ČSOB je podozrivá, že sa cez ňu prali špinavé peniaze

Jeden a pol milióna eur má zaplatiť ČSOB, pretože nenahlásila neobvyklé bankové operácie. To znamená, že banka nenahlásila finančnej správe vklady v hotovosti. Išlo o vklady stotisícových súm v eurách aj dolároch. Banka vinu odmieta, obráti sa na súd.

12.11.2021 12:40 , aktualizované: 17:24
čsob Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Finančná spravodajská jednotka (FSJ) policajného prezídia konštatujte, že banka „nevenovala osobitnú pozornosť hotovostným obchodom … napriek tomu, že išlo o obchody s nezvyčajne vysokým objemom finančných prostriedkov v hotovosti, ktoré nemali zrejmý ekonomický účel“.

Peniaze, ktoré boli v banke uložené v hotovosti, mali skončiť v schránkových spoločnostiach. Ich konateľmi a užívateľmi boli cudzinci – z Číny, Turecka, Hongkongu, Ruska, Bieloruska, Singapúru.

Polícia predpokladá, že takto boli peniaze možno aj z trestnej činnosti legalizované. Išlo pritom o viacerých klientov.

ČSOB nesúhlasí s verdiktom

ČSOB sa detailne oboznámila s rozhodnutím FSJ a odôvodnením udelenej sankcie, pričom nesúhlasí s verdiktom a obráti sa na príslušné súdy. Počas vyšetrovania FSJ kontrolovala spôsoby a mechanizmy overovania klientov a ich transakcii v období rokov 2016 až 2019, hovorí sa v stanovisku banky.

Podľa záverov FSJ ČSOB nevykonala dostatočne preverovanie vo veľmi limitovanom počte prípadov klientov v danom období. Hoci ČSOB korektne hlásila neobvyklé transakcie v drvivej väčšine uvedených prípadov, podľa FSJ mali byť reportované skôr alebo v niektorých prípadoch opakovane. Taktiež podľa FSJ mala ČSOB ukončiť zmluvne vzťahy s danými klientmi skôr.

ČSOB ročne spracováva a monitoruje milióny transakcií. Systém kontroly a pravidiel s cieľom boja proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti ma nastavený mimoriadne prísne v súlade s národnou a európskou legislatívou, uviedla banka.

Vinia banku, že nerobila, čo mala

Rozhodnutie, ktoré je v anonymizovanej podobe zverejnené na stránke ministerstva vnútra, má 33 bodov. V hotovosti boli ukladané nielen eurá, ale aj doláre.

Ako sa píše v rozhodnutí Finančnej spravodajskej jednotky (FSJ), banka „počas trvania obchodného vzťahu nevykonala zvýšenú starostlivosť podľa programu vlastnej činnosti zameranej proti legalizácii a financovaniu terorizmu účinného v čase vykonávania starostlivosti vo vzťahu ku klientovi“.

Banka podľa rozhodnutia vyhodnotila profil klienta ako rizikovo zvýšený už v júli 2018, pretože už bol „predmetom hlásenia o neobvyklej obchodnej operácii“. Išlo o schránkovú spoločnosť, konateľom a konečným užívateľom výhod bol cudzinec z Číny.

„Súčasne išlo obchody s nezvyčajne vysokým objemom finančných prostriedkov v hotovosti, následne odoslaných do krajín s vyšším rizikom legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ konštatuje FSJ.

V prípade tejto konkrétnej firmy, ktorej názov je však vo zverejnenom rozhodnutí anonymizovaný, bolo vložených v hotovosti na účet 34 596 090 eur.

Podľa FSJ išlo o obchody s nezvyčajne vysokým objemom peňazí v hotovosti, ktoré „nemali zrejmý ekonomický účel“. Navyše, objem financií bol „v zjavnom nepomere k povahe alebo rozsahu podnikateľskej činnosti klienta alebo ním deklarovaným majetkovým pomerom“.

FSJ ďalej banke vyčíta, že mala preskúmať účel týchto obchodov a mala prijať „náležité opatrenia na zabránenie ich použitia na účely legalizácie a financovania terorizmu“. Ako ďalej píše, banka mala obchodný vzťah ukončiť alebo zmraziť účty.

Rovnako banka pochybila aj pri ďalšom klientovi, ktorý mal otvorený účet v roku 2017. Podľa rozhodnutia totiž išlo o klienta s „vyšším AML rizikom (schránková spoločnosť, ktorá zmenila trikrát obchodné meno, sídlo spoločnosti, štatutárnych zástupcov a spoločníkov krátko po jej založení, takisto išlo o obchody s nezvyčajne vysokým objemom finančných prostriedkov v hotovosti, následne odoslaných aj do krajín s vyšším rizikom legalizácie príjmu z trestnej činnosti)“.

V tomto prípade išlo o 732 vkladov nad 15-tisíc eur, spolu 61 167 000 eur, a 53 vkladov v dolároch, spolu 5 587 880 dolárov. Peniaze končili v Číne, Turecku, Hongkongu, Rusku, Bielorusku, Singapúre.

Vklady v hotovosti banka neodmietla ani v čase, keď už plynula výpovedná lehota. Išlo o vyše 29 miliónov eur a vyše troch miliónov dolárov.

Ďalší účet patril občanovi Maďarska, prešlo cezeň vyše 10 miliónov eur. Niečo cez 7 miliónov eur skončilo na účtoch v Hongkongu, Litve, Taliansku, Švajčiarsku, Poľsku, Bulharsku, Česku, Nemecku, Maďarsku či na Cypre.

Cez účet ďalšieho človeka z Číny sa v roku 2018 „premlelo“ takto vyše 11 miliónov eur.

Podobne vedených účtov bolo v ČSOB niekoľko. Na jednom sa „otočilo 59 miliónov eur v roku 2017, na ďalšom "len“ 4 milióny, na inom 16 miliónov, ale aj 43 miliónov. Ďalší klient poslal do Svätej Lucie, Cypru, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Jordánska, Číny, Hongkongu, Španielska, Poľska a ďalších krajín vyše 35 miliónov dolárov.

Zisk takmer 60 miliónov

Československá obchodná banka vykázala za prvých deväť mesiacov tohto roka zisk 59,4 milióna eur. Vyplýva to zo zverejnených hospodárskych výsledkov. Na úrokoch banka zarobila 149,2 milióna eur, na poplatkoch a províziách, medziročne vzrástli o 7,4 %.

Banka klientom poskytla úvery vo výške 8,2 miliardy eur a medziročne vzrástli o 4,8 %. Vklady a úvery prijaté od klientov medziročne poklesli o 6,3 % a dosiahli výšku 6,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #pranie špinavých peňazí #ČSOB #polícia SR