Neočkovaných Rakúšanov zavreli na 10 dní doma, Česko končí s Ag testami

Lockdown pre neočkovaných v Rakúsku, ktoré má zhruba 8,9 milióna obyvateľov, postihne približne dva milióny ľudí.

15.11.2021 05:55 , aktualizované: 23:50
Rakúsko, palác Hofburg, očkovanie, koronavírus,... Foto: ,
Ľudia čakajúci po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 v paláci Hofburg počas štátneho sviatku - založenia Rakúskej republiky 26. októbra 2021 vo Viedni.
debata (220)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:49 Nigéria, ktorá je najľudnatejšou africkou krajinou, tento týždeň spustí kampaň očkovania proti covidu-19. Vláda chce do konca januára naočkovať cez štvrtinu svojej populácie, teda asi 55 miliónov ľudí. Celkom by očkovanie mala v krajine dostať približne polovica obyvateľstva – až 111 miliónov osôb, uviedla agentúra Reuters. Aktuálna zaočkovanosť je v Nigérii, podobne ako v mnohých ďalších afrických krajinách, veľmi nízka a dosahuje sotva 1,5 percenta populácie.

Podľa plánu kampane použijú úrady na očkovanie verejné aj súkromné ​​zdravotné zariadenia, obchody, štadióny, školy či parkoviská. Aby plán dosiahol cieľ, musí byť každý deň podaných aspoň milión dávok vakcíny proti covidu.

Podľa šéfa prezidentského tímu pre reakciu na epidémiu covidu-19 Bossa Mustaphy má Nigéria dostatok objednaných vakcín, aby dokázala naočkovať do konca januára aspoň 55 miliónov ľudí. Krajina veľa vsádza na jednodávkové vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorých zakúpila 40 miliónov. Ďalej by mala dostať 12 miliónov dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ďalších 12 miliónov od firmy Moderna a päť miliónov od spoločnosti AstraZeneca. Časť vakcín Nigéria dostane cez program pre nízkopríjmové krajiny Covax, ktorý funguje za podpory Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa úradov bude Nigérii stačiť naočkovať zhruba polovicu populácie, ktorá je veľmi mladá, aby krajina dosiahla kolektívnu imunitu. V budúcnosti štát počíta aj s preočkovaním.

23:12 Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučilo Američanom, aby necestovali do Českej republiky, do Maďarska a na Island kvôli prudkému nárastu počtu prípadov koronavírusovej nákazy v týchto krajinách.

Po novom CDC radí ČR, Maďarsko a Island do štvrtého najvyššieho stupňa rizika. Do krajín v tejto tmavočervenej kategórii odporúča stredisko necestovať. V prípade, že ide o nevyhnutnú cestu, odporúča CDC americkým občanom, aby boli pred návštevou týchto krajín plne naočkovaní proti covidu-19.

Do štvrtého stupňa CDC zaradilo niekoľko štátov už skôr, sú tam okrem iného Slovensko, Rakúsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko, Grécko, Írsko, Belgicko, Luxembursko, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Rusko či Izrael.

Výstrahu naopak CDC novo znížilo na prvý, nízky stupeň rizika nákazy, odporúčania pre Japonsko, Indiu, Pakistan, Libériu, Gambiu a Mozambik. Aj v tomto prípade odporúča cestujúcim, aby sa nechali naočkovať.

22:48 Nákaza koronavírusom sa začína opäť čoraz viac šíriť aj v Španielsku a Portugalsku – krajinách, ktoré v uplynulých mesiacoch nezaznamenávali výraznejší výskyt nových prípadov ochorenia COVID-19. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Sedemdňová incidencia nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov najnovšie stúpla v Španielsku na 48. Pred mesiacom bola iba na úrovni 18.

V Portugalsku mali za uplynulý týždeň už takmer 100 novonakazených na 100 000 obyvateľov. Takto pred mesiacom ich mali približne 40.

V Španielsku je takmer 80 percent ľudí plne zaočkovaných, v Portugalsku dokonca skoro 90 percent. V oboch krajinách je pomerne voľný režim opatrení, pripomína DPA.

22:14 Dosluhujúca česká vláda čoskoro rozhodne, že neočkovaným ľuďom nebude pri vstupe do reštaurácií či na kultúrne akcie stačiť preukázať sa výsledkom antigénového testu na covid. V pondelok to povedal český premiér Andrej Babiš, ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz.

„Vláda to určite schváli. Chceme tým presvedčiť ľudí, aby sa očkovali. PCR testy sú totiž drahé,“ povedal Babiš po stretnutí s prezidentom ČR Milošom Zemanom.

Takáto zmena pravidiel by mohla začať platiť zrejme už od 1. decembra, ako už predtým naznačil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní alebo covid neprekonali, sa tak kvôli potrebe PCR testov výrazne predražia návštevy reštaurácií, ako aj kultúrnych a športových podujatí. Na týchto miestach je totiž povinné kontrolovať potvrdenia o bezinfekčnosti.

Epidemická situácia sa v ČR aj naďalej zhoršuje. Zdravotnícke úrady zaznamenali za nedeľu 5650 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je štvrtá najvyššia hodnota pre tento deň v týždni od začiatku pandémie.

20:52 Ukrajinci, ktorí dostali dve dávky vakcíny proti covidu-19, dostanú od štátu 1 000 hrivien (asi 32 eur) na šport, cestovanie či kultúrne podujatia. S odvolaním sa na oznámenie prezidenta Volodymyra Zelenského o tom informovala agentúra Unian. Ukrajina čelí doteraz najhoršej fáze epidémie covidu, súčasne je jednou z najmenej zaočkovaných krajín v Európe.

„Každý, kto absolvoval dve očkovania, bude môcť dostať tisíc hrivien. Rýchlo a pohodlne,“ uviedol Zelenskyj vo videonahrávke zverejnenej na sociálnej sieti s tým, že peniaze budú záujemcovia dostávať okrem iného cez aplikáciu elektronickej štátnej správy Dija. Za tieto prostriedky bude možné získať vstupenky do divadla, permanentku do posilňovne či cestovný lístok kamkoľvek na Ukrajinu. Program bude podľa Zelenského zahájený v druhej polovici decembra a vyčlenených naň je šesť miliárd hrivien (195 miliónov eur).

Plne očkovaných je na Ukrajine zhruba 8,72 milióna ľudí a aspoň jednu dávku dostalo 12,23 milióna Ukrajincov, uvádzajú štatistiky ministerstva zdravotníctva. Minulý týždeň Ukrajina zaznamenala rekordných 833 zomrelých po nákaze koronavírusom, čo bolo najviac od začiatku epidémie. Krajina so 44 miliónmi obyvateľov registruje v úhrne cez 77 000 úmrtí spojených s covidom. Počet infikovaných sa k dnešku zvýšil o 10 802 na celkových 3,23 milióna osôb.

20:22 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SaPA) vyzýva na rázne zakročenie proti slovným aj fyzickým útokom na zdravotníkov. Riaditeľ kancelárie komory Lukáš Kober si myslí, že postoj skupín zameraných proti očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 je potrebné rázne odsúdiť. Komora tvrdí, že títo ľudia dehonestujú prácu všetkých, ktorí každý deň nasadzujú svoje vlastné životy pre záchranu pacientov s ochorením COVID-19.

„Napriek vážnej situácii, v ktorej sa snažíme, aby naše nemocnice fungovali, aby sme zachránili čo najviac ľudí, ktorí sa infikovali, sú medzi nami ľudia, ktorí vyvolávajú konflikty v spoločnosti a vyzývajú na nerešpektovanie opatrení či na odmietanie očkovania,“ uviedla prezidentka SaPA Iveta Lazorová.

Poukázala na to, že od sestier a pôrodných asistentiek sa očakáva, že aj naďalej budú poskytovať stopercentnú starostlivosť. Musia však bojovať s každodenným ľahostajným prístupom a vyjadreniami niektorých ľudí vrátane politikov, ktorí situáciu okolo nového koronavírusu zľahčujú, nedodržiavajú pandemické opatrenia či spochybňujú očkovanie.

Takýto prístup podľa komory vôbec nepodporuje sestry a pôrodné asistentky, aby aj naďalej poskytovali starostlivosť všetkým pacientom v náročných podmienkach. Sú unavené, vyhorené a už nevládzu. Lazorová si myslí, že je neetické žiadať od nich obete, kým časť verejnosti sa správa nezodpovedne, agresívne alebo na zdravotníkov útočí.

SaPA pripomína, že občania majú možnosť sa vyhnúť akútnemu priebehu ochorenia, prípadne môžu znížiť jeho dôsledky na svoje zdravie, no napriek tomu nie sú ochotní to urobiť. Zdôraznila, že zaťažujú zdravotníkov aj ekonomiku štátu.

Dodala, že radi privítajú pomoc tých, ktorí súčasnú situáciu okolo pandémie popierajú. „Možno tí, ktorí popierajú súčasnú situáciu s pandémiou, sa prihlásia a prídu pomôcť unaveným zdravotníkom do nemocníc ako dobrovoľníci. Ich pomoc radi uvítame. Prežiť jednu službu v koži sestry im ukáže smutnú realitu,“ dodala.

17:59 Odbery vzoriek odpadových vôd na 17 miestach Maďarska vykazujú stúpajúcu tendenciu koncentrácie častíc koronavírusu, zatiaľ čo na ďalších štyroch miestach koncentrácia stagnuje. Uviedla to v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na údaje Centra národného zdravia (NNK).

Najvyššiu koncentráciu koronavírusu, na základe ktorej je možné predpokladať vývoj šírenia nákazy novým druhom koronavírusu, zaznamenali vo vzorkách odpadových vôd odobratých v Debrecíne a v Békešskej Čabe.

Stúpajúcu tendenciu potvrdili vzorky odobraté v Békešskej Čabe, v mestách budapeštianskej aglomerácie, ako aj v Debrecíne, Pécsi, Szombathelyi a v Zalaegerszegu.

17:33 Šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl, ktorý zastáva odmietavý postoj voči očkovaniu proti novému koronavírusu, bol pozitívne testovaný na covid. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na jeho príspevok na sociálnej sieti.

Bývalý minister vnútra Kickl v pondelok na Facebooku napísal, že on i jeho rodina zaznamenali už počas víkendu príznaky ochorenia COVID-19 a mali pozitívny antigénový test, ktorý si preverili i PCR testom.

„Je mi ľúto, že vás musím informovať o tom, že dnes som dostal správy od zdravotníckych úradov, že PCR test, ktorý som absolvoval včera, bol pozitívny,“ uviedol 53-ročný Kickl. Dodal, že teraz musí zostať 14 dní v karanténe. „Teraz to postihlo i mňa, rovnako ako mnohých ďalších predo mnou,“ dodal s tým, že má „mierne symptómy“ a aktuálne nemá zvýšenú teplotu.

Kicklova krajne pravicová strana dlhodobo kritizuje protipandemické opatrenia rakúskej vlády, ktoré považuje za obmedzovanie slobody občanov.

16:47 Košický samosprávny kraj (KSK) otvoril šiestu stálu očkovaciu kóju na verejnom mieste, proti ochoreniu COVID-19 tak zdravotníci očkujú už aj v obchodnom centre na Moldavskej ceste v Košiciach. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že pre vyšší počet záujemcov posilňujú aj očkovanie v Spišskej Novej Vsi. Novootvorená stála očkovacia kója v Košiciach sa nachádza na prvom poschodí v detskom kútiku, v prevádzke bude vždy v pondelok v čase od 9.00 do 17.00 h.

Čo sa týka očkovacej kóje v obchodnom centre v Spišskej Novej Vsi, po novom bude v prevádzke dva dni, a to vo štvrtok a v piatok (18. – 19. 11.). Okrem toho budú zdravotníci očkovať aj v ambulancii na kolesách, ktorá sa zastaví v areáli stredoškolského internátu pri hotelovej akadémii. Očkovací autobus bude počas aktuálneho týždňa aj v Sobranciach, Sečovciach, Krompachoch, v Strážskom, Gelnici a očkovať budú opäť aj v Michalovciach. Výjazdový očkovací tím KSK bude podávať vakcíny i v zariadeniach sociálnych služieb. Presný harmonogram očkovania je zverejnený na webovej stránke KSK.

16:25 Na Liptove plánujú od najbližšieho víkendu jednodávkovo očkovať proti ochoreniu COVID-19 v dvoch obchodných centrách v Liptovskom Mikuláši. Následne cez pracovný týždeň aj v jednotlivých obciach regiónu. Očkovanie pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov v spolupráci s mestami a obcami, Žilinským samosprávnym krajom a partnermi.

„Veríme, že občania z okresu Liptovský Mikuláš využijú túto možnosť. Očkovať budeme od soboty 20. novembra v obchodných centrách a následne od 22. novembra po jednotlivých obciach,“ povedala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková. Okrem toho bude možné bez registrácie prísť aj na očkovanie dvojfázovou vakcínou do Liptovskej nemocnice s poliklinikou v mestskej časti Palúdzka v Liptovskom Mikuláši. Na očkovanie v obciach využijeme tzv. VakciZuzku a plánujeme lekárom poskytnúť aj náš skibus," doplnila Bartková.

14:59 Rakúska polícia bude dohliadať na dodržiavanie lockdownu pre obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, ktorý v krajine platí od pondelka. Informovala o tom agentúra APA.

Príslušníci polície budú kontrolovať dodržiavanie pravidla 2G, podľa ktorého sa musia obyvatelia preukazovať potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Za nedodržanie tohto opatrenia hrozí pokuta až do výšky 1450 eur.

„Vychádzame z toho, že ľudia budú tieto opatrenia dodržiavať,“ povedal Reinhard Schnakl z Generálneho riaditeľstva pre verejnú bezpečnosť (GDföS).

Polícia podľa jeho slov v tejto súvislosti spolupracuje so zdravotníckymi úradmi. Spoločne rozhodujú aj o kontrolách v lokalitách s nízkou mierou zaočkovanosti.

14:46 Talianska polícia vykonala v pondelok sériu domových prehliadok zameraných proti 17 radikálnym členom četovacej skupiny, ktorých podozrieva z podnecovania k násiliu voči vládnym či zdravotným predstaviteľom pre ich podporu obmedzení v súvislosti s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia v meste Turín uviedla, že četovacia skupina „Basta Dittatura“ (Dosť bolo diktatúry) mala na sociálnej sieti Telegram desaťtisíce členov a bola hlavným fórom na organizovanie protestov proti covidpasom.

Polícia dnes už zrušenú četovaciu skupinu monitorovala niekoľko týždňov a identifikovala 17 extrémistov, ktorí sa okrem iného vyhrážali talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu.

Ďalšími terčmi vyhrážok sa stali aj policajti, lekári, vedci, novinári a iné verejné osobnosti obvinené zo „zotročovania“ a „spolupráce“ so zavedenou „diktatúrou“, uvádza sa vo vyhlásení polície.

13:14 Európska komisia (EK) prijala v pondelok rozhodnutia o rovnocennosti covidpasov vydávaných Gruzínskom, Moldavskom, Novým Zélandom a Srbskom, čo znamená, že aj uvedené krajiny budú akceptovať digitálne COVID preukazy vydávané v členských krajinách EÚ.

Komisia prijala štyri rozhodnutia, ktoré potvrdzujú, že preukazy COVID-19 vydané Gruzínskom, Moldavskom, Novým Zélandom a Srbskom sú rovnocenné s covidpasmi EÚ.

V dôsledku toho budú uvedené štyri krajiny pripojené k systému EÚ a ich COVID certifikáty budú akceptované za rovnakých podmienok ako digitálny COVID preukaz EÚ. Tieto štyri krajiny sa zároveň dohodli, že budú akceptovať covidpasy EÚ pri vycestovaní občanov eurobloku na ich územie.

13:12 Podávanie posilňujúcej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Británii sa rozšíri aj na ľudí vo veku 40 až 49 rokov, oznámili v pondelok tamojší predstavitelia. Snažia sa pred chladnejšími zimnými mesiacmi zvýšiť slabnúcu imunitu obyvateľstva. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

V súčasnosti majú nárok na posilňujúcu dávku vakcíny všetci ľudia vo veku 50 a viac rokov, zdravotne zraniteľní ľudia a zdravotníci v prvej línii. Spoločný výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) teraz oznámil, že podávanie posilňujúcej (tretej) dávky sa rozšíri o ďalšiu skupinu ľudí.

Toto odporúčanie prichádza práve v čase, keď boli zverejnené údaje z praxe, ktoré ukázali, že posilňujúca dávka vakcíny poskytla vyše 90-percentnú ochranu proti príznakovému ochoreniu COVID-19 ľuďom vo veku 50 a viac rokov.

13:00 Treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu je zaočkovaných 205 102 osôb. Najviac ich je v Bratislavskom kraji (42.133 osôb). TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá. NCZI eviduje najviac zaočkovaných osôb treťou dávkou vakcíny v Bratislavskom kraji, nasleduje Košický (30.146), Nitriansky (29.851), Prešovský (28.312), Žilinský (23.798), Trnavský (21.309), Trenčiansky (15.026) a Banskobystrický kraj (14.257).

„Národné centrum zdravotníckych informácií do pondelka vydalo 166.906 Digitálnych COVID preukazov EÚ s potvrdením o vakcinácii treťou dávkou,“ spresnila Sivá. Od 26. októbra sa spustila registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. Nahlasovať sa na ňu môžu aj ľudia nad 18 rokov. Rezort však avizoval, že by chcel, aby tretiu dávku dostali ako prvé najohrozenejšie skupiny. V prípade, ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

11:55 V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku 21 060 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 304 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie sa tak upravila na celkom 960 844 infiko­vaných a 32 171 obetí na životoch.

Počet zotavených z ochorenia stúpol na 825 775 a aktuálne je nakazených 102 898 osôb. V nemocničnej opatere je 5268 chorých, z ktorých 519 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

11:25 Vo Viedni začali v pondelok s očkovaním detí vo veku päť až jedenásť proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra APA.

Deti očkujú v priestoroch konferenčného a výstavného centra Wiener Austria Center. Viedenský starosta Michael Ludwig v pondelok oznámil, že všetkých viac ako 9000 dostupných termínov je už obsadených. K dispozícii by však mali byť ďalšie termíny.

Deťom podávajú vakcínu od spoločností BioNTech/Pfizer a o presnej dávke rozhoduje lekár priamo na mieste, pričom berie do úvahy aj telesnú kondíciu a hmotnosť dieťaťa, píše APA.

Európska lieková agentúra (EMA) zatiaľ očkovanie detí do 12 rokov touto vakcínou (BioNTech/Pfizer) zatiaľ neschválila, pripomína APA.

10:55 Čína zápasí s najväčším šírením koronavírusového variantu delta. Ukazujú to čísla oznámené v pondelok. Ľudia cestujúci z mesta Ta-lien, kde prípady tejto nákazy pribúdajú rýchlejšie než inde v krajine, musia v okolitých oblastiach dodržiavať prísnu karanténu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Čínske úrady oznámili, že v nedeľu 14. novembra bolo zistených 32 nových lokálne prenesených infekcií s potvrdenými príznakmi a väčšina z nich v severovýchodnom meste Ta-lien. Celkový počet lokálnych prípadov delty od 17. októbra je 1308, vypočítal Reuters na základe oficiálnych údajov. Toto číslo prekročilo počet 1280 lokálnych prípadov z letného šírenia delty.

Súčasný výskyt variantu delta je tak dosiaľ najväčší v Číne, postihol 21 provincií, regiónov a miest. Hoci je tento výskyt menší než v mnohých iných krajinách, čínske úrady rázne zakročujú, aby zabránili ďalšiemu prenosu delty, keďže vláda sa drží politiky nulovej tolerancie voči nákaze.

10:09 India začala od pondelka vpúšťať do krajiny zahraničných turistov prichádzajúcich pravidelnými komerčnými letmi, ktorí sú plne zaočkovaní proti koronavírusu. Ide o najnovšie uvoľnenie obmedzení v súvislosti s koronavírusom po tom, čo v krajine klesol počet prípadov nákazy a stúpol počet zaočkovaných.

Turisti prichádzajúci do Indie musia byť plne zaočkovaní proti covidu, držať sa všetkých protokolov a musia mať negatívny test na koronavírus v rozpätí 72 hodín od svojho letu, uviedlo indické ministerstvo zdravotníctva. Mnoho turistov sa bude musieť podrobiť testu na covid aj po príchode do Indie na letisku. Cestujúci z krajín, ktoré s Indiou uzavreli dohodu o vzájomnom uznávaní očkovacích certifikátov, napríklad USA, Británia i mnohé ďalšie európske krajiny, budú môcť z letiska odísť bez testu.

India povolila vstup zahraničným turistom do krajiny prvýkrát od marca 2020, keď v rámci boja proti pandémii uvalila jeden z najprísnejších lockdownov na svete. Uvoľnenie obmedzení prichádza v čase výrazného poklesu nových prípadov nákazy, keď počet denných infekcií sa už vyše mesiaca pohybuje pod 10-tisíc. India plánuje na podporu cestovného ruchu vydať do marca budúceho roka aj 500-tisíc bezplatných víz.

India je s 35 miliónmi zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom druhou najhoršie postihnutou krajinou sveta po USA. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v súčasnosti je počet aktívnych prípadov 134 096, čo je najmenej za uplynulých 17 mesiacov. Zhruba 79 percent dospelej populácie Indie dostalo najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu a 38 percent je plne zaočkovaných. (ap, afp, tasr)

10:05 Prostredníctvom vykonaných 10 999 RT-PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku 3345 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 61 obetí. Počet hospitalizovaných stúpol o 11, v nemocniciach tak aktuálne leží 2 637 ľudí s covidom.

koronavírus očkovanie Čítajte viac Vírusu podľahli ďalšie desiatky ľudí. Pribudlo vyše 3300 nakazených

9:58 Vianočné trhy v Prešove budú k dispozícii len pre plne zaočkovaných proti covidu. Mesto ich plánuje na pešej zóne na Hlavnej ulici otvoriť od 25. novembra a potrvajú do 22. decembra, informoval hovorca mesta Vladimír Tomek. Vychádzajúc z predpokladu, že okres Prešov bude aj naďalej v bordovej farbe, musia podľa Tomeka v zmysle pravidiel covid automatu pre hromadné podujatia zvoliť pre celé vianočné trhy režim „plne zaočkovaní“. Priestor s vianočnými stánkami bude presne ohraničený a pre návštevníkov budú k dispozícii dva samostatné vstupy, respektíve výstupy.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Vianočné trhy v Prešove budú len pre plne zaočkovaných

9:34 V Česku zaznamenali za nedeľu 5650 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je štvrtá najvyššia hodnota pre tento deň v týždni od začiatku epidémie. Najhorší bol vlaňajší 25. november so 7300 prípadmi. Pred týždňom odhalili laboratóriá 3005 infikovaných. V pondelok o tom informoval portál Novinky.cz.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom na 100 000 obyvateľov za sedem dní v nedeľu stúpol na takmer 718 zo sobotňajších 693.

Od pondelka 15. novembra platia v Česku niektoré nové, prísnejšie opatrenia, pretože epidemická situácia sa v krajine stále zhoršuje. Napríklad nezaočkovaní zamestnanci nemocníc a ďalších lôžkových zariadení sa musia povinne každý týždeň aspoň raz testovať. Študenti vysokých a vyšších odborných škôl musia nosiť respirátory aj pri výučbe v učebniach, kde sa zíde najmenej 50 študentov.

8:55 Parlament v piatok schválil pandemický zákon, vládou prešiel len v stredu. Situácia sa dotkne aj zdravotníkov. Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský kritizuje, že poslanci nenašli odvahu zachrániť viac životov tým, že sprísnia protiepidemické opatrenia podľa odporúčania odborníkov.

„Na čo však naši poslanci mali v piatok odvahu bolo, že slovenským zdravotníkom schválili nariadenie pracovnej povinnosti a aj ich presúvanie po nemocniciach celej republiky a to BEZ núdzového stavu. To je veľmi smutný unikát v celej Európskej únii. Je to hanba,“ uviedol Visolajský.

Vladimír Lengvarský, NR SR 48. schôdza Čítajte viac Lex korona dá viac slobody očkovaným, zo zdravotníkov spraví nevoľníkov

8:05 Egypt začne s klinickým testovaním vlastnej novej vakcíny proti koronavírusu, potvrdil v nedeľu úradujúci egyptský minister zdravotníctva Chálid Abdal Gafár. Klinické skúšanie vakcíny s názvom „COVI VAX“ začne s desiatkami, následne stovkami a nakoniec bude zahŕňať tisíce ľudí, dodal.

Nedeľňajšie vyhlásenie v Káhire bolo prvým náznakom, že egyptskí výskumníci pokročili od výroby očkovacej látky a jej prvého testovania k jej podávaniu ľuďom, ktorí sú predmetom výskumu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uznala egyptskú vakcínu ako jednu zo stoviek z celého sveta, ktoré sú v štádiu vývoja.

„Je to veľmi dôležitá strategická situácia, že existuje egyptská vakcína, na ktorú sa v nadchádzajúcom období môžeme spoľahnúť,“ uviedol egyptský minister zdravotníctva, ktorý je zároveň ministrom pre vysoké školstvo a riaditeľom národného výskumného ústavu v krajine.

Egyptská vláda sa v súčasnosti pokúša presvedčiť viac obyvateľov, aby sa dali zaočkovať proti covidu. Počty prípadov nákazy v uplynulých týždňoch v krajine stúpli. Od pondelka 15. novembra sa budú podľa očakávania všetci štátni zamestnanci v Egypte musieť pri vstupe do práce preukázať dokladom o očkovaní proti koronavírusu.

Egypt je takmer výlučne závislý od dodávok vakcín z iných krajín, najmä prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX určenej na poskytovanie vakcín rozvojovým krajinám. Podľa egyptskej vlády sa v krajine doposiaľ podarilo zaočkovať viac než 14 percent obyvateľov. Od začiatku pandémie zahynulo v Egypte podľa údajov rezortu zdravotníctva 19 435 ľudí, kým nákaza sa potvrdila v 343 026 prí­padoch, pričom sa predpokladá, že skutočné počty sú oveľa vyššie. (ap, tasr)

6:59 V Nemecku odhalili testy v nedeľu 23 607 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom pred týždňom ich bolo 15 513. V dôsledku toho stúpla sedemdňová incidencia, teda počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, na hodnotu 303, informoval v pondelok ráno na svojej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Sedemdňová incidencia vytrvalo stúpa už niekoľko týždňov. Predchádzajúci deň mala hodnotu 289, pred týždňom 201,1 a v októbri 68,7. Prírastok nakazených za 24 hodín dosiahol 11. novembra 50 196, čo je rekord od začiatku pandémie.

Za uplynulý deň nahlásili zdravotnícke úrady v Nemecku aj 43 nových úmrtí. Pred týždňom ich bolo 33. Podľa veku najviac ľudí umiera na ochorenie vo veku nad 60 rokov, najviac nakazených je vo vekových kategóriách 15 – 34 rokov a 35 – 59 rokov.

Počet hospitalizovaných pacientov na 100-tisíc obyvateľov v priebehu siedmich dní — najdôležitejší parameter pre možné sprísnenie protipandemických opatrení — mal v piatok hodnotu 4,7 (cez víkend sa jeho hodnota nezverejňuje). Pri tomto indikátore treba brať do úvahy, že hospitalizácie sa niekedy hlásia s oneskorením. Aj pre veľké regionálne rozdiely nie je stanovená celoštátna hranica, od ktorej je situácia považovaná za kritickú. Predchádzajúce maximum malo v čase vlaňajších Vianoc hodnotu približne 15,5.

Od začiatku pandémie zachytili testy v Nemecku 4 494 300 infekcií vírusom SARS-CoV-2. Počet ľudí, ktorí zomreli na covid alebo s covidom, stúpol na 97 715. (dpa, rki, tasr)

6:25 Na covidovej mape sú od pondelka len tri farby, a to s výraznou prevahou čiernej. V aktuálnej epidemiologickej situácii je v treťom stupni ohrozenia, teda čiernej farbe, 52 okresov, v bordovej fáze, ktorá zodpovedá druhému stupňu ohrozenia, je 19 okresov a osem okresov je v prvom stupni ohrozenia – červené okresy.

Eduard Heger, koronavírus Čítajte viac Čiernych je už 52 okresov, mnohým hrozí lockdown

5:55 V Rakúsku v pondelok začala platiť celoštátna uzávera pre ľudí, ktorí nie sú očkovaní proti covidu alebo sa v posledných 180 dňoch nezotavili z koronavírusovej nákazy. Viedeň týmto spôsobom bojuje proti štvrtej vlne epidémie. Z obmedzenia, ktoré bude zatiaľ platiť desať dní, sú vyňaté deti mladšie ako 12 rokov; ľudí s jednou dávkou vakcíny sa lockdown nebude týkať, ak predložia negatívny PCR test.

Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein v nedeľu povedal, že vláda zvažuje ďalšie sprísnenie opatrení. Zaviesť by podľa neho mohla nočný zákaz vychádzania pre všetkých občanov bez rozdielu. Ľudia, ktorí nie sú očkovaní, môžu odo dneška opúšťať domov len kvôli ceste do práce či do školy, k lekárovi, na nákup nevyhnutne potrebných vecí a na zdravotné prechádzky. Polícia ich bude kontrolovať náhodne. Za porušenie nariadenia hrozí podľa agentúry DPA pokuta až 1 450 eur.

Lockdown pre neočkovaných v Rakúsku, ktoré má zhruba 8,9 milióna obyvateľov, postihne približne dva milióny ľudí. „Nerobíme tento krok s ľahkým srdcom, ale bohužiaľ je nutný,“ vyhlásil v nedeľu kancelár Alexander Schallenberg a dodal, že existuje významný rozdiel vo výskyte nákazy medzi očkovanými a neočkovanými.

Minister zdravotníctva Mückstein v nedeľu večer v televízii ORF povedal, že ďalším opatrením by mohol byť zákaz vychádzania po 22:00 hodín pre všetkých občanov. V takom prípade by museli byť obmedzené aj otváracie doby barov a reštaurácií. Tento návrh je na stole, vyhlásil Mückstein.

Vláda tým podľa neho reaguje na odporúčania odborníkov, ktorí v súvislosti s prudkým rastom počtu nakazených a hospitalizovaných vyzývajú na prijatie ďalších opatrení vrátane redukcie stretávania ľudí. O spomínanom balíku opatrení, ktorý bude konzultovaný aj so spolkovými krajinami, by sa mohlo rozhodnúť už v stredu. Dôležitý bude postoj ľudovcov, ktorí obmedzenia pre očkovaných odmietajú.

Ako ďalšie opatrenia, o ktorých sa diskutuje, uviedol Mückstein povinné nosenie respirátorov triedy FFP2 v interiéri, rozšírenie testov PCR aj na zaočkovaných a kapacitné obmedzenia na hromadných podujatiach. Spočiatku sa však bude monitorovať účinok lockdownu pre neočkovaných, ktorý začal platiť o polnoci z nedele na pondelok.

Mückstein vo vysielaní ORF obhajoval toto opatrenie „dramatickou situáciou na jednotkách intenzívnej starostlivosti“. Na otázku, prečo vláda neprijala prísnejšie opatrenia už skôr, minister priamo neodpovedal, ale poukázal na nariadenie platné od 8. októbra, podľa ktorého môžu reštaurácie, hotely či kultúrne podujatia navštevovať len ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali covid, ako aj na zvýšený záujem obyvateľstva o očkovanie.

Avizované povinné očkovanie pre zdravotnícke povolania by sa malo týkať nemocníc a domovov sociálnych služieb. Mückstein povedal, že sa pripravuje príslušný zákon, počítajúci s prechodnými obdobiami. Povinné očkovanie učiteľov presadzovať nebude, keďže z jeho pohľadu by to mohlo byť v rozpore s ústavou.

V Rakúsku epidémia v posledných dňoch výrazne silnie, krajina zaznamenáva nové rekordy v denných počtoch novo nakazených. V sobotu úrady registrovali doteraz najvyšší prírastok 13 152 infiko­vaných. V nedeľu ohlásili 11 552 pozitívnych testov za uplynulých 24 hodín, čo je najvyššia nedeľná hodnota od začiatku pandémie. Ďalších 17 ľudí v súvislosti s COVIDOM-19 zomrelo.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus