Najvyšší nárast úmrtí na COVID-19 malo Nórsko a Slovensko

Nemci, Rakúšania aj Česi zaznamenali najvyšší denný počet nakazených od začiatku pandémie. Susedné Rakúsko vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Rusko môže mať najhoršie za sebou, už päť dní počet nákaz klesá. Rekordný počet nakazených pribudol na Slovensku, v minulom týždni malo podľa WHO druhý najvyšší nárast úmrtí (38 %) po Nórsku (67 %).

17.11.2021 07:10 , aktualizované: 20:50
Grécko, koronavírus, reštaurácie, opatrenia,... Foto: ,
Ľudia kráčajú okolo zatvorenej reštaurácie počas 24-hodinového celonárodného štrajku proti vládnym obmedzeniam počas pandémie koronavírusu v Aténach v utorok 16. novembra 2021.
debata (131)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:50 Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať žiadosť farmaceutickej spoločnosti Novavax o podmienečné schválenie jej dvojdávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 s názvom Nuvaxovid. Informovala o tom oficiálna stránka EMA. Stanovisko tohto regulačného orgánu Európskej únie by mohlo byť známe o niekoľko týždňov v prípade, ak budú predložené údaje dostatočne spoľahlivé, úplné a budú preukazovať účinnosť, bezpečnosť a kvalitu očkovacej látky.

Ako uviedla EMA, takýto krátky časový rámec na posúdenie bude možný iba preto, že agentúra už preskúmala podstatnú časť údajov o vakcíne počas procesu priebežného posudzovania.

Spoločnosť Novavax ešte v júni oznámila, že jej vakcína je na zhruba 90 percent účinná proti symptomatickému ochoreniu COVID-19. V septembri potom požiadala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o schválenie vakcíny na núdzové použitie.

Vakcína od firmy Novavax sa jednoduchšie skladuje a preváža ako niektoré iné vakcíny. Dlho sa očakáva, že táto očkovacia látka zohrá dôležitú úlohu vo zvýšení dodávok pre chudobné krajiny, ktoré nutne potrebujú vakcíny.

18:41 Niektoré regionálne vlády v Španielsku sa obávajú nárastu prípadov koronavírusu. Žiadajú preto súdy, aby povolili zavedenie COVID pasov, ktoré by mohli pomôcť kontrolovať šírenie ochorenia. COVID pas má predstavovať dôkaz, že jeho držiteľ bol očkovaný proti koronavírusu.

Autonómne spoločenstvá Baskicko, Valencia, Navarra a Katalánsko uviedli, že sú pripravené stať sa prvými regiónmi v Španielsku, ktoré zavedú spomenuté COVID pasy pre vstup do nočných klubov, barov, reštaurácií a na niektoré verejné podujatia. Najprv však potrebujú povolenia súdov.

V Španielsku v ostatných týždňoch evidujú prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19. Regiónmi s najväčším výskytom infekcií na 100-tisíc obyvateľov sú Baskicko a Navarra.

15:20 Úmrtnosť na ochorenie COVID-19 v Európe počas ostatného týždňa stúpla o 5 %. Ako v pravidelnej týždennej správe o pandémii uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Európa je jediný región na svete, kde sa úmrtnosť na koronavírus počas ostatného týždňa zvýšila.

Úmrtnosť najvýraznejšie stúpla v Nórsku (o 67 %) a na Slovensku (o 38 %), pričom v ostatných regiónoch sveta mimo Európy buď zostala stabilná alebo klesla. Minulý týždeň podľahlo ochoreniu celkovo 50-tisíc ľudí na celom svete.

WHO tiež poznamenala, že počet prípadov celosvetovo oproti minulému týždňu vzrástol o 6 %. Spôsobil to predovšetkým nárast v Amerike, Európe a Ázii. Z dovedna 3,3 milióna potvrdených nových prípadov až 2,1 milióna pochádzalo z Európy. V európskom regióne, ktorý v rámci monitoringu WHO zahŕňa i štáty Strednej Ázie, stúpal počet prípadov ochorenia COVID-19 už siedmy týždeň po sebe. Najvýraznejší nárast infekcií bol v Rusku, Nemecku a Spojenom kráľovstve.

WHO uviedla, že od júla klesá počet infekcií v Afrike, na Blízkom východe a v juhovýchodnej Á­zii.

11:48 Rakúsko vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Od budúceho pondelka nebude cestujúcim s výnimkou pendlerov postačovať antigénový test ani test na protilátky, uznávaný bude len negatívny PCR test. Vyplýva to z aktualizovaného nariadenia zverejneného v utorok večer, informujú agentúry DPA a APA.

Pre pendlerov, ľudí dochádzajúcich do Rakúska za prácou, štúdiom, z rodinných dôvodov a za životnými partnermi, bude naďalej platiť tzv. pravidlo 3G povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívny výsledok testu. Skráti sa však uznávaná platnosť PCR testov zo siedmich dní na 72 hodín, pričom antigénové testy budú platné len 24 namiesto 48 hodín. Rovnako ako vnútroštátne v celom Rakúsku bude aj pri vstupe do krajiny skrátená platnosť očkovacích preukazov z jedného roka na deväť mesiacov. Pre toto opatrenie platí prechodná lehota do 6. decembra, uviedla APA.

V stredu rakúske úrady hlásili rekordný denný nárast počtu nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín ich zaevidovali 14 416, čo je najviac od začiatku pandémie a výrazne nad priemerom posledných siedmich dní (12 164). Sedemdňová incidencia stúpla na 953,2 prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov, v porovnaní s utorkovou hodnotou 919,4. Od utorka zomrelo ďalších 41 pacientov

10:43 Po utorňajších 5323 prípadoch nákazy koronavírusom v Maďarsku v stredu testy odhalili už 10 265 infiko­vaných. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 178 pacientov, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v stredu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Podobný denný prírastok zaznamenali v tejto krajine naposledy 21. marca, keď potvrdili infekciu 11.265 ľuďom, vtedy ale zomrelo 275 chorých. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v rámci koronavírusovej pandémie stúpol na 976.432 a počet obetí covidu dosiahol 32.514.

10:15 V utorok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 8 342 osôb, laboratóriá pritom vykonali 26 545 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 17 osôb, aktuálne tak v nemocniciach leží 2 879 pacientov s ochorením COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo aj 43 obetí ochorenia COVID-19.

Koronavírus / Covid / Testovanie / Zdravotník / Čítajte viac Pribudol rekordný počet infikovaných, viac ako 8-tisíc

9:01 Obyvatelia americkej metropoly Washington nebudú musieť od budúceho pondelka nosiť rúška vo vnútorných priestoroch. Oznámila to v utorok tamojšia starostka Muriel Bowserová s tým, že na určitých miestach, akými sú napríklad školy či verejná doprava, povinnosť prekrývania si horných dýchacích ciest zostane v platnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

„Od pondelka 22. novembra Washington DC zruší súčasnú povinnosť nosiť rúška v interiéroch,“ napísala Bowserová na Twitteri. Priblížila, že rúška budú povinné vo vozidlách verejnej dopravy, v knižniciach, opatrovateľských zariadeniach, vo väzniciach a v niektorých mestských úradoch. Dodala, že súkromné firmy si môžu naďalej v tejto veci stanovovať vlastné pravidlá.

Washington zaviedol povinné rúška koncom júla, a to pre očkovaných i nezaočkovaných, v súvislosti s prudkým nárastom počtu infikovaných koronavírusom, ktorý súvisel so šírením nákazlivejšieho variantu delta. V súčasnosti sa však počet nových prípadov nákazy v meste postupne znižuje.

8:23 V Česku zaznamenali za utorok 22 479 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast v krajine od vypuknutia pandémie a o vyše 7 900 viac ako v rovnaký deň minulého týždňa. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v stredu ráno.

Dosiaľ „rekordný“ denný nárast infikovaných evidovala ČR 6. januára, keď pribudlo 17 778 nakazených. Za tento pondelok hlásili v krajine 11 514 prípadov. O zhoršujúcej sa epidemickej situácií vypovedá aj naďalej rastúci počet zachytených nákaz na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní – takzvané incidenčné číslo stúplo zo 739 na 813, informuje spravodajský server iDnes.cz. Zvýšilo sa aj reprodukčné číslo, ktoré ukazuje, koľko ďalších ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný, a to z pondelkových 1,24 na 1,32.

Počet úmrtí evidovaných v súvislosti s covidom narástol v Česku na celkovo 31 709. V nemoc­niciach je s chorobu COVID-19 aktuálne 4 425 pacientov, pričom 661 z nich sa nachádza vo vážnom stave.

Od pondelka 15. novembra platia v Česku niektoré nové, prísnejšie opatrenia. Napríklad nezaočkovaní zamestnanci nemocníc sa musia povinne každý týždeň aspoň raz testovať. Študenti vysokých a vyšších odborných škôl musia nosiť respirátory aj pri výučbe v učebniach, kde sa zíde najmenej 50 študentov.

O ďalšom sprísnení opatrení plánuje česká vláda rozhodnúť vo štvrtok. Medzi zvažované kroky patrí zrušenie antigénových testov, no tiež tzv. rakúsky a bavorský model, pri ktorom sa na preukazovanie bezinfekčnosti neuznáva nijaký druh testov.

7:15 V Nemecku malo v utorok pozitívny test na koronavírus 52 826 ľudí, najviac od začiatku pandémie. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom hygienici evidovali necelých 39 700 nových prípadov nákazy.

Na doteraz najvyššiu hodnotu vzrástlo aj sedemdňové incidenčné číslo – v týždennom úhrne pripadá 319,5 novo infikovaných v prepočte na 100 000 obyvateľov. V utorok hodnota tohto ukazovateľa predstavovala 312,4, minulú stredu 232,1 a pred mesiacom 66,1, upozorňuje agentúra DPA.

V Nemecku za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 294 pacientov s koronavírusovou infekciou. Celková smrteľná bilancia tak vzrástla na 98 274. Pozitívny test na koronavírus malo od začiatku pandémie približne 5,13 milióna ľudí, z nich 4,54 milióna sa uzdravilo.

Pribúda aj pacientov s COVIDOM-19, ktorí potrebujú nemocničnú starostlivosť. V utorok pripadalo 4,86 ​​novo hospitalizovaných v týždennom úhrne za 100 000 obyvateľov, v pondelok ich bolo 4,65. V polovici októbra táto hodnota predstavovala 1,9. Doteraz najvyššie vyšplhala okolo minuloročných vianočných sviatkov, keď sa pohybovala okolo 15,5.

Kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii jednotlivé spolkové krajiny sprísňujú protikoronavírusové opatrenia. Napríklad v Bavorsku nesmú od utorka ľudia, ktorí proti COVIDU-19 nie sú naočkovaní, do reštaurácií a hotelov. O ďalšom sprísňovaní podmienok neočkovaným na celonemeckej úrovni bude vo štvrtok hlasovať Spolkový snem.

7:10 Rusko v utorok oznámilo 36 818 novo preukázaných prípadov koronavírusu za posledný deň. Je to najmenší denný prírastok infikovaných od 27. októbra, poznamenali agentúry Interfax a TASS. Denník Kommersant upozornil, že denné počty nakazených klesli piaty deň za sebou. Krajina však naďalej hlási vysoké počty úmrtí v súvislosti s COVIDOM-19, za posledných 24 hodín operatívny štáb evidoval 1 240 úmrtí s touto chorobou. Doterajšie maximum úrad oznámil v sobotu, keď informoval o 1 241 mŕtvych.

Celkom sa v najrozľahlejšej krajine sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, preukázateľne nakazilo koronavírusom vyše 9,1 milióna osôb, z ktorých podľa operatívneho štábu 257 837 zomrelo, uviedla agentúra Interfax. Ruský štatistický úrad Rosstat uvádza okolo 460-tisíc obetí, pretože eviduje aj osoby, u ktorých sa COVID-19 zistil až po smrti.

Rusko od septembra zápasí s výrazne zhoršenou epidemickou situáciou, kvôli čomu úrady sprísnili protikoronavírusové opatrenia a prezident Vladimír Putin schválil na začiatok novembra na celonárodnej úrovni mimoriadne týždenné pracovné voľno.

V pondelok premiér Michail Mišustin uviedol, že tempo rastu výskytu koronavírusu v Rusku sa znížilo, ale situácia zostáva napätá, poznamenal denník Kommersant na webe.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus