Bašternáka súd prepustil podmienečne na slobodu

Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín tak v pondelok vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva päťročný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

15.11.2021 11:44 , aktualizované: 12:09
bašternák Foto: ,
Ladislav Bašternák na Okresnom súde v Trenčíne, 15.11.2021.
debata (62)

Senát tiež rozhodol o skúšobnej dobe 30 mesiacov, nariadil kontrolu technickými prostriedkami a odsúdenému uložil zákaz opustenia územia SR v skúšobnej dobe.

VIDEO: Bašternák má slobodu na dosah.

Video

„S rozhodnutím Okresného súdu Trenčín som sa nestotožnil, podal som proti nemu sťažnosť. Dôvodom je prebiehajúce trestné konanie v inej právnej veci, kde bol Ladislav B. neprávoplatne odsúdený a uznaný za vinného zo zločinu krátenia dane. Krajská prokuratúra navrhuje súhrnný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov,“ povedal prokurátor Boris Buvala. Bašternákov právny zástupca Peter Filip považuje rozhodnutie o prepustení za správne a zákonné.

VIDEO: Vyjadrenie Bašternákovho právneho zástupcu Petra Filipa:
Video

Podmienečné prepustenie umožňuje Trestný poriadok v prípade, že osoba odsúdená za zločin si odpykala už polovicu trestu, odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie a že od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.

Podnikateľ Bašternák bol uznaný vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného v kauze kúpy bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence, keď si neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer 2 milióny eur. Súd mu vymeral trest odňatia slobody vo výške 5 rokov, zákaz podnikania a trest prepadnutia majetku. Na výkon trestu nastúpil 15. marca 2019.

kočner Čítajte aj NAKA navrhuje obžalovať Kočnera pre podvody s bytmi vo Five Star Residence
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #Five Star Residence