Pokračovanie článku: Politizácia univerzít rozdeľuje, akademici a študenti vyšli do ulíc

Jedna zo študentiek v súvislosti s hrozbou politizácie poukázala aj na zvláštny postoj celého politického spektra vrátane opozície, ktorá zvyčajne hľadá spojencov v táboroch odporcov vlády. „Vidíte snáď opozíciu, ktorá by kričala: Nechceme túto novelu? opýtala sa študentka protestujúcich. „Čo ak práve preto, že táto novela vyhovuje aj im, pretože by mali priamy vplyv na riadenie vysokých škôl?“ pýtala sa na proteste študentka Univerzity Komenského Lucia Chudá.

Ľudovít Paulis, štátny tajomník ministerstva školstva zodpovedný za školstvo, však ubezpečuje, že ich zákon prináša len to, čo je už na najlepších univerzitách bežné. Tvrdí, že univerzitám pomôže, keď bude minister školstva vymenúvať až polovicu členov správnej rady, ktorá má rozhodovať prakticky o všetkom dianí na univerzite.

Študentom preto Paulis odporúča viac študovať. „Ak ich táto téma zaujíma a chcú isť hlbšie, odporúčam im prečítať si správu Európskej asociácie univerzít (EUA), štúdiu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a postoj Európskej komisie z roku 2018. Všetky tieto TOP inštitúcie nami predložené zmeny nielen odporúčajú, ale Slovenskú republiku k nim aj dlhodobo vyzývajú,“ presviedčal Paulis na verejnom profile.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #VŠ #protest študentov