Koaliční poslanci obhajujú, opoziční naopak kritizujú nové opatrenia

Narastajúci počet prípadov nákazy koronavírusom potvrdzuje, že na Slovensku je pandémia nezaočkovaných. Sprísnenie protipandemických opatrení preto musí vytvoriť aj podmienky na to, aby zaočkovaní boli odmenení za svoju zodpovednosť. V diskusnej relácii TA3 V politike na to upozornila predsedníčka poslaneckého klubu SaS v Národnej rade SR Anna Zemanová, ktorá zároveň pripomenula, že zmeny sledujú aj aspoň čiastočné otvorenie ekonomiky v najviac postihnutých okresoch.

14.11.2021 13:24
debata (25)

Vyvrátila tiež pochybnosti opozície, či sú niektoré zo schválených opatrení realizovateľné. Ide napríklad o pochybnosti, týkajúce sa testov pre nezaočkovaných zamestnancov, ktoré majú mať k dispozícii zamestnávatelia. "Testov je dosť, navyše budú to samotesty, nebude potrebné vytvárať žiadne MOM-ky,“ uistila.

Člen parlamentného výboru pre sociálne veci a podpredseda Hlasu Erik Tomáš si myslí, že sprísnenie protipandemických opatrení vytvára nerovnocenný prístup a riziko segregácie. Pripomenul, že z dôvodu vecného nesúhlasu s viacerými zmenami za nové opatrenia s kolegami nehlasoval, kritizuje najmä, že pandemická PN sa má dostať na úroveň štandardnej.

Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomáš Taraba vyjadril v diskusii nesúhlas s tým, aby sa podobné zákony schvaľovali v skrátenom konaní. Opätovne vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon vetovala. "Takisto plne podporujem myšlienku obrátiť sa v súvislosti s legislatívou na Ústavný súd,“ povedal.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) zdôraznil, že zhoršujúca sa epidemická situácia, ktorú charakterizuje nárast ochorení s výraznou prevahou nezaočkovaných, ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov s inou diagnózou, vrátane najohrozenejších s onkologickými ochoreniami. Krúpa si takisto myslí, že zaočkovaní majú mať slobody a preto i odmieta plošné chápanie opatrení ako reštriktívne kroky. „My nerobíme opatrenia, aby sme zatvárali, ale naopak, aby sme otvárali, uvoľňovali obmedzenia,“ upozornil.

Koaliční poslanci si myslia, že nie je dôvod, aby po dostatočne dlhom čase, v ktorom sa mohli ľudia zaočkovať a zvýšiť ochranu pred ochorením COVID-19, mala platiť výhodnejšia pandemická PN. Opoziční poslanci si naopak myslia, že sa týmto krokom znižuje ochota ľudí byť zodpovední a ostať v izolácii a tým sa zvyšuje riziko šírenia infekcie.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19