Čaputová cituje Matoviča a kritizuje vládu: Zaseknuté reformy sú obrovský problém

Nedokázať presadiť akúkoľvek reformu je podľa hlavy štátu obrovským problémom. V relácii Braňo Závodský naživo na Rádiu Expres to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Koalícia totiž doposiaľ nedokázala schváliť reformu súdnictva, nemocníc či národných parkov.

11.11.2021 13:13 , aktualizované: 16:28
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (214)

„Na reformy sú viazané milióny eur z Plánu obnovy. Ja by som preto citovala pána Matoviča (Igor Matovič, minister financií OĽaNO – pozn. SITA), ktorý povedal, že ak na to nemáme, poďme od toho,“ povedala prezidentka, ktorá nerozumie, že na Slovensku je vláda, ktorá má legitimitu z volieb, má vládnuť, má kvalitných ľudí s dobrými zámermi, ale je nesmierne zaťažená vzájomnými konfliktami do takej miery, že nedokázali presadiť ani jednu reformu.

Prezidentka uviedla, že predsedov koaličných strán si kvôli tomu už aj zavolala na diskusie. „Som v kontakte s jednotlivými členmi vlády a predstaviteľmi politických strán. Z vonkajšieho pohľadu to, čomu čelí občan je, že sme v kríze a máme rozhádanú vládu,“ zhodnotila Čaputová.

Peter Pčolinský Čítajte viac Pčolinský: Testovanie nech platí štát, za reformu nemocníc ruky nezdvihneme

Čaputová v relácii tiež uviedla, že prezidentka a Kancelária prezidenta nie sú právnou poradňou. Ak by predsedovi Smeru Robertovi Ficovi skutočne išlo o referendum, poradil by sa s právnikmi a otázky v ňom nastavil inak.

„Je to hra o záujem o referendum. Je to nezodpovedné, keďže to rozviruje vášne,“ povedala prezidentka, ktorá Ficove kroky berie aj ako útok na svoju osobu. „Veľmi odporúčam, aby v budúcnosti ktokoľvek, kto bude chcieť pre ľudí pripraviť otázky do referenda, prosím, konzultujte to s právnikmi,“ dodala prezidentka.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Referendové otázky Smeru sú vzájomne podmienené, čo je protizákonné

Hlava štátu uviedla, že rešpektuje 600-tisíc ľudí, ktorí sa na jar podpísali pod petíciu za vyhlásenie referenda pod otázkou, ktorá bola neskôr Ústavným súdom vyhlásená za protiústavnú. V aktuálnom prípade považovala za korektné a férové hneď na začiatku nového procesu jasne pomenovať, že dve otázky, pod ktoré by sa zbierali podpisy, sa navzájom podmieňujú. Zákon pritom jasne hovorí o tom, že otázky v referende sa podmieňovať nesmú.

Nezodpovedné burcovanie

Čaputová tiež uviedla, že je nezodpovedné burcovať ľudí a rozvíjať vášne pre to, aby mohla opozícia útočiť na prezidentský úrad, o ktorý jej do budúcna ide. Aj takto prezidentka číta aktivity opozície vo veci referenda.

Predsedníctvo Smeru ešte v októbri schválilo znenie otázok na petičnú akciu o vyhlásení referenda o predčasných voľbách. S otázkami sa následne strana obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú, od ktorej žiadali vyjadrenie, či by sa s dvomi referendovými otázkami obrátila na Ústavný súd, alebo by odobrila vyhlásenie referenda.

VIDEO: Čaputová: Referendové otázky Smeru sú vzájomne podmienené, čo je protizákonné
Video

Fico: Skončíte rovnako ako Kiska

Fico v reakcii na slová prezidentky uviedol, že Čaputová sa vybrala tou istou politickou cestou ako exprezident Andrej Kiska a ako on aj skončí, ak nepochopí úlohu a postavenie hlavy štátu. Poslanec to uviedol vo videu na sociálnej sieti.

„Ak si predstavujete spravodlivosť a demokraciu tak, ako ste si ju priniesli z liberálneho politického prostredia, tak sa do neho vráťte a dajte priestor takej hlave štátu, ktorá to s touto krajinou a ľuďmi myslí dobre,“ odkázal Fico Čaputovej.

Fico pripomenul, že hlava štátu zmarila referendum o predčasných voľbách a robí všetko preto, aby zmarila aj ďalšie. Podľa vlastných slov nerozumie, prečo útočí na opozíciu, ktorá „si robí svoju prácu“.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #kritika #koalícia #Igor Matovič #Zuzana Čaputová