Pellegrini vypovedal na NAKA: Nič mi je kladené za vinu

Opozičný poslanec a expremiér Peter Pellegrini v piatok vypovedal na policajnom prezídiu v Bratislave ako svedok v kauze Mýtnik.

12.11.2021 12:58 , aktualizované: 13:21
Peter Pellegrini Foto: ,
Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini
debata (39)

„Bol som predvolaný pani vyšetrovateľkou ako svedok, odpovedal som na všetky jej otázky a ako svedok aj odchádzam. Nie je mi nič kladené za vinu,“ uviedol po výsluchu Pellegrini.

K podrobnostiam výpovede sa vzhľadom na neverejnosť prípravného konania nechcel vyjadrovať.

Podľa výpovede bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho obvineného v kauze Mýtnik, ako aj podnikateľa Michala Suchobu mal Miroslav Výboh prevziať v roku 2014 úplatok pre vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho.

Malo ísť o 150-tisíc eur v škatuli od šampanského. Na následnom stretnutí údajne Miroslav Výboh obom povedal, že „Pelle ďakuje". Úplatok údajne súvisel s legislatívnym procesom týkajúcim sa zavedenia virtuálnej registračnej pokladnice.

Dôležitý výsluch

Obhajca obvineného podnikateľa Miroslava Výboha Ladislav Smejkal však povedal, že výsluch bývalého predsedu vlády bol veľmi dôležitý.

„Veľmi podrobne popísal všetko, čo bolo potrebné," uviedol advokát s tým, že Pellegrini potvrdil, že obvinenia voči Miroslavovi Výbohovi sú nepravdivé. „Pán Pellegrini poprel, že by sa niečo také stalo," uviedol Smejkal na margo obvinenia, že mu Miroslav Výboh odovzdal úplatok. „Celú tú záležitosť odmieta, rovnako ako náš klient," zdôraznil.

Pokiaľ ide o samotného Miroslava Výboha, podľa Smejkala sa nevyhýba trestnému stíhaniu a napriek tomu, že je v zahraničí, má záujem vypovedať cez telemost. „Riešime to s políciou," dodal.

Šéf Hlasu výpovede o tom, že zobral úplatok, označil za lož. „Zmanipulované výpovede dvoch ‚kajúcnikov‘ o údajnom úplatku za zavedenie virtuálnej pokladnice pre finančnú správu boli od začiatku klamstvom,“ uviedol ešte skôr Pellegrini.

Líder Hlasu pritom poukazuje na blog novinára denníka SME Adama Valčeka. Ten píše, že vo výpovediach bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho a podnikateľa Michala Suchobu sú významné nezrovnalosti, „ktoré spochybňujú vierohodnosť ich výpovedí proti Pellegrinimu a oligarchovi Miroslavovi Výbohovi“.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini odmieta, že vzal úplatok 150-tisíc eur, tému považuje za uzavretú
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #NAKA #Kauza Mýtnik