovali aj Kotleba, Krupa a Medvecký (ĽSNS).

11.11.2021 13:17 , aktualizované: 16:31
debata (1265)

Po vystúpení poslanca Roberta Fica (Smer) v rozprave, týkajúcej sa prijímaných opatrení proti pandémii, a pred faktickými poznámkami k jeho vystúpeniu, vyzval predsedajúci schôdze Milan Laurenčík (SaS) poslanca Fica, aby opustil sálu, ak nemá certifikovaný respirátor.

VIDEO: Fico nepochodil s vysvetlením, že štít miesto respirátora má preto, že je kardiak. Predsedajúci ho vykázal zo sály.

Video

„Ja som tu ráno vykázal zo sály pána poslanca Mazureka, pretože nemal filter s certifikátom FFP2, chcem sa spýtať, či vaša maska má tento certifikát, respektíve ak nie, či máte v zmysle vyhlášky nejaký doklad o tom, že môžete používať takúto ochranu tváre,“ povedal Laurenčík.

Fico uviedol, že hovoril pri viacerých vystúpeniach jemu i ostatným, z akého dôvodu má štít a požiadal predsedajúceho, aby rešpektoval toto vysvetlenie. Fico nosenie štítu zdôvodnil tým, že je kardiak.

VIDEO: Mazureka vykázali, nemal respirátor, dostal absenciu. Okupoval rečnícky pult a hádal sa s koaličnými poslancami: Poďte ma vyhodiť.

Video

Predsedajúci to neakceptoval s tým, že vo vyhláške kardiak výnimku nemá. “Prosím vás, ak si nedáte respirátor, aby ste opustili sálu,” odkázal Ficovi. Fica išla brániť poslankyňa Smeru Jana Vaľová a vyčítala Laurenčíkovi, že Fica vykázal, ten sa bránil, že nikoho nevyhodil, len povedal, aby si poslanec Fico išiel dať respirátor. Do debaty sa zamiešala aj Jana Bittó Cigániková, ktorá na slová Vaľovej, že Fico má zdravotné problémy, uviedla, že ale nie také, aké sú vo vyhláške. Bittó Cigániková ešte dodala, že „potom sa divme, že máme agresiu na Slovensku a že sa nedodržujú pravidlá, keď v parlamente, ktorý by mal byť príklado, to tu vyzerá ako vo štvrtej cenovej len preto, že predsedajúci vyžaduje dodržiavanie pravidiel a veci, ktoré sú vo vyhláške“.

Ako prvého však predsedajúci vykázal Milana Mazureka, ktorý iba v rúšku kolegov oslovil ako vážených poslancov vlády, ktorú nemôže nazvať slovenskou a ministra Lengvarského ako ministra Mengeleho, kým ho nezastavili protesty koaličných poslancov. Chvíľu odmietal opustiť rečnícky pult s tým, že tam bude do večera. Respirátor si odmietol dať. Napokon ho predsedajúci vykázal zo sály spolu s poslancom Petrom Krupom. „Dnes máte neospravedlnenú hodinu…, teda hodinu… deň (smiech v sále), hodina by bola málo,“ uviedol predsedajúci schôdze Milan Laurenčík.

Anna Záborská Čítajte aj Záborskej chýbal opäť jeden hlas. Interrupcie sa sprísňovať nebudú

Poslanec Eduard Kočiš (kandidoval za ĽSNS) situáciu komentoval takto:

“Mazurek vyhodený z pléna, pretože si odmietol dať respirátor, včera to nikomu nevadilo, absolútne. Šimko, budeme riešiť či má alebo či nemá certifikát alebo nejakú výnimku, zase problém. Absolútne nejdeme riešiť gró celej tejto situácie. Riešenie vlády je zvyšovanie pokút, ale my tu budeme riešiť či poslanec v Národnej rade má respirátor, alebo má štít alebo má rúško a má výnimku na toto rúško. Toto je úplný cirkus, toto je nonsens. Potom sa holobriadok postaví… a bude sa rozkrikovať, že upozornite Fica, pretože má štít a nemá respirátor."

Predsedajúci schôdze sa ohradil, že mu nikto iný nemusel hovoriť o Ficovom respirátore: „Pána poslanca Fica som slušne požiadal, aby si išiel dať respirátor, môže sa kľudne vrátiť a reagovať“.

Robert Fico sa do sály už nevrátil a rokovanie pre obedňajšiu prestávku odročili.

Poobede predsedajúci Gábor Grendel poslal preč zo sály aj poslancov Kotlebu a Medveckého za to, že nemali respirátory. Obidvaja voči tomu okamžite podali námietku, tak Grendel dal o ich námietkách hlasovať. Poslanci námietky oboch kolegov odmietli.

heger lengvarský Čítajte aj Poslanci posunuli reformu nemocníc do druhého čítania. Premiér vyzval na jej podporu

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NR SR