Politizácia univerzít rozdeľuje, akademici a študenti vyšli do ulíc

Nielen akademická, ale aj študentská obec univerzít sa búri proti novele zákona o vysokých školách z dielne ministerstva školstva. Zodpovedným protestom za slobodné univerzity vyjadrili v utorok v Bratislave svoj nesúhlas s novelou zákona.

16.11.2021 11:44 , aktualizované: 16:52
protest, VŠ, študenti, akademici Foto: ,
"Zodpovedný protest za slobodné univerzity“. Pochod akademikov a študentov proti zmenám vo vysokoškolskom zákone v utorok 16. novembra 2021.
debata (70)

Návrh úprav vysokoškolskej legislatívy z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR považujú za nekoncepčný, legislatívno-technicky nekonzistentný, hovoria aj o politizácii či ohrození akademických slobôd. Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček uviedol, že sa ešte nikomu nepodarilo takto zjednotiť akademickú obec tak, ako súčasnému vedeniu rezortu školstva.

VIDEO: Pochod akademikov a študentov za slobodné univerzity.

Video

Spred Šafárikovho námestia sa na Námestie slobody presunulo podľa našich odhadov zhruba 2 tisíc protestujúcich, najmä študentov. Na transparentoch bolo vidieť slogany, ako „vaša novela nestojí za veľa“ či „áno reforme, nie politizácii“.

Najviac ich je z radov študentov Univerzity Komenského. Tých prišla podporiť aj stovka študentov medicíny z Martina. Zúčastnili sa aj študenti STÚ, VŠMÚ a Ekonomickej Univerzity. Prišiel ale aj nezaradený poslanec Národnej rady Martin Čepček.

„My chceme slobodu a preto sme dnes opäť tu. Vytiahnite kľúče,“ vyhlásila na tribúne Viera Peterkova, dekanka Pegagogickej fakulty Trnavskej univerzity, narážajúc na študentské protesty spred 32 rokov. „Dnes tu stojím opäť, trochu v rozpakoch, pretože sa bojím,“ povedala.

Akademici a študenti za slobodné univerzity

Protestný pochod v utorok 16. novembra 2021.

Fotogaléria
"Zodpovedný protest za slobodné univerzity“....
 Pochod akademikov a študentov proti zmenám vo...
+8"Zodpovedný protest za slobodné univerzity“....

Pochod sa začal o 13.00 h na Šafárikovom námestí a pokračoval cez ulicu Štúrova – Námestie SNP – Poštová – Obchodná – Jánska a skončil sa na Námestí slobody, kde bolo pripravené pódium pred Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Nechceme neslobodné spolitizované vysoké školy, nie je to novela pre nás, ale pre vás a vašich politických nominantov, znelo na študentskom pochode proti tejto novele počas minulého týždňa.

Novela nerieši odlev študentov

„Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) stále vidí obrovský priestor na politizáciu v rámci predloženej novely. Vidíme tam veľmi veľa problémov a keď ich neodstránime, tak si bude môcť úradujúci minister školstva robiť s vysokými školami, čo chce,“ povedal predseda ŠRVŠ Filip Šuran. Poukázal na to, že novela vysokoškolského zákona nerieši odlev študentov. Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala povedal, že základným problémom je, že ministerstvo nevníma podnety z akademickej obce a vôbec nekomunikuje s tými, koho sa má novela týkať.

VIDEO: Rektor UK Števček: Za 32 rokov sa nikomu nepodarilo zjednotiť vysoké školy tak, ako tomuto vedeniu ministerstva školstva. Len ma mrzí, že to musí byť pri takejto príležitosti.
Video

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil povedal, že sú za dobré reformy školstva. Tvrdí, že je potrebné zvýšiť kvalitu vzdelávania, je viac potrebné uplatňovať európske a svetové poznatky do výučby.

Rektor UK poznamenal, že sa uvidí, ako sa ministerstvo školstva postaví k vyhodnocovaniu pripomienok. „Ja som apeloval na vedenie ministerstva, aby sa zachovalo slušne a pozvalo na rozporové konanie každého, kto vzniesol pripomienku. Ak zákon nestiahnu, tak záleží od toho, ako sa postavia k pripomienkam,“ povedal s tým, že väčšina pripomienok sa týka práve stiahnutia návrhu novely zákona. Dodal, že ak sú také vážne výhrady, tak niekde je chyba a podľa neho je to na strane predkladateľa. Verí, že ich aj tento protest podnieti k tomu, aby vyvodili sebareflexiu. „Môj osobný dojem je, že protestné akcie budú nejakým spôsobom pokračovať. Veríme však v slušný a kultivovaný dialóg,“ povedal Števček. Ak ich požiadavky nebudú vyslyšané, tak sa akademická obec bude radiť, ako postupovať ďalej.

Ministerstvo novelu neplánuje stiahnuť

Novelu zákona o vysokých školách neplánuje ministerstvo školstva stiahnuť. Počas utorkového rokovania vlády to povedal štátny tajomník rezortu Ľudovít Paulis. Výzvy na stiahnutie novely, keď sa celá diskusia podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) točí okolo voľby rektora a správy jednotlivých vysokých škôl, mu prídu neseriózne k mladým ľuďom, ktorí odchádzajú zo Slovenska do zahraničia.

Minister informoval, že minulý týždeň skončilo medzirezortné pripomienkové konanie (MPK) k návrhu novely. „V priebehu tohto týždňa ho budeme vyhodnocovať a následne nanovo odprezentujeme jednotlivé opatrenia, ktoré by sme chceli v rámci novely vysokoškolského zákona priniesť na vládu a následne do parlamentu,“ povedal minister. V rámci MPK podľa neho prišli konštruktívne návrhy, ktoré by sa mohli prijať. Gröhling zároveň deklaruje, že sa rád stretne s kritikmi, avšak chce presne vedieť, ktorý paragraf je problematický a následne o tom diskutovať.

VIDEO: Čepček: Zákon o vysokých školách má veľa medzier a chýb.
Video

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #VŠ #protest študentov