Pokračovanie článku: Politizácia univerzít rozdeľuje, akademici a študenti vyšli do ulíc

Podľa premiéra sú protesty dôsledkom nedorozumenia

Protesty študentov sú dôsledkom nedorozumenia, uviedol to na margo utorkového protestného pochodu ulicami Bratislavy predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti. S organizátormi protestov sa chce stretnúť.

Premiér tvrdí, že úlohou reformy vysokých škôl nie je zasiahnuť do ich autonómnosti. „Práve, naopak, má priniesť kvalitnejšie a otvorenejšie akademické prostredie. Reforma sa musí uskutočniť, ak chceme, aby bolo Slovensko úspešnou krajinou s výkonnou ekonomikou a kvalitnými verejnými službami,“ povedal premiér. Okrem toho tiež z dôvodov, aby si každý občan našiel priestor pre sebarealizáciu a spokojný život a aby sa aspoň jedna slovenská vysoká škola umiestnila medzi top 500 vysokými školami sveta v renomovaných akademických rebríčkoch.

„Reforma riadenia vysokých škôl podporuje akademické slobody smerom ku kvalitnému výskumu, tvorivej činnosti a dosiahnutiu merateľných výsledkov, a to najlepšie v medzinárodnom kontexte. Je hlbokým nedorozumením tvrdiť opak,“ poznamenal Heger. Ako dodal, rád sa s organizátormi protestu osobne stretne, aby si mohli spoločne vyjasniť všetky otvorené otázky a obavy. Verím, že nám všetkým, či už vláde alebo predstaviteľom vysokých škôl a študentom, ide v konečnom dôsledku o ten istý výsledok. Moderné školstvo, v ktorom sa rozvíjajú talenty a zručnosti," uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #VŠ #protest študentov