Konzílium odborníkov nevylučuje prípadné sprísnenie opatrení

Konzílium odborníkov nevylučuje prípadné sprísnenie opatrení. Hovorí o tom, že epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne kritická. Ako vo štvrtok večer informovali TASR v stanovisku, Slovensko potrebuje ráznu zmenu opatrení a zlepšenie ich dodržiavania.

11.11.2021 22:07
Konzílium odborníkov mišík Foto: ,
Zľava: hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová, primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny, LF UK, SZU a UNB Bratislava Alena Koščálová a riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR Matej Mišík.
debata (36)

Odborníci pozitívne vnímajú, že vláda prijala väčšinu z ich navrhovaných opatrení. Krátkodobým cieľom je podľa nich chrániť ľudské životy a zachovať funkčný zdravotný systém. Zo strednodobého hľadiska je podľa nich nevyhnutné výrazne zvýšiť zaočkovanosť populácie. „Len tak dokážeme zmierniť dosahy tretej vlny pandémie a pripraviť sa na ďalšie. Rozhodujúce je bezodkladné uvedenie opatrení do praxe, sledovanie ich efektivity, ako aj ich rýchla adaptácia v prípade, že sa ukážu ako málo účinné,“ uviedli.

Konzílium považuje za kľúčové obmedziť vstup osôb, ktoré nie sú očkované a ani ochorenie neprekonali, na všetky miesta, kde sa združuje väčšie množstvo ľudí. „To sa týka podujatí aj prevádzok, s výnimkou nevyhnutných,“ povedali.

Ide o pravdu, Juraj Šteňo Čítajte aj Profesor Šteňo v Ide o pravdu: Vláda by mala byť tvrdšia, a počúvať konzílium

Za dôležité považujú odborníci to, aby sa do tohto procesu aktívne zapojili stavovské organizácie, združenia a asociácie. Vyzývajú ich, aby rozhodne a presvedčivo podporili očkovanie zamestnancov svojich členov a aby dbali na prísne dodržiavanie pravidiel.

Konzílium víta povinné kontroly OTP pre všetkých zamestnancov. „Aby sme motivovali k očkovaniu, je do budúcnosti dôležité, aby si zamestnanci hradili testy sami. Prítomnosť nezaočkovaných zamestnancov v gastro sektore považujeme z hľadiska epidemického rizika za prechodné riešenie. Návrat do normálneho života nám zabezpečí len očkovanie,“ uzavreli.

Eduard Heger, Igor Matovič Čítajte aj Lockdown pre nezaočkovaných. Vláda opäť mení pravidlá
36 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #konzílium odborníkov