Pokračovanie článku: OĽaNO má 10 rokov. Heger: Prišlo niečo, čo Slovensko ešte nepoznalo

Dnes sa môže členom hnutia stať ten, koho prihlášku odobrí predseda hnutia alebo predsedníctvo. Sympatizantom sa môže stať ten, komu sú „blízke hodnoty, program a ciele hnutia“. Sympatizant má právo uchádzať sa v mene OĽaNO o volené a menované funkcie v orgánoch verejnej správy, hovoria stanovy.

Ak člen spácha úmyselný trestný čin, uvedie neúplné alebo nepravdivé údaje pri vyplnení prihlášky, porušuje stanovy alebo poškodzuje dobré meno hnutia, môže byť vylúčený z OĽaNO. O vylúčení rozhoduje opäť predseda alebo predsedníctvo.

Najvyšším orgánom je snem, ktorý musí mať podľa stanov najmenej 27 členov. Uznášaniaschopný je, ak sa ho zúčastní nadpolovičná väčšina členov snemu. Snem volí predsedu a dve trediny členov predsedníctva. Jednu tretinu menuje predseda.

Ten je volený na štvorročné obdobie. Podľa stanov nemá zástupcu. Výkonným orgánom je predsedníctvo. Podľa stanov si predseda menuje troch členov predsedníctva a ďalších piatich volí snem. Predseda môže svojich nominantov odvolať. Za svoju činnosť sa zodpovedá snemu. Členovia predsedníctva sú menovaní na rok. Výnimkou je predseda, ten je členom predsedníctva počas celého funkčného obdobia.

Predseda môže pozastaviť výkon uznesenia predsedníctva. No do 30 dní musí zvolať snem a nech si pozastavenie potvrdiť.

Podľa stanov OĽaNO nemá regionálne štruktúry. Podľa oficiálnej webstránky však má osem krajských predsedov.

Snem OĽaNO sa má konať v deň, keď bude mať snem aj jeho najväčší rival – strana Smer.

Predsedu volí, ale aj odvoláva predsedníctvo. Potrebný je na to dvojtretinová väčšina prítomných členov snemu. Snem môže na návrh ktoréhokoľvek člena odvolať predsedu hnutia, ale aj člena predsedníctva, ktorého nominoval predseda.

Stanovy dovoľujú opätovné zvolenie predsedu hnutia bez obmedzenia.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger #Hegerova vláda