Pokračovanie článku: Zdravotníci musia ísť povinne do práce. Štát to môže prikázať aj iným

Povinnosti a tresty hospodárskej mobilizácie

  • Pracovná povinnosť sa vzťahuje na zabezpečenie zásobovania, udržiavania pozemných komunikácií a železníc, vykonávania dopravy, prevádzkovania vodovodov a kanalizácií, výroby a rozvodu elektriny, plynu a tepla, výkonu zdravotnej starostlivosti, udržiavania verejného poriadku alebo na odstraňovanie vzniknutých škôd.
  • Platí pre všetkých zamestnancov, ktorí pracujú v subjektoch hospodárskej mobilizácie. Zoznam týchto subjektov má na starosti okresný úrad a proti príkazu nie je prípustné odvolanie, no existuje možnosť odvolať sa na súde.
  • Pracovnú povinnosť nemožno uložiť zamestnancovi s ťažkým zdravotným postihnutím, mladšiemu ako 18 rokov veku a staršiemu, ako je stanovený dôchodkový vek, či rodičovi, ktorý sa stará o dieťa mladšie ako 15 rokov.
  • Fyzická osoba, ktorej bola uložená pracovná povinnosť, je povinná zotrvať v pracovnom pomere, vykonávať iný ako dohodnutý druh práce alebo na inom mieste a plniť pracovnú povinnosť na mieste a v rozsahu uloženom v príkaze.
  • Povolaný musí podľa zákona plniť úlohy nevyhnutné na zvládnutie opatrení hospodárskej mobilizácie v období krízovej situácie, inak mu hrozí pokuta do 16 500 eur. Za nevykonanie opatrení hospodárskej mobilizácie hrozí až 33-tisíceurová pokuta.

ZDROJ: MV SR, Slovlex

© Autorské práva vyhradené

303 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pracovná povinnosť